30 May 2024 Beyond words

Turističke atrakcije Pekinga kao na dlanu

Er Srbija od 9. decembra 2022. godine u svojoj rastućoj mreži destinacija ima jednu u Narodnoj Republici Kini. Do grada Tjenđin možete leteti direktno iz Beograda udobnim širokotrupnim avionima za prekookenaske letove. Za mnoge naše putnike Tjenđin je tek polazna tačka sa koje kreću u upoznavanje Kine. Među prvim gradovima koje treba obići je Peking, udaljen samo 117 od aerodroma u Tjenđinu, odnosno oko 30 minuta brzim vozom. Naša koleginica Milena Kasom, brend ambasadorka za Kinu, predstavlja neke od najpopularnijih turističkih tačaka Pekinga uz korisne savete kako da do njih stignete na najbrži način.  

Savršen spoj voza i metroa

Kada vozom krenete iz Tjenđina već za tridesetak minuta naći ćete se na železničkoj stanici Peking jug (Beijing South). Odatle će vam većina turističkih destinacija Pekinga biti lako dostupna s obzirom na to da je metro koncipiran tako da svuda stignete brzo i lako. Ukoliko se spremate za otkrivanje Pekinga, imena lokacija na kineskom jeziku koja ću u ovom tekstu ispisati, biće vam veoma korisna. 

Peking je zaista veliki grad i za jedan dan možete obići najviše dve do tri turističke lokacije. Prilikom planiranja, obavezno pažljivo proračunajte vreme koje vam je potrebno za kretanje po gradu, naročito ono između metro i železničke stanice i ostavite oko pola sata za snalaženje po stanici i ukrcavanje u voz.

Metro stanica sa koje ćete krenuti u avanturu zove se isto kao i železnička - Beijing South Railway Station, odnosno na kineskom Beijing Nan Zhan 北京南. Tu su dve metro linije, broj 4 i broj 14. Kako biste izračunali koja vam je ruta najbolja, preporuka je da koristite Metroman aplikaciju. 

Ključne turističke tačke

Zabranjeni grad, odnosno Palace Museum na engleskom, a 故宫na kineskom, kao i Narodni muzej, nalaze se na Tiananmen trgu. Da biste do njih stigli koristite metro liniju broj 4. Iz metroa treba izaći na stanici Xidan i preći na liniju broj 1. Nakon dve stanice stiže se do stanice Tiananmen East (negde piše i Tiananmen Dong). Koristite izlaz B. Da biste posetili pomenute atrakcije neophodno je da rezervaciju izvršite unapred i online. Tiananmen trg i muzej su besplatni, ali ulaz u Zabranjeni grad se plaća. Ulaznice za sve ostale atrakcije možete kupiti na licu mesta.

Jingshan 景山 park sa čijeg najvišeg tornja možete videti ceo kompleks Zabranjenog grada izuzetno je lep, a ja vam preporučujem i Beihai park nedaleko od Zabranjenog grada. To je izuzetno mesto za šetnju pored jezera, a moguće je iznajmiti i brodić. Koji god od parkova da izaberete, brzo ćete peške stići do starih ulica Houhai i Nanluoguxiang. U slučaju da odlučite da do njih ipak odete metroom, koristite liniju broj 9 za Houhai 后海, siđite na stanici Shichahai i idite na izlaz A2. Do ulice Nanluoguxiang 南锣鼓巷 vode metro linije 6 i 8 izlaz E.

Za obilazak Letnje palate (Summer palace颐和园) potrebno je izdvojiti par sati. Ona je zaista velika i nalazi se daleko od grada. Da biste do nje stigli biće vam potrebno oko sat vremena vožnje metroom. Koristite liniju broj 4, stanica je BeiGongmen, a izlaz D. Preporučujem da u palatu uđete kroz Severnu kapiju i da se uz pomoć mape krećete ka Istočnoj kapiji. Odatle možete uzeti taksi do sledeće destinacije, ili možete ići na metro stanicu XiYuan 西苑 na liniju broj 4.

Do Nebeskog hrama (Temple of heaven 天坛东门) vodi metro linija 5. Stanica na kojoj treba sići je TiantanDongmen, a izlaz A2, dok do Laminog hrana (Lama temple 雍和宫) vode metro linije 2 i 5. Stanica je Yonghegong, a izlaz F. Ovo je izuzetno lep deo grada i odličan je za šetnju. U neposrednoj blizini nalaze se i drugi poznati hranovi, poput Konfucijevog (Guozijian temple 国子监).

Ako vas zanima moderni deo grada obavezno posetite distrikt Sanlitun. Sanlitun Soho i Sanlitun Taiguli nalaze se jedan preko puta drugog i posebno su lepi noću. Do njih vodi metro linija 10. Siđite na stanici Tuanjiehu 团结湖 izlaz A.

Central Business District je udaljen od Sanlituna oko dva kilometra. Obavezno posetite baštu na krovu Blue frog bara smeštenog u zgradi China World Shopping centra. Odatle „puca pogled“ na nebodere i najvišu kulu u Pekingu. Da biste dotle stigli koristite metro liniju broj 1, izlaz B ili E2, a vaša stanica biće Guomao 国贸地铁站.

Pekinški zoološki vrt je izuzetno star i po svom karakteru se ne razlikuje mnogo od zooloških vrtova širom sveta, ali ovde zasigurno možete videti pande. Do njega vodi metro linija 4, a stanica na kojoj treba sići je Beijing zoo 北京动物园 izlaz C1.

Ukoliko planirate posetu Kineskom zidu, znajte da vam je za to potreban ceo dan. Od Pekinga je udaljen dva sata i verovatno najbolja opcija je da do njega idete taksijem. Preporučujem da iz Tjenđina pođete oko 9 časova ujutru.

Newsletter

Subscribe and don't miss out on our special offers.

Register

Registration details

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Fill in your details in order to create a new account.

Personal information

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

By creating an Air SERBIA web profile you accept our Terms and Conditions regarding the use of a personal online profile on AirSERBIA.com.

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail