Jezik:

Region:

17 August 2020 Destinacije

Barselona - katalonska lepotica

Autorka teksta: Anna Cardenas

Barselona je grad koji ima sve ono što nas najviše privlači u gradovima Mediterana, a sa Er Srbijom možete tamo stići za samo dva i po sata. U Barseloni su ulice pune života, hrana je ukusna, sunčanih dana je obilje, a kulturni i arhitektonski dragulji su svuda oko vas. Barokne crkve, gotičke fasade i modernističke građevine krase ovaj grad. Poslepodne koje provedete diveći se prelepim zdanjima ovog grada može jedino nadmašiti zalazak sunca na čuvenoj plaži, Barseloneti. Zatim pravac večera u jednom od mnogobrojnih tapas barova u čuvenoj ulici Karer Blai (Carrer Blai).

Ko god voli putovanja, tradicionalna jela i dobru atmosferu mora posetiti Barselonu. Ona je veoma popularna među turistima baš zbog mogućnosti koje pruža svima: u Barseloni mogu uživati i deca i odrasli, avanturisti i ljudi kojima su potrebni mir i tišina. Živahnu atmosferu grada osetićete bez obzira na to da li istražujete njegova zdanja ili jednostavno sedite u restoranu. Katalonci su po prirodi hedonisti, a to najbolje možete videti po barovima i baštama u jednoj od najprometnijih ulica, Paseđ de Grasia (Passeig de Gràcia), u kojoj je uvek gužva. Avenija Paseđ de Grasija nalazi se u samom srcu Barselone i stecište je mnogobrojnih butika, između ostalog i onih visoke mode, kao i restorana i kafea, te predivnih zdanja klasične arhitekture. Paralelno od Paseđ de Grasija je najpoznatija ulica La Rambla de Catalunja u kojoj možete nastaviti sa kupovinom ili prosto uživati u njenom drvoredu i predivnoj arhitekturi šetajući pešačkom zonom sa klupama na kojima se možete odmoriti, a vodi vas pravo do obale mora.

Biti u Barseloni, znači doživeti Gaudijev uticaj na svakom ćošku. Međutim, nemojte samo obići najpoznatije znamenitosti poput Sagrada familije ili Kasa Mile. Spakujte se i pravac vrt Artigas. Nije lako doći do ovog mesta, ali vaš trud će se sigurno isplatiti kada budete stigli. Provešćete sate na ovom malom prostoru, otkrivajući razna čudesa koja krije. Vrt Artigas, kao i druga Gaudijeva zdanja, predstavlja spoj originalnosti i mašte koji se prepoznaju u svakom njegovom kutku. Za razliku od čuvenog parka Guelj, u vrtu Artigas dominiraju umerene boje.

Ne smete propustiti da obiđete još jednu veličanstvenu Gaudijevu građevinu. U pitanju je Terezijanski koledž, ženski internat i škola za časne sestre koje su tu radile izmedju 1888. i 1890. Ovo je bio jedan od najzahtevnijih Gaudijevih projekata, jer je usred gradnje Enric d’Oso osnivač Terezijanskog koledža, smanjio budžet za njegovu izgradnju u skladu sa verskim zavetom o siromaštvu.

Pored Gaudijevih znamenitosti, treba videti i stadion Kamp Nou, Istorijski muzej, tvrđavu Monžuik, pijacu La Bokerija i na samo sat vremena vožnje vozom grad Figeras i Pozorište-muzej Dali. Ukoliko ste ljubitelj muzike, morate posetiti i Muzičku palatu Katalonije, pozornicu za sjajne koncerte i recitale kako u prošlosti tako i danas. Kada se umorite od lutanja gradom, obavezno sedite i osvežite se pićem "granizado", reč je o soku od pomorandže ili limuna, a probajte i kafu sa mrvljenim ledom. Hladno i zaslađeno, a nije ni skupo. Ako odlučite za duži odmor od šetnje, obavezno posetite Kasa Lola. Ovaj restoran poznat je po velikom izboru sangrije i ukusnom rižotu s tartufima.

Kako je jednom rekao Migel de Servantes: "Barselona: stecište ljubaznosti, utočište za strance, bolnica za sirote, otadžbina hrabrih, osveta za uvređene i ljubazni saradnik u čvrstom prijateljstvu i jedinstvena po lepoti i položaju". Brzo ćete se zaljubiti u Barselonu, a sa Er Srbijom imate priliku da dva puta nedeljno odletite i utonete u svu njenu uzbudljivu lepotu. 

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu