24 sata u španskoj prestonici

Madrid - 24 sata u španskoj prestonici

Imala sam sreću da u Madridu provedem četiri godine radeći u sedištu Instituta Servantes i kad god mi se ukaže prilika volim da pobegnem u taj grad i izgubim se u njegovim ulicama, makar to bilo i na jedan dan.

Madrid - 24 sata u španskoj prestonici

Kada je reč o hrani, zvučaće kao fraza, ali Madrid zaista ima bezbroj najrazličitijih mesta na kojima možete da probate sve i svašta. Jedno od mojih omiljenih mesta svakako je La Ardosa, gde obavezno treba probati artičoke ukoliko im je sezona, a teško je naći i bolju tortilju sa krompirima od njihove. U istom tom kraju nalazi se i Navaja sa odličnom fuzijom različitih stilova i gastronomija, a za svaku preporuku je i kreativna ponuda tortilja koje sprema Bico. Kako sam ja vegeterijanka, posebno su mi draga mesta kao što su Vega ili Rayén Vegano, koja nude originalne i veoma ukusne kombinacije. Naravno, uvek je preporučljivo rezervisati mesto jer se u Madridu dobra hrana vrlo brzo pročuje, pa su gužve neizbežne.

Madrid - 24 sata u španskoj prestonici

Za ispijanje kafe tokom dana odličan izbor mogu da budu Cafelito ili Plántate u kraju Lavapiés. Oba mesta su mala, ali šarmantna i osim kafe nude veoma ukusne domaće kolače. Ako pak neko više voli da ispija čaj, prijatno mesto Tekoe nudi šarolik izbor, a nalazi se u još prijatnijoj četvrti Bario de las letras.

Čaša dobrog piva uvek je poželjna, a meni najviše prija da je ispijam u nekoj od brojnih bašti kojih madridski kafići imaju napretek. Nećete pogrešiti ako odaberete bilo koju baštu na Plaza del Dos de mayo, a moja preporuka bile bi divna bašta koju ima San Idelfonso. Oduševljavaju me i bašte na Plaza de las Comendadoras. Iako se nalazite u centru Madrida, osećaj je kao da ste izmešteni u neki mirniji ambijent, u neko slatko, malo špansko selo.

Madrid - 24 sata u španskoj prestonici

Lagano letnje predvečerje idealno je da ga provedete u šetnji kroz park Madrid Río ili da ugrabite zalazak sunca uživajući u pogledu na Madrid sa jednog od brda koja čine park Parque del Cerro del Tío Pío. A kada padne veče, ukoliko govorite španski jezik, Microteatro por dinero ima više nego originalnu pozorišnu ponudu. Tu se izvode kratka dela, u trajanju od deset do petnaest minuta, a igraju se pred vama, u prostorijama koje nemaju više od desetak kvadrata!

Ako ste već u Madridu, nemojte da propustite priliku da istražite kulturnu ponudu jer madridska umetnička scena važi za jednu od boljih u Evropi! Kad god mi se pruži prilika, obavezno posećujem razne izložbe koje organizuje Muzej Tisen-Bornemisa. Međutim, i kvart kao što je Lavapiés prepun je mesta koja svakodnevno bude brojna zanimljiva dešavanja, neretko vrlo alternativna. Swinton & Grant je jedno od onih koja me uvek iznova iznenadi!

Madrid - 24 sata u španskoj prestonici

Ukoliko imate sreće da se u španskoj prestonici probudite u nedelju, onda neka to bude što ranije i neka se na vašem planu za taj dan obavezno nađe El Rastro, nadaleko čuveni buvljak, koji u Madridu ima poseban status. Naravno, ako se umorite od razgledanja i obilaženja stotina tezgi, uvek preporučujem da se osvežite pivom! La Paloma, Los Caracoles ili pak Mercado de San Fernandosa bilo kojim od ovih mesta nema greške!

Izvor: ELEVATE, Air Serbia Inflight magazine