Jezik:

Region:

17 August 2020 Putopisi

Madrid - 24 sata u španskoj prestonici

Izvor: ELEVATE, Air Serbia Inflight magazine

Imala sam sreću da u Madridu provedem četiri godine radeći u sedištu Instituta Servantes i kad god mi se ukaže prilika volim da pobegnem u taj grad i izgubim se u njegovim ulicama, makar to bilo i na jedan dan.

Kada je reč o hrani, zvučaće kao fraza, ali Madrid zaista ima bezbroj najrazličitijih mesta na kojima možete da probate sve i svašta. Jedno od mojih omiljenih mesta svakako je La Ardosagde obavezno treba probati artičoke ukoliko im je sezona, a teško je naći i bolju tortilju sa krompirima od njihove. U istom tom kraju nalazi se i Navaja sa odličnom fuzijom različitih stilova i gastronomija, a za svaku preporuku je i kreativna ponuda tortilja koje sprema BicoKako sam ja vegeterijanka, posebno su mi draga mesta kao što su Vega ili Rayén Vegano, koja nude originalne i veoma ukusne kombinacije. Naravno, uvek je preporučljivo rezervisati mesto jer se u Madridu dobra hrana vrlo brzo pročuje, pa su gužve neizbežne.

Za ispijanje kafe tokom dana odličan izbor mogu da budu Cafelito ili Plántate u kraju Lavapiés. Oba mesta su mala, ali šarmantna i osim kafe nude veoma ukusne domaće kolače. Ako pak neko više voli da ispija čaj, prijatno mesto Tekoe nudi šarolik izbor, a nalazi se u još prijatnijoj četvrti Bario de las letras.

Čaša dobrog piva uvek je poželjna, a meni najviše prija da je ispijam u nekoj od brojnih bašti kojih madridski kafići imaju napretek. Nećete pogrešiti ako odaberete bilo koju baštu na Plaza del Dos de mayoa moja preporuka bile bi divna bašta koju ima San IdelfonsoOduševljavaju me i bašte na Plaza de las Comendadoras. Iako se nalazite u centru Madrida, osećaj je kao da ste izmešteni u neki mirniji ambijent, u neko slatko, malo špansko selo.

Lagano letnje predvečerje idealno je da ga provedete u šetnji kroz park Madrid Río ili da ugrabite zalazak sunca uživajući u pogledu na Madrid sa jednog od brda koja čine park Parque del Cerro del Tío PíoA kada padne veče, ukoliko govorite španski jezik, Microteatro por dinero ima više nego originalnu pozorišnu ponudu. Tu se izvode kratka dela, u trajanju od deset do petnaest minuta, a igraju se pred vama, u prostorijama koje nemaju više od desetak kvadrata!

Ako ste već u Madridu, nemojte da propustite priliku da istražite kulturnu ponudu jer madridska umetnička scena važi za jednu od boljih u Evropi! Kad god mi se pruži prilika, obavezno posećujem razne izložbe koje organizuje Muzej Tisen-Bornemisa. Međutim, i kvart kao što je Lavapiés prepun je mesta koja svakodnevno bude brojna zanimljiva dešavanja, neretko vrlo alternativna. Swinton & Grant je jedno od onih koja me uvek iznova iznenadi!

Ukoliko imate sreće da se u španskoj prestonici probudite u nedelju, onda neka to bude što ranije i neka se na vašem planu za taj dan obavezno nađe El Rastro, nadaleko čuveni buvljak, koji u Madridu ima poseban status. Naravno, ako se umorite od razgledanja i obilaženja stotina tezgi, uvek preporučujem da se osvežite pivom! La PalomaLos Caracoles ili pak Mercado de San Fernando – sa bilo kojim od ovih mesta nema greške!

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu