Jezik:

Region:

15 December 2021 Hot Spot

Sedam muzeja koje bi trebalo posetiti u Njujorku

Njujork je najveći muzejski centar sveta. Poseta nekom od brojnih muzeja je ustaljeni vikend ritual njegovih stanovnika, a atraktivne postavke i izložbe najvećih umetnika privlače turiste sa svih strana sveta. Muzejska scena ovog grada obuhvata istoriju civilizacije, jedan od najbogatijih prirodnjačkih muzeja na svetu, antičku kulturu, savremenu umetnost i avangardu. Ukratko, za svakoga po nešto.

Većina muzeja koji se ne smeju propustiti smešteni su na Muzejskoj milji, mada i skretanje sa ove rute može doneti jako prijatna iznenađenja. Kako je obilazak svih muzeja prilikom jedne posete Njujorku nemoguć, ovih sedam predstavljaju okosnicu kulturne scene ove metropole i dobru polaznu tačku u upoznavanju sa modernom muzejskom prestonicom sveta.

MoMA PS1 - provokativne postavke i avangardni pristup umetnosti

Jedan od najpopularnijih muzeja u Njujorku smešten je na Long Ajlendu, nadomak Kvinsa. Osnovan je 1971. godine kao neprofitni umetnički centar i od tada okuplja najbolje alternativne umetnike iz celog sveta. Uz to, neretko se u njemu mogu videti dela neafirmisanih umetnika koji se bave društvenim ili političkim aktivizmom. MoMA PS1 predstavlja pravi hram konceptualne umetnosti, a uz to organizuje performanse, muzičke događaje i arhitektonske izložbe. Naime, ovaj jedinstveni muzej aktivno radi cele godine, a izložbe i performansi nisu ograničeni samo na zdanje u kome se nalazi. Često se događaji pod pokroviteljstvom MoMA PS1 muzeja održavaju u neposrednoj okolini ili čak na ulicama Njujorka. Tako posetioci zajedno sa umetnicima kreću u avanturu kroz grad koji nikada ne spava.

Muzej moderne umetnosti - najuticajniji muzej moderne umetnosti na svetu

Muzej moderne umetnosti je u tesnoj saradnji sa MoMA PS1 muzejom i zajedno čine dva najposećenija muzeja savremene umetnosti na svetu. Nalazi se na Menhetnu, a njegove postavke obuhvataju dela najuticajnijih umetnika iz oblasti arhitekture, dizajna, slikarstva, grafike, fotografije, vajarstva, filma, a poslednjih godina i stvaraoce koji kao medijum koriste elektronske medije. Otvoren je 1929. godine, izložbom dela Sezana, Van Goga i Gogena, kao tadašnjih savremenih umetnika. Svake godine ovaj muzej poseti preko milion posetilaca, što ga čini najuticajnijim muzejom savremene umetnosti na svetu. Među 350.000 eksponata nalaze se, osim umetničkih dela, knjige, monografije i dokumenti koji čuvaju istoriju umetnosti od zaborava, u njihovom izvornom obliku.

Novi muzej - kontroverzne postavke i turbulentna istorija

Novi Muzej u Njujorku predstavlja mesto na kome izlažu isključivo savremenici i umetnici koji još uvek stvaraju. Nastao je kao koncept u kome jedan muzej ne mora da ima svoje stalno mesto da bi privukao posetioce. Nažalost, ovakav pristup je Novom muzeju doneo težak početak, stalno menjanje lokacija i umalo bankrot. Međutim, poslednjih godina postao je kultno mesto za ljubitelje moderne i avangardne umetnosti, a pažnju muzejske publike privlači kontroverznim izložbama, među kojima je najposećenija bila „Loše slikarstvo“ 1978. godine. Ovaj muzej je postao jedinstven po načinu izlaganja dela, od kojih je najinovativniji tzv. serija potpisanih prozora, odnosno dela umetnika izložena na prozorima zgrade u kojoj se muzej u tom trenutku nalazio. 2003. godine Novi muzej dobija svoj trajni dom u zgradi inovativnog izgleda koja se nalazi u Boveri ulici. Ljubiteljima muzeja koji žele da se upoznaju sa savremenim umetničkim tendencijama ili dožive klasična dela kroz nove medije, Novi muzej predstavljaće pravo otkrovenje.

Muzej umetnosti Metropoliten - umetnički gigant i čuvar kulture civilizacije

Metropoliten je najveći muzej u Sjedinjenim Američkim Državama. Statistika govori da svi muzeji Njujorka zajedno imaju manje posetilaca nego što kroz Metropoliten prošeta za godinu dana. Ovaj podatak ne čudi, s obzirom na to da se radi o kultnoj ustanovi koja poseduje više od 17 miliona eksponata. Turisti koji posećuju ovaj muzej to čine nekoliko puta, jer ga je nemoguće obići odjednom. U muzeju umetnosti Metropoliten nalaze se najznačajnija dela slikarstva, vajarstva i primenjene umetnosti iz celog sveta, a najposećenije su izložbe evropskih, američkih i mediteranskih umetnika. U stalnoj postavci nalaze se i istaknuta dela islamske, vizantijske, antičke i azijske umetnosti, pa je šetnja ovim muzejom pravi izlet kroz svaki kutak sveta i istoriju kulture od prvih civilizacija do danas. Ovako bogata postavka je zaslužna za to da Metropoliten već decenijama bude treći najposećeniji muzej na svetu. Osim stalne postavke, Muzej umetnosti Metropoliten svojim posetiocima priređuje prave umetničke poslastice u periodima praznika, pa je period dočeka Nove godine najčešće rezervisan za izložbe namenjene porodicama ili elegantne balske svečanosti.

Nacionalni muzej američkih Indijanaca - prilika da se posetioci upoznaju sa istorijom Novog kontinenta

Nacionalni muzej američkih Indijanaca nalazi se na donjem Menhetnu, u zgradi bivše njujorške carine. Građevina je fascinantna sama po sebi, sa eksterijerom ukrašenim reljefima, drvenim skulpturama i impozantnim stubovima, dok enterijerom dominiraju mermer i murali. Turistima koji žele da se upoznaju sa bogatom američkom istorijom i tradicijom Indijanaca ovaj jedinstveni muzej treba da bude polazna tačka na Muzejskoj milji. Nacionalni muzej američkih Indijanaca poseduje preko 800.000 artefakata, među kojima su predmeti koji pripadaju indijanskim plemenima Srednje i Latinske Amerike, Aljaske i Kanade. Postavka muzeja uključuje umetnička dela, tradicionalnu nošnju, oruđa i oružja, muzičke instrumente i obredne relikvije. Naročito su zanimljive stalne postavke u kojima posetioci mogu videti lične predmete čuvenih indijanskih poglavica Bika koji sedi i Džeronima, među kojima je i nekoliko skalpova poraženih neprijatelja. U Nacionalnom muzeju američkih Indijanaca se nalazi i najveća kolekcija živopisnih perika koje su nosili najistaknutiji članovi plemena. U ovoj zgradi se održavaju tradicionalni koncerti indijanske muzike, događaji posvećeni životu i tradiciji Indijanaca, a u sklopu muzeja nalazi se restoran gde posetioci mogu probati specijalitete indijanske kuhinje i karakteristična pića.

Prirodnjački muzej- zabava za celu porodicu

Prirodnjački muzej u Njujorku je najveći te vrste na svetu, a često i najposećeniji. Nalazi se u parku Teodora Ruzvelta, preko puta Centralnog parka, pa ga turisti mogu posetiti dok se upoznaju sa prirodnim lepotama Njujorka. Muzej je zapravo kompleks od 28 zgrada u kome se nalazi čak 48 stalnih postavki koje prate evoluciju biljnog i životinjskog sveta na zemlji. Osim što je turistička atrakcija i omiljeni muzej američkih porodica, Prirodnjački muzej je i najveći svetski istraživački centar koji zapošljava naučnike iz celog sveta. Najpopularnije postavke jesu one koje prikazuju kosture dinosaurusa i reptila koji su nastanjivali planetu pre više miliona godina. Uz to, svake godine Prirodnjački muzej organizuje mesec Darvina, kada posetioci mogu videti interaktivnu izložbu ljudske evolucije.

Kuper Hjuvit muzej dizajna Smitsonijan - dragulj primenjene umetnosti

Ovaj muzej se nalazi se na Menhetnu, na kraku Muzejske milje koja se proteže Aper Ist Sajdom. Svojom postavkom prati više od 240 godina dizajna i primenjene umetnosti iz celog sveta. Smešten je u vili klasičnog georgijskog stila koji obeležava američku arhitekturu. Izložbe kojima se posetioci najradije vraćaju su one koje predstavljaju dela arhitekture, dizajna eksterijera, skulpture, umetničku dekoraciju, posuđe, kostime, nameštaj i umetnička dela od drveta i metala. Uz to, u muzeju dizajna i primenjene umetnosti Smitsonijan mogu se videti originalni radovi na papiru poznatog američkog umetnika Fredrika Edvina Čurča, stolica na kojoj je sedeo Abraham Linkoln i automobil kojim su se vozili članovi benda Bitls. Kuper Hjuvit muzej privlači posetioce i impresivnom kolekcijom nakita, kao i tematskim izložbama koje se fokusiraju na određene segmente primenjene umetnosti i dizajna sa svih kontinenata.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu