Mini raj na Zemlji

Nica - Mini raj na Zemlji

Nica - Mini raj na Zemlji

Ako se u vama spajaju ljubavi prema umetnosti, pisanju i kreativnom izražavanju, a istovremeno ste i diplomirani istoričar umetnosti poput Aleksandra Lambrosa, Nica je pravi izbor za život. Kako kaže, najbolje mesto za avanturu je ujedno i najpoznatije u Nici, Promenade des Anglais, Englesko šetalište. Samo nekoliko kilometara odatle, dodaje Aleksandar, pod uslovom da je vreme lepo, lako je razabrati kako je Azurna obala dobila ime.
Nica - Mini raj na Zemlji

"Kada poželite nešto što je drugačije od klasičnih turističkih putovanja, Francuska će pokazati sav svoj sjaj. Ovo je neverovatno lep grad, na neverovatno lepom mestu. Nalazi se pored mora, u zaleđu Alpi, a zimi vas sat i po vožnje deli od poznatih francuskih skijališta. Klima je odlična, zime su blage, a leta nisu nepodnošljivo vruća čak i kada su temperature najviše. Do maja, na primer, već se možete okupati u Antibi i sa plaže uživati u pogledu na zasnežene vrhove iza Nice. Ovo je grad u kojem možete slobodno besciljno lutati ulicama a da se pri tome lepo provedete. Pamtićete ga i bez posete ijednom muzeju ili turističkoj atrakciji."

U starom gradu", kaže Aleksandar, "možete očekivati atmosferu italijanskog mediteranskog grada sa bogatom prošlošću." Sav taj kičast italijanski barok vidljiv je u mnogim crkvama i kapelama, malim šarenim pijacama i pijaci cveća. S druge strane, u novom gradu imamo francuski osećaj za joie de vivre, životnu radost, sa najlepšim vidikovcem na planini Mon Boron.

Nica - Mini raj na Zemlji

"Prednost Mon Borona je činjenica da, osim što ste s jedne strane imate pogled na celu Nicu, sa druge strane možete videti i zaliv Villefranche i poluostrvo Saint Jean Ferrat. A to je pogled koji ćete zapamtiti. Za one sa slabijom kondicijom, tu je stari zamak na brdu (stari dvorac, nekadašnje srednjovekovno utvrđenje), oko kojeg se stari grad postepeno spušta. Pogled na grad je veličanstven, proteže se sve do aerodroma, koji ima pistu izgrađenu bukvalno preko mora. Štaviše, tokom leta vodopad na vrhu lepo osvežava. Ako se želite okupati, jednostavno morate posetiti plaže Plages Fosses na Saint-Jean-Cap-Ferratu, Plage de Pasvable, takođe Saint-Jean-Cap-Ferrat, i Les Sablettes Beach u Mantonu, odmah pored italijanske granice, jer stari grad Manton krasi zaista magičan i romantičan ambijent."

Nica - Mini raj na Zemlji

Ako ne možete da pronađete sto u jednom od restorana i kafića (Nicu godišnje poseti oko četiri miliona turista), ne očajavajte, jer se uvek možete uputiti ka stenama Cap de Nice, gde, prema Aleksandru, možete da gledate neverovatno lepe zalaske sunca. Samo odaberite dobro vino i dobar sir u nekoj od mnogih prodavnica. Ako imate sreće sa stolom, obavezno isprobajte neke od lokalnih gradskih specijaliteta.
"Socca je vrsta slane palačinke napravljene od slanutka koja ide uz čašu ohlađenog rozea. Sendvič sa palačinkom je prava eksplozija ukusa a sastoji se od hleba natopljenog uljem, paradajzom, lukom, kuvanim jajima, sirovim paprikama, tunom ili slanim srdelama. Uživaćete, šta god da naručite."

Izvor: ELEVATE, Air Serbia Inflight magazine