Jezik:

Region:

27 July 2022 Destinacije

Palma de Majorka - letovanje na najegzotičnijem ostrvu u Evropi

Palma de Majorka je uzbudljiv mediteranski grad koja osvaja svoje posetioce bogatom ponudom umetnosti, kulture i gastronomije, kao i prirodnim lepotama.

Ovaj grad skriva naizgled beskonačan niz galerija, restorana, zanatskih studija i barova - to je bez sumnje najveće blago Majorke.

Lutajući u bilo kom pravcu, mogu se naći zakrivljene srednjovekovne ulice sa aristokratskim gradskim kućama, barokne crkve, prepuni javni trgovi, živahna boemska naselja i pijace koje su preplavljene svim blagodatima ostrva.

Gde se nalazi Palma de Majorka i po čemu je poznata?

Na istočnoj obali Španije nalazi se arhipelag koji čine Balearska ostrva. Majorka je najveće ostrvo, a glavni grad koji se nalazi na južnoj obali je Palma de Majorka. U gradu, kako lokalno stanovništvo naziva svoju prestonicu, živi preko 400.000 stanovnika, što čini skoro polovinu ukupne ostrvske populacije.

Ime ovog ostrva potiče od latinskih reči insula maior što u prevodu znači veliko ostrvo. Vremenom se odomaćio izraz Maiorica, koji je ostao do danas. Zbog svoje odlične pozicije vekovima su se vodile borbe za prevlast na ovom ostrvu, što se odrazilo na lokalni život i mešanje različitih kultura i tradicija.

Majorku nazivaju kraljicom evropskog turizma, u šta se lako uvere njeni posetioci. Može se pohvaliti obalom dugom preko 500 km i mnogobrojnim prelepim plažama, kao sa razglednica.

Čisto more tirkizne boje, plaže sa zlatnim peskom, palme, borove šume i planinski venci – sve ćete to otkriti na Majorci. Upravo zbog prirodnih lepota, oko 40% površine ovog ostrva je zaštićeno.

Majorka je destinacija koja je prilagođena svakom posetiocu. Bilo da putujete sa društvom radi provoda ili sa porodicom zbog odmora, u Majorci ćete pronaći ono što tražite.

Ovde sunce sija oko 300 dana godišnje. Leta su topla i uglavnom suva a prosečna letnja temperatura je oko 33 stepeni. Zime su blage uz sezonske kiše, sa temperaturama od 15-20 stepeni.

Avion Beograd - Palma de Majorka

Egzotična destinacija najbliža Beogradu je upravo Majorka, a najbrži način da dođete do Palma de Majorke je svakako avionom. Er Srbija je ovog leta uvela direktne letove od Beograda do Palma de Majorke, te za svega 2-3 časa udobnog leta možete stići do bisera Balearskog arhipelaga. Aerodrom se nalazi na jugu ostrva, a povezan je autobuskim linijama sa svim delovima ostrva.

Majorka - najlepše plaže i letovališta

Kada počnete da istražujete ostrvo, oduševićete se raznolikošću plaža koje vas očekuju usput. Ali kako izabrati neku od 260 plaža prisutnih na Majorci? Ovo je naš predlog plaža i letovališta koje ne smete propustiti, a vi samo sledite vaš ukus.

Majorka je poznata po takozvanim kalama, prelepim uvalama koje su pravi tirkizni raj. Najpoznatije plaže na južnoj obali ostrva su: El Arenal, Plaja de Palma, Iljetas Torenova, Kala Dor, Kala Ferera, Kala Esmeralda. Najpoznatije plaže na severnoj obali ostrva su: Son Moli, Kala Gat, Kala Agulja, Plaja de Kan Pikafort, Plaja de Muro.

Ses Illetas je malo i luksuzno letovalište zapadno od Palma de Majorke. Zbog velikog broja skupih jahti i hotela ovo mesto nazivaju i Monte Karlom Majorke, Plaža je manja i uža, ali se smatra najlepšom u Španiji zbog finoće i mekoće njenog peska – pravo uživanje za vaša stopala!

Šta videti i obići u Palma de Majorci

Plaže na Majorci su fantastične, ali obavezno odvojite vreme da obiđete i znamenitosti Palma de Majorke, živopisnog i uzbudljivog grada.

Ono najvrednije u Palmi skoncentrisano je u centru grada i u blizini luke. Biće gotovo nemoguće da propustite impozantnu katedralu La Seu koja se nalazi u samom srcu Palme. Njena gradnja je započeta početkom 14. veka i trajala je više od 600 godina – početkom 20. veka slavni arhitekta Antoni Gaudi je takođe učestvovao u njenoj rekonstrukciji. Zbog velikog broja vitražnih prozora nazivaju je i katedralom svetlosti, a najpoznatiji prozor je centralni, od ružičastog stakla, te je u jutarnjim časovima unutrašnjost građevine okupana snopovima obojenog svetla.

Trg Major je živahan centralni gradski trg sa restoranima, kafićima i izuzetnim građevinama u okolini. Poznat je po podzemnoj pijaci i prodaji domaćih rukotvorina.

Zamak Belver je izgrađen u 14. veku i nalazi se na brdu iznad grada, usred borove šume. Ovaj upečatljivi simbol Palme, koji je u prošlosti bio kraljevska tvrđava, letnja rezidencija, pa i zatvor, danas je muzej koji pruža uvid u burnu istoriju ovog ostrva. Ovde možete napraviti predah u hladovini borovine i uživati u panoramskom pogledu na grad.

Dragulji u blizini Palma de Majorke

Na dvadesetak kilometara od Palme otkrićete selo Valdemosa, koje se nalazi u planinskim predelima ostrva. Poseduje bajkovito uređen park, manastir, kao i uske ulice popločane kamenom. Imaćete utisak kao da je ovde vreme stalo pre nekoliko vekova.

El Arenal je najpopularnija destinacija za i ljubitelje aktivnog odmora. Ovde možete uživati u sportskim aktivnostima kao što su jedrenje, ronjenje ili veslanje. Najmlađe posetioce će oduševiti i veliki vodeni park Palma Akvarium. U okviru kompleksa postoje brojni tobogani, bazeni sa talasima, mini zoološki vrt, kao i veliki akvarijum sa bogatim vodenim svetom.

Zaliv i stari grad Alkudija nalazi se na severu ostrva, oko 45 minuta vožnje od Palme. Nastao još u doba Rimljana, ovaj gradić obiluje istorijskim znamenitostima, starim kaldrmisanim ulicama, a poseban utisak ostavlja katedrala. U novom delu grada nalazi se prelepa duga peščana plaža, te predlažemo da provedete nekoliko dana u ovom živopisnom gradiću i doživite sve njegove čari.

Jedno od najposećenijih mesta na ostrvu posle Palme je grad Soljer (Soller). Nalazi se na severu iza planine Tramuntane i poznat je po tome što su se slikari Huan Miro i Pablo Pikaso često družili u ovom mestu. Dela ovih slavnih slikara danas su izložena na železničkoj stanici u Soljeru.

U mestu Porto Kristo nalazi se podzemna pećina Drak, pravo čudo prirode i nešto potpuno nesvakidašnje. U okviru pećine postoje formacije koje se pružaju od vrha do dna, a posetioci će uživati u vožnji brodićem, kao i u kratkom koncertu u ovom nesvakidašnjem ambijentu. U Draku se nalazi i jezero Martel, najveće podzemno jezero na svetu, dugo 1150m i široko 30m.

Provod i gastronomija na Majorci

Majorka je poznata po burnom noćnom životu, ali da li ste znali da je po ponudi podeljena na engleski i nemački stil provoda?

Ako krenete od Palme ka istoku, primetićete da je provod prilagođen nemačkim turistima kojih ovde ima najviše. U barovima i kafićima čućete nemačku muziku, osoblje tečno govori nemački jezik, a možete uživati i u nemačkim pivima.

Ako krenete od Palme prema zapadu, uočićete da su turisti uglavnom Englezi. Centar noćnog života je gradić Magaluf u kome se nalazi jedan od najvećih noćnih klubova na svetu BCM Planet dance.

Ipak, pošto ste u Španiji, preporučujemo da uživate u domaćoj muzici i lokalnim specijalitetima, te se uputite ka ulici Avinguda de Gabriel Roca u Palma de Majorci. Tu ćete pronaći dosta načičkanih kafića i barova sa latino muzikom i autentičnom, lokalnom atmosferom.

Na Majorci možete uživati u najboljim koktelima, a pre njih isprobajte tradicionalna španska jela: tapas, paelju, tubmet, pa amb oli (hleb sa maslinovim uljem).

Smeštaj, hoteli i apartmani

Na prvi pogled se čini da je Majorka ekskluzivno letovalište, međutim, ponuda za smeštaj je raznolika i prilagođena je različitim budžetima.

Iskustva i komentari putnika, korisne informacije

Celo ostrvo je odlično povezano gradskim prevozom. Cena pojedinačne vožnje je od 1.5€ i plaća se kod vozača. Bitno je znati da karte ne možete kupiti novčanicama većim od 10 €, pa za ovu priliku pripremite sitan novac.

Možete se opredeliti i za iznajmljivanje automobila ili bicikla i u sopstvenoj organizaciji obići ostrvo. Cene za iznajmljivanje vozila se kreću od 40€ po danu, ako uzimate auto na više dana, možete očekivati i popust. Cene za dnevno iznajmljivanje bicikala iznosi 5-7€.

Cene za iznajmljivanje ležaljki na plažama se kreću od 13-50€ za zakup dve ležaljke i suncobrana i zavise od popularnosti plaže i letovališta. Naravno, na plaži možete koristiti i svoj suncobran, čija se cena kreće oko 15€ u lokalnim marketima.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu