Jezik:

Region:

06 May 2022 Destinacije

Bari - mini odmor na jugu Italije

Bari i njegova okolina i dalje su dobro čuvana tajna za strane turiste, koji se pre odlučuju da posete popularnije gradove na severu Italije. Za Italijane, sa druge strane, to je dobro poznato, omiljeno letovalište sa preko 100 uređenih plaža u okolini i brojnim kulturnim i istorijskim znamenitostima.

Sa svojom opuštenom atmosferom, Bari kao da ne pretenduje da bude preplavljen turistima, već pruža autentično iskustvo Italije.

Donosimo vam sveobuhvatni turistički vodič kroz Bari, koji će vas navesti da otkrijete njegove lepote i pomoći u organizaciji putovanja.

Bari, Italija - osnovne informacije o gradu

Grad Bari se nalazi u jugoistočnom delu Italije, na takozvanoj štikli ili peti Apeninskog polustrva i na obali Jadranskog mora. Zbog njegove luke i pozicije u blizini Otrantskih vrata ovaj grad je oduvek bio strateški važan, pogotovo za brodove i trajekte koji plove ka istoku, odnosno ka Balkanu. I danas je nezaobilazna stanica mnogih kruzera, ali i mnogo više od usputnog stajališta na putu ka Hrvatskoj, Grčkoj, Albaniji ili Crnoj Gori.

Po veličini je deveti grad u Italiji, ima nešto više od 300.000 stanovnika i nalazi se u pokrajini Pulja. Od Rima je udaljen oko 450 km, a od Napulja, najznačajnijeg grada na jugu Italije, oko 250 km.

Klima u ovom delu Italije je sredozemna i poznata po visokim temperaturama – Bari je prava letnja destinacija.

Na svega 8 km od grada nalazi se aerodrom, a od aerodroma do grada i obrnuto možete stići na nekoliko načina. Najpovoljniji način prevoza je gradski autobus čija je cena karte jedan evro, a vožnja traje 45-55 minuta. Brži prevoz do grada je vozom - za svega 15 minuta stižete u Bari po ceni vozne karte od 5 evra. Transfer taksijem od aerodroma do centra Barija je oko 25 evra.

Za kretanje po gradu i obilaske znamenitosti u okolini Barija najisplativije je koristiti prevoz autobusom koji je povoljniji od voza. Linije unutar grada su dobro povezane, uglavnom nisu gužve, a cena karte za vožnju u trajanju od 75 minuta je oko jedan evro.

Znamenitosti u Bariju - šta obići i posetiti?

Bari je živahan mediteranski grad sa burnom istorijom, što ćete odmah videti po arhitekturi grada, kao i temperamentu njegovih stanovnika.

Četiri razloga zašto bi Bari trebalo da bude na vašoj listi nezaobilaznih destinacija

  1. Povoljniji je od drugih, poznatijih gradova sa severa Italije.
  2. Ima odličnu gastronomiju, brižljivo čuvane običaje i tradiciju.
  3. Nije izgubio autentičnost.
  4. Poseduje dugu obalu sa atraktivnim plažama.

Stari deo grada je najveća atrakcija i najvažniji deo Barija. Karakterišu ga visoke zidine koje su grad štitile od vetrova, uske kaldrmisane ulice i bele zgrade sa specifičnim balkonima od gvožđa. U starom gradu možete pronaći veliki broj kutaka idealnih za fotografisanje. Na skoro svakom balkonu raširen je veš i često možete čuti kako komšije ćaskaju preko terase – dokaz više da je Bari pre svega grad pun života, a potom turistička destinacija.

Ne propustite da obiđete crkvu Svetog Nikole (ita. Bazilika di San Nicola), veliku svetinju izgrađenu 1087. godine kako bi se u njoj čuvale mošti Svetog Nikole. Dinastija Nemanjića je nekada bila veliki dobrotvor bazilike, a danas ovde na hodočašće dolaze pripadnici i pravoslavne i katoličke vere.

Katedrala Svetog Sabinija (ita. Cattedrale di San Sabino) je romanska crkva iz 13. veka sa podzemnom kriptom u kojoj se nalaze drevne relikvije.

Dvorac Bari (ita. Castello svevo di Bari) je izgrađen u 12. veku i poseduje centralno dvorište okruženo velikim zidinama, sa kojih se pruža veličanstven pogled na grad.

Trg Mercantile (ita. Piazza Mercantile) je prelep i šarmantan, arhitektonski zanimljiv deo starog grada koji morate obići.

Pozorište Petruceli (ita. Teatro Petruzzelli) četvrto je po veličini pozorište u Italiji, lako ćete ga prepoznati jer se izdvaja od ostalih građevina po narandžastoj fasadi.

Bari - letovanje i plaže

Pored ostrva Sicilija i Sardinija, pokrajina Pulja ima najdužu uređenu obalu u Italiji – ovde se nalazi preko 100 plaža koje se protežu čitavih 800 km. Zbog sjajnog izbora plaža, Pulja je sasvim opravdano omiljeno letovalište Italijana.

Najpoznatija plaža u Bariju je Lido San Francesco. Na privatnim plažama u Bariju se naplaćuje iznajmljivanje kompleta ležaljki i suncobrana po ceni od 12 do 15 evra. Naravno, postoje i javni delovi plaže gde možete da prostrete peškir i uživate bez doplata.

Šoping u Bariju

Italija je poznata po dobrom šopingu i Bari u tom smislu nije izuzetak, bilo da želite da kupite lokalne komade made in Italy ili svetske robne marke.

Najpoznatija ulica za šoping je Via Sparano, nalazi se u centralnom delu novog Barija i u njoj možete pronaći veliki broj prodavnica poznatih brendova. Najveće gužve su od sredine jula do kraja avgusta kada su ujedno i najveći popusti i rasprodaje. Ako ste pošli na put sa praznim koferom u nameri da ovde uživate u kupovini, nemojte zaobići i ulice Corso Cavour i Via Manzoni.

Obavezno posetite i Via Napoli market, buvlju pijacu gde se svakog ponedeljka okuplja veliki broj ljudi u potrazi za nesvakidašnjom povoljnom robom - kako novim, tako i polovnim stvarima.

Pulja - izleti van Barija

Bari je odlična polazna tačka za obilazak pokrajine Pulje, jer na svega sat vremena vožnje nalaze se prava turistička iznenađenja. Za one koji od odmora žele više od izležavanja na plaži, predstavljamo glavne lokacije u okolini Barija koje ostavljaju bez daha.

Altamura je zanimljiv grad koji je zadržao istorijski šarm, a poznat je po pane di Altamura – najukusnijem italijanskom hlebu, kao i katedrali posvećenoj Bogorodici koja dominira jezgrom grada. Nalazi se na oko sat vremena vožnje od Barija.

Egnazia je drevna ruševina primorskog grada iz 8 veka p.n.e i idealno je mesto za ljubitelje istorijskih lokaliteta. Nalazi se na oko sat vremena vožnje od Barija.

Alberobello je čudesan gradić uvršten u Uneskovu listu kulturne baštine. Poznat je po tradicionalnim kućicama (truli), koje predstavljaju jedan od izvanrednih primera italijanske narodne arhitekture. Mnogima je obilazak trulija glavni razlog posete regiji Pulja.

Polignano a Mare je primorski gradić na oko 50 km od Barija u kome se nalazi Lama Monachile, najpoznatija plaža u ovom delu Italije, kao i prelepi vidikovac sa kog se pruža fantastičan pogled (Scogliera del Lungomare Modugno). Ovo mesto je poznato i po spomeniku Domeniku Modunji, pevaču italijanskog evergrina Volare.

Bari - iskustva naših turista

Iako bogat sadržajima, Bari je mali grad i ukoliko planirate obilazak ove regije van letnje kupališne sezone, odvojite nekoliko dana da posetite glavne znamenitosti u gradu i okolini. Naravno, ako putujete u Bari leti, na raspologanju vam je svakodnevno kupanje kako u Bariju, tako i na prelepim i raznovrsnim plažama u regiji Pulja.

Ako ste već obišli gradove poput Milana, Rima i Venecije ili želite da upoznate italijansku kulturu iz drugog ugla, onda je Bari jedna od najboljih opcija za putovanje.

Er Srbija poleće za Bari početkom juna 2022. godine. Na airserbia.com možete kupiti avio karte za Bari iz Beograda, kao i iz drugih gradova sa presedanjem u Beogradu, u nekoliko jednostavnih koraka. Uživajte u putovanju!

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu