Jezik:

Region:

11 January 2023 Destinacije

Hanover - manje poznati turistički dragulj Nemačke

Hanover je jedna od najbolje čuvanih tajni Nemačke koja prijatno iznenadi svakog ko je otkrije.

Taj grad još uvek nije postao mejnstrim turistička destinacija poput Berlina, Minhena ili Kelna. Društvene mreže nisu preplavljene slikama glavnih znamenitosti Hanovera, pa vam one neće izgledati poznato kad ih prvi put vidite uživo. Zato je putovanje u Hanover prava avantura gde je osećaj otkrića novog zagarantovan.

A sad malo činjenica o Hanoveru. Nemačka je podeljena na pokrajine, a Hanover je najveći grad u Donjoj Saksoniji. Ima oko 516.000 stanovnika i poznat je kao centar univerziteta, sajmova, tehnoloških inovacija, kulture, ali i odlično mesto za šoping. Jedan je od najzelenijih gradova Nemačke.

Od ribarskog sela na obali reke Lajne razvio se u važan industrijski, poslovni i turistički centar. Ovde posluju Volkswagen, Continental, VHV i mnogi drugi.

Hanover je pod uticajem okeanske klime, ima povoljnije vreme i blaže zime nego gradovi na jugu Nemačke, pa ga možete obići u bilo koje godišnje doba. Kroz brojne sajmove, festivale i smotre, grad živi čitave godine.

Er Srbija leti direktno do Hanovera! Rezervišite avio karte Beograd – Hanover i za samo dva sata udobnog leta stignite u glavni grad Donje Saksonije.

Šta nikako ne smete propustiti ukoliko ste prvi put u Hanoveru?

Nije lako istaći tek nekoliko znamenitosti u Hanoveru jer taj nemački grad obiluje ponudom za svačiji ukus. Ono što svakako pomaže u obilasku je hanoverska “crvena nit”, linija iscrtana po ulicama i trotoarima koje turiste vodi pored svih najvažnijih atrakcija, a čak 36 njih se nalazi na listi.

Stari grad Altstadt – putovanje kroz istoriju

Za stari deo Hanovera ili Altstadt ispostaviće se da nije toliko star – kao i veći deo grada, i on je pretrpeo posledice Drugog svetskog rata. Današnji Altstadt je znatno manji od nekadašnjeg i sadrži tek nekoliko očuvanih fasada iz starih vremena, ali je zadržao atmosferu stare Nemačke u kojoj ćete uživati.

Kad se umorite od šetnje i razgledanja, pronađite predah u kafeima i restoranima gde možete isprobati lokalna piva, kao i čuvene kobasice u kari sosu.

Vrt Herrenhausen

Herrenhausen je zeleno prostranstvo koje je sastoji od četiri veličanstvena vrta različita po stilu i sadržajima: Veliki vrt, Berggarten, Georgengarten i Welfengarten. Pravi je dragulj Hanovera i barokno remek-delo čija se lepota može uporediti sa francuskim Versajem. Tokom letnjih meseci Herrenhausen postaje spektakl sa brojnim festivalima, međunarodnim takmičenjem u vatrometu i koncertima. Obavezno obiđite i fontanu sa najvišim vodoskokom na svetu, čak 35 metara ka nebu. Berggarten je dom jedne od najvećih kolekcija orhideja u Evropi, dok je Welfengarten sedište Univerziteta Lajbnic.

Nova gradska kuća

Jedan od najprepoznatljivijih simbola Hanovera je Neues Rathaus, odnosno Nova gradska kuća. Grandiozan kompleks, podignut na oko 6.000 bukovih šipova početkom XX veka, svedoči o burnoj istoriji grada. U Gradskoj kući nalaze se četiri minijaturna modela grada koja pokazuju kako je Hanover izgledao 1689, 1939, 1945. godine, kao i danas. Kroz ovaj svojevrsni vremeplov doživećete prošlost Hanovera, naročito u vreme Drugog svetskog rata. Lift u okviru ovog zdanja dovešće vas do vidikovca sa panoramskim pogledom na ceo grad. Savetujemo da poranite jer je to mesto na meti turista upravo zbog pogleda koji oduzima dah.

Dvorac Marienburg

Dvorac Marienburg je verovatno najromantičniji rođendanski poklon svih vremena. Kralj George V, poslednji kralj Hanovera, darovao ga je svojoj supruzi Mariji za njen 39. rođendan. Iako je kralj bio slep, imao je jasnu viziju kakav zamak želi da stvori.

Kako je kralj ubrzo bio proteran u egzil od strane Prusa, zamak nije bio izgrađen do kraja i to sve do 2004. godine kada su potomci kraljevske porodice ponovo oživeli to zdanje kao iz bajke.

Muzej Donje Saksonije

U Hanoveru postoji preko 40 muzeja, a naša preporuka je Muzej Donje Saksonije. Smešten nasuprot Nove gradske kuće, muzej poseduje bogatu zbirku artefakata od XII pa do XX veka, a impresivne su arheološka i etnološka kolekcija sa primercima reptila i ptica.

Jezero Maschsee

Veštačko jezero Maschsee, smešteno u samom srcu Hanovera, pravo je mesto za šetnju, odmor, plovidbu, a leti i za kupanje. Hanover je poznat i kao raj za bicikliste jer biciklističkih staza ima svuda, a jedna se pruža i pored jezera.

Crkva Svetog Egidija

Crkva Svetog Egidija ostavlja poseban utisak i redak je prizor u Hanoveru. Nekada najlepši simbol Hanovera, crkva je gotovo uništena tokom bombardovanja 1943. godine, a njena lepota je zatrpana ruševinama. Jedna je od malobrojnih građevina koja nije rekonstruisana u posleratnim godinama, već stoji kao podsetnik na tragediju rata.

Eilenriede i Tiergarten

U Hanoveru važi pravilo da ste u svakom momentu na 10 minuta peške od neke zelene površine, bilo da je reč o parku, jezeru ili šumi koju možete pronaći usred grada. Eilenriede su “zelena pluća” Hanovera, najveća gradska šuma u Evropi, veličine kao dva Central parka u Njujorku. Ovo je mesto gde možete pronaći predah od gradske gužve, ali i naići na lisicu ili jelena. Posetite i Tiergarten, šumu iz XVII veka koja je nekada služila za lov, a danas je dom brojnih životinja i retkih ptica.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu