Jezik:

Region:

19 November 2019 Destinacije

Putovanje u Njujork - cela planeta na jednom mestu

Prestonica sveta, grad koji nikada ne spava, betonska džungla - Njujork nosi mnogo epiteta. Ipak, dok se ne nađete na njegovim ulicama, ne možete do kraja shvatiti koliko je svaki od njih tačan.

Iako jedan od najposećenijih gradova sveta, Njujork se ne uklapa u stereotip klasične turističke destinacije. Oni koji odluče da u njemu provedu odmor često kažu da su se sa putovanja vratili umorniji nego što su krenuli. Umorniji, ali prepuni neverovatnih utisaka.

Magija Njujorka, njegova multikulturalnost i činjenica da ne postoji ukus koji ovaj grad ne može zadovoljiti jesu razlozi zbog kojih godišnje njegovim ulicama prošeta preko 11 miliona turista.

Ukoliko želite da budete među njima, spakujte udobne patike, napravite listu mesta koja želite da posetite i rezervišite kartu za putovanje koje će vam promeniti život.

Putovanje u Njujork zahteva dobro planiranje

S obzirom na distancu koju je potrebno preći, let za Njujork obično traje desetak sati. Iako deluje dugo, vredeće svakog minuta.

Kada planirate samo putovanje do destinacije i kupovinu karata, naročito obratite pažnju na to da li je let direktan ili ćete presedati. Preporučljivo je da karte rezervišete makar dva meseca unapred.

U Njujorku turistička sezona ne prestaje, pa ne postoji idealno godišnje doba za posetu ovom gradu. Samim tim, možete rasterećenije planirati odmor. Već na početku se pomirite sa činjenicom da neće stići da obiđete sve što želite. Iako je nedelju dana minimum koji preporučuju turisti koji su u svetsku prestonicu već putovali, napravite listu prioriteta i budite spremni da neke lokalitete ili iskustva ostavite za sledeći put.

Šta obići u Njujorku? Lokacije koje pričaju priče

Njujork je grad koji će vam pokazati puno značenje termina urbana džungla. U isto vreme, široke ulice i nepregledni bulevari će vam izgledati poznato i već viđeno, i nećete pogrešiti. Njujork je jedna od najomiljenijih lokacija filmskih stvaralaca, pa ste njegove ulice gledali u svojim omiljenim filmovima i serijama.

Generalno, u Njujorku se nalazi neverovatan broj lokacija sa kultnim renomeom, koje privlače turiste željne da se i sami nađu na čuvenim setovima. S tim u vezi, ljubitelji sedme umetnosti mogu obići mesta na kojima su snimana najpoznatija svetska ostvarenja, poput ulice Peri Strit broj 66, gde je živela Keri iz serije Seks i grad, ili lokacije iz filma Doručak kod TifanijaSpajdermen i serije Prijatelji. Sve to se može obići na jednoj turističkoj turi za koju se možete jednostavno prijaviti na sajtu grada.

Takođe, preporučljivo je da uzmete neku vrstu propusnice, kao što je City Pass ili New York Explorer, kako biste uštedeli na kartama i ulaznicama. Za ljubitelje karakterističnih atrakcija, na ovoj turi se nalazi i Njujorker hotel u kome je živeo Nikola Tesla, kao i zgrada Dakota, mesto gde je upucan Džon Lenon.

Njujork je grad u kome je sve grandiozno

Njujork je najmnogoljudniji grad na američkom kontinentu. Prvobitno nazvan Novi Amsterdam, nalazi se u državi Njujork, na pola puta između Bostona i Vašingtona. Za razliku od ovih političkih prestonica, Njujork je stecište kulture, umetnosti i zabave. Sastoji se iz pet velikih Celina - Bronksa, Bruklina, Kvinsa, Stejt Ajlenda i Menhetna, centralnog ostrva na kome se nalazi središte života ovog grada.

Jedina reka u Njujorku, Hadson, kroz vekove je postala jedna od najvećih trgovačkih luka na svetu. Grad koji se nalazi na njenom ušću je tako postao jedan od najvećih trgovačkih centara modernog sveta. Odgovor na pitanje šta videti u Njujorku se može razlikovati od turiste do turiste. Ipak, određene znamenitosti predstavljaju simbole grada koje ne treba propustiti.

Najpoznatija zgrada na svetu i ikona Njujorka

Empajer Stejt Bilding je nezaobilazna prva stanica mnogih turista koji su prvi put u ovom gradu. Najpoznatiji neboder u Njujorku je visok 380 metara, a sa 86. sprata se pruža neverovatan pogled na panoramu grada. Među zgradama koje su postale turistička atrakcija su i poslovni kompleks neverovatnih razmera - Rokfeler centar i zgrada Krajsler, kao jedan od primera široko rasprostranjenog art deko stila arhitekture.

Nemojte propustiti ni Memorijalni centar, kompleks napravljen na mestu gde su kule Bliznakinje nekada stajale. Tu ćete videti trenutno najvišu zgradu u Americi, ali i najveće veštačke vodopade na svetu, dva slapa koja poniru do samih temelja nekadašnjih zgrada.

Kada govorimo o tome šta obići u Njujorku, ne možemo da ne pomenemo neke kultne bulevare, kao što su Peta avenija, u kojoj se nalaze najekskluzivniji butici svetskih brendova, Park avenija sa prelepim drvoredom, i najzad, Tajms Skver. Na ovom trgu ćete iskusiti pravu multikulturalnost Njujorka i imati priliku da uživate u performansima uličnih umetnika.

Tajms Skver je najbolje posetiti uveče, kada svetla hiljada reklama po kome je ovaj deo grada i poznat najviše ostavljaju bez daha. Prošetajte i Brodvejskom ulicom u kojoj se nalaze scene najprestižnijeg pozorišta na svetu, a ukoliko želite da vidite žilu kucavicu svetske ekonomije, obiđite Vol Strit i čuvenu statuu Razjarenog bika, simbola kapitalizma.

Najzad, kao beg sa asfalta u samom centru Njujorka, na impozantni 341 hektar, prostire se Central park. Ova zelena oaza nudi mnoštvo mesta za odmor i zabavu. Tu je smešten veliki luna park, ali i engleska, italijanska i francuska bašta u kojima ćete se za trenutak vratiti na Stari kontinent.

Pored Central parka, našim turistima je zanimljiv i Brajant park koji pleni mirnom atmosferom. Ta harmonija sa prirodom je i verovatni razlog zbog koga je Nikola Tesla baš u ovom parku provodio mnogo vremena.

Njujork je prestonica kulture i nauke

Među najpoznatijim toponimima ovog grada se nalaze i muzeji koje ne bi trebalo da propustite. Izložbe i stalne postavke u njima će zadovoljiti maštu i najizbirljivijih ljubitelja umetnosti.

Na prvom mestu je Nacionalni prirodnjački muzej, koji poseduje najveću postavku skeleta dinosaurusa. Pored njega, svetski poznati Metropolitan na jednom mestu sažima istoriju cele civilizacije, od Stare Grčke i Egipta, preko savremene umetnosti, dizajna i mode, a muzej voštanih figura predstavlja svojevrsno čudo modernog sveta i nezaobilaznu stanicu ljubitelja pop kulture.

Pročitajte više: Sedam muzeja u Njujorku

Dok šetate hodnicima najpoznatijih svetskih muzeja, možete saznati i zanimljivosti o Njujorku koje će vas inspirisati da nastavite svoj put po ulicama ovog jedinstvenog grada. Naime, da li ste znali da u Njujorku postoji tajna železnička stanica? Ispod današnjeg Empajer Stejt Bildinga, a na mestu gde se nekada nalazio hotel Valdorf Astorija nalazi ste stanica Trak 61, koja je izgrađena za tadašnjeg predsednika Teodora Ruzvelta. Jedna od zanimljivosti o Njujorku je i bogatstvo životinjskih vrsta koje se mogu videti na ulicama.

Znamenitosti Njujorka koje morate uvrstiti u svoj obilazak

Najzad, vaša poseta Njujorku ne može biti potpuna ukoliko ne vidite Kip slobode. Najprepoznatljiviji simbol američkog sna, Kip slobode se nalazi na Ostrvu slobode i do njega možete doći besplatnim trajektom koji svakodnevno saobraća između tog ostrva i Menhetna. Sledeća znamenitost koju ne smete propustiti je Bruklinski most, koji spaja Menhetn i Bruklin. Izdvojite jedno popodne, prošetajte pešačkom stazom i iskusite pravu vrevu automobila, biciklista i lokalnog stanovništva koje rado dolazi na ovaj most zarad popodnevnog trčanja.

Za ljubitelje hip hop muzike će biti zanimljiva poseta Bronksu, njujorškom naselju koje se smatra mestom odakle je ova muzika počela da osvaja svet. Na ostrvu Koni možete uživati u turističkim atrakcijama kao što su luna parkovi i parade koje se gotovo svakodnevno održavaju.

Za kraj, možete posetiti čuvene četvrti Njujorka u kojima se američki način života meša sa istočnjačkom i evropskom kulturom. Kineska četvrt je dom najveće kineske zajednice izvan matične zemlje. Italijanska četvrt je mesto na kome su se snimale brojne scene iz čuvenog filma Kum, dok je Britanska četvrt pravo mesto da u Njujorku popijete autentičan britanski čaj i probate specijalitete britanske kuhinje.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu