Trst Italija

Trst, Italija - isplanirajte savršeno putovanje

Putovanje u Trst je uvek dobra odluka, jer je svako godišnje doba idealno za njegov obilazak. Ukoliko planirate izlet u Trst, bilo da biste se upoznali sa njegovim znamenitostima ili uživali u odličnom šopingu, u našem vodiču otkrivamo najlepše delove ovog italijanskog dragulja.

O Trstu - broj stanovnika, udaljenost od Beograda, vreme

Trst Italija

Mediteranski gradić na severoistoku Italije u kome se nalazi nešto više od 200.000 stanovnika. Pored starosedelaca, stanovništvo čine državljani Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Trst je od Beograda udaljen oko 620 km kopnenim putem preko Hrvatske, odnosno Zagreba i Slovenije, odnosno Ljubljane i za ovo putovanje biće vam potrebno 6-7 časova vožnje automobilom. Ukoliko želite da stignete avionom do Trsta, putovanje će biti znatno kraće i komfornije. Trajanje leta je oko dva časa - pogledajte više informacija o kartama i letu do Trsta.

Na području ovog grada sudaraju se kontinentalna i sredozemna klima, što dovodi do blagih leta sa umerenim i prijatnim temperaturama, dok su zime nešto oštrije.

Po predanju, Trst je dobio ime po trsci koje u ovom kraju ima mnogo. U svojoj istoriji, ovaj grad je prvo bio deo Rimskog, a kasnije i Vizantijskog carstva. Tokom Austrougarske imperije bio je četvrti grad po veličini, posle Beča, Praga i Budimpešte.

Zbog svoje pozicije, godinama unazad Trst važi za jednu od najbitnijih morskih luka na severnoj obali Sredozemlja. Upravo njegov položaj je doprineo da bude jedan od posećenijih gradova kada je u pitanju šoping.

Ponuda jednodnevnih izleta i ekskurzija je bogata, ali većina njih zasniva se na obilasku šoping centara, uz skroman obilazak znamenitosti Trsta. Ukoliko želite da vaše putovanje iskoristite za bolje upoznavanje grada, u nastavku ćemo vam pružiti sve bitne informacije i lokacije za obilazak.

Znamenitosti Trsta - dvorac Miramara, srpska pravloslavna crkva, trgovi i plaže

Trst je manji grad, te njegov veći deo možete obići pešaka, što i preporučujemo. Usput možete koristiti gradski prevoz, a posebna atrakcija je vožnja najstarijim tramvajem u Evropi koji je i dalje aktivan. Kao polaznu tačku preporučujemo stanicu u mestu Opicina, a odatle se možete tramvajem voziti sve do centra grada.

Trst Italija

Pošto je grad na moru, turisti se uglavnom prvo spuste do obale, pa tek kasnije obilaze grad. Jedno od najlepših mesta koje je uvek prepuno ljudi, mnogi ga smatraju i jednim od najlepših u Italiji, je šetalište uz more Riva del Mandracchio. Obavezno prođite kamenim pristaništem Molo Audace, koje duboko ulazi u more i sa kog se pruža prelep pogled na grad, a odatle se u daljini vidi i zamak Miramare. Ovo je jedno od najboljih mesta za fotografije koje će sigurno „oboriti instagram“.

Najpoznatija tačka koja se smatra centrom Trsta je svakako Trg Ujedinjenja (ital. Piazza Unità D’Italia). Ovo je najveći trg okružen impozantnim građevinama od kojih je najlepša gradska opština. U središnjem delu se nalazi fontana koja predstavlja simbol povezanosti sa ostatkom sveta. Sigurni smo da na ovom trgu možete uhvatiti neki dobar selfi ili panoramu.

U neposrednoj blizini nalazi se još jedan prelep Berzanski trg (ital. Piazza della Borsa) koji je nekada predstavljao ekonomski centar grada. Od zdanja se izdvaja nekadašnja zgrada berze koja podseća na antičke građevine sa svoja četiri stuba kao simbola trgovine sa, tada jedino poznata, četiri kontinenta.

Sledeći poznati trg je Piazza del Ponte rosso koji je nekada bio glavna stanica turista sa Balkana, jer se na ovom trgu nalazila pijaca sa garderobom. Nalazi se uz Veliki kanal (ital. canal Grande di Trieste), kanal kojim se može vodenim putem sa mora doći do unutrašnjosti grada. U blizini trga i kanala možete obići srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Spiridona, spomenik Džejmsu Džojsu i uživati u pogledu koji se pruža sa mostova.

Kada se već nalazite na trgu Berze, savetujemo da obiđete i Rimski teatar (ital. Teatro Romano di Trieste) građevinu od pre 2.000 godina koja je i dalje vrlo dobro očuvana, pa se i sada često organizuju koncerti na ovom mestu.

Na brdu iznad grada na fantastičnom mestu nalazi se dvorac San Đusto. Mnogi dolaze ovde samo zbog prelepog pogleda sa vrha tornja na pristanište i grad.

Trst Italija

Ukoliko imate vremena, obavezno obiđite dvorac Miramare (ital. Castello di Miramare), koji se nalazi na litici van grada. Oko samog dvorca se nalazi park površine od 22 hektara, gde možete razgledati biljke iz celog sveta. Do dvorca možete doći kolima ili autobusom broj 6. Ulaz u vrt je besplatan, dok se ulaz u dvorac naplaćuje.

Na sredini puta između dvorca i centra grada nalazi se jedan od najviših svetionika od 68 metara. Svetionik, pored toga što obasjava Tršćanski zaliv, predstavlja i sećanje na pale borce u Prvom svetskom ratu. Sa vrha svetionika se pruža veličanstven pogled, pa ukoliko ste u dobroj kondiciji i možete savladati 285 stepenika, nemojte propustiti priliku da uhvatite još jednu dobru fotku za nezaboravnu uspomenu.

S obzirom na to da je grad na obali mora, u Trstu postoje i plaže za kupanje. Većina plaža je privatna, opremljene su ležaljkama čije se iznajmljivanje naplaćuje.

Restorani i specijaliteti u Trstu

Trst Italija

U Trstu postoji veliki broj restorana, kafića i pabova koji su uvek puni. Za kraću ili dužu pauzu, preporučujemo Aveniju XX septembar (ital. Viale XX Settembre), jednu je od najznačajnijih pešačkih zona punu kafića i restorana.

Italijani do podne piju kapućino, a od podne espreso, pa za svakog ko naruči drugačijim redosledom znaće se da je turista. Naučite kako Italijani zovu koju kafu pre nego što poručite – nero je espresso, macchiato je capo, a cappuccino je caffelatte. Smatra se da Trst ima najbolju kafu i kulturu ispijanja kafe u Italiji. Mnoge vrste kafa su u Evropu prvi put dospele upravo preko Trsta, jer je roba koja je dolazila u tršćansku luku još u prošlosti bila neoporezivana. Neke od najpoznatijih kafeterija su Caffe San Marco i Caffe Tomaseo.

Nemojte propustiti priliku da probate domaće vino, jer se u ovom regionu proizvode neka od najboljih italijanskih vina, kao što su Refosco, Merlot, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc i Terrano.

Italijani poput Francuza vole slatki doručak, tako da ćete uživati u slatkim zalogajima kroasana punjenih kremom. A kada su ručak i večera u pitanju, savetujemo da probate italijanske specijalitete kao što su pica, pasta, a ne treba zaobići ni riblje specijalitete. Jedan od najboljih lokala u kojima se sprema pasta je restoran Tiro de Bora.

Kada su slatkiši u pitanju, preovlađujući je uticaj Beča, kroz štrudle, Saher tortu i krofne, koje se svuda mogu kupiti. Međutim, najpoznatiji tipični tršćanski dezerti su pinza, presnitz (uskršnji kolači) i andputizza (božićni kolač). Pripremaju se sa lešnikom, suvim grožđem, pinjolima i sušenim pomorandžama.

Cena obroka u restoranima sa pićem po osobi je oko 20-30 evra, dok je domaće pivo oko 4-5 evra. Ukoliko želite da za manje novca obedujete, možete posetiti Kafe-tratoriju Happy Bar, u kojem se cena obroka kreće od 3 do 8 evra.

I naravno, putovanje u Italiju je potpuno tek kad probate domaći gelato, a možete ih naći gotovo na svakom koraku.

Šoping u Trstu

Trst je nadaleko poznat po dobrom šopingu, odnosno kvalitetnim robnim markama po niskim cenama. Nekada su to bile popularne pijace, dok su ih danas zamenili veliki šoping centri.

Preporučujemo da Trst posetite u sezoni velikih popusta. Postoje dva perioda u godini kada su aktuelna sniženja, a to su zimski period od kraja decembra do marta i letnja rasprodaja od jula do septembra.