Jezik:

Region:

04 August 2021 Destinacije

Šta posetiti u Briselu i zašto je on idealan grad za putovanje

Svojom bogatom kulturom, istorijom i različitim jezicima gradovi starog kontinenta su oduvek privlačili turiste iz celog sveta. Iz Srbije je putovanje do evropskih prestonica kratko, povoljno i dostupno svima.

Brisel je jedan od najčešće posećenih gradova Evrope jer svakom turisti pruža zanimljiv sadržaj. Iz Srbije se direktnim letom stiže za nešto više od 2 sata zbog čega se bira i za dužu, ali i kraću posetu.

Brisel – glavni grad države sa burnom istorijom

Brisel je gradsko područje koje sadrži 19 opština i postoji više od 1.000 godina. Glavni je grad Belgije, a ona je smeštena između Holandije, Nemačke, Luksemburga i Francuske.

Tokom svoje istorije bila je deo Franačke države, Nemačke, deo Austrije, ali i deo Holandije. Spomenici, istorijski zapisi, stilovi na fasadama…svi svedoče o uticaju različitih kultura i formiraju jedinstven stil karakterističan za Belgiju.

Na čitavom području se govori francuski, nemački i holandski jezik, ali turisti neće imati problema u sporazumevanju jer se koristi i engleski u svakodnevnoj konverzaciji.

Danas je Brisel i nezvanični, glavni grad EU, a sadrži i nekoliko važnih sedišta vezanih za ovu instituciju: Evropsku komisiju i Savet EU.

Zvanična valuta je evro, a cene se ne razlikuju mnogo od cena u Beogradu. Smeštaj se može pronaći u luksuznim hotelima, ali i postoje i povoljnije opcije za one kojima je bitno da putovanje ne košta previše.

Belgija i Brisel su idealni za turističku posetu jer imaju umerenu klimu pa su atraktivni tokom sva četiri godišnja doba.

Šta posetiti u Briselu?

Pre odlaska na put dobro je proučiti informacije o samom gradu i doneti odluku o tome šta bi trebalo posetiti. Za obilazak bogate turističke ponude, uz šoping, noćni život i odmaranje trebalo bi isplanirati duži odmor. Iz tog razloga se turisti rado vraćaju u Brisel, jer svaki put otkrivaju nove stvari i jednako uživaju u lepotama grada.

Glavni gradski trg - Grand Place

Preporuka je da se obilaženje grada započne na prelepom glavnom trgu, koji je poznat po tome što je svake druge godine prekriven tepihom cveća. Obavezno treba posetiti i Gradsku kuću koja svojim muralima, oslikanim zidovima i tavanicama verno i zanimljivo prikazuje istoriju Brisela.

Poseta nije kompletna bez obilaska čuvene fontane sa bronzanom statuom dečaka Manneken Pis. Iako je čudno da ovakva statua bude simbol grada, postoji priča da je on spasao grad od detonacije bombe tako što je urinirao na zapaljen fitilj. Da li je reč samo o legendi ili ne, niko sa sigurnošću ne zna.

Zamkovi i parkovi

Brisel ima nekoliko poznatih zamkova koji su istorijski vredni, ali i pružaju prelep pogled na ne tako davnu istoriju jedne zemlje. Prošetajte prostorom poput prinčeva i princeza i posetitie zamkove VevesAttreAnnevoie. Nema tog posetioca koji nije uživao u ovakvom obilasku.

Muzeji i galerije

Grad ima oko 90 muzeja, a među njima postoje i: Muzej čokolade, Muzej muzičkih instrumenata, Muzej stripa, ali i Muzej grada Brisela, Muzej moderne arhitekture…

Postavke ostavljaju bez daha i drže pažnju posetilaca od početka do kraja. U muzeju čokolade se, na primer, može naučiti koliko je zrno kakaa bilo vredno, ali i kako se pravi najbolja Belgijska čokolada.

Kraljevska galerija Sent Huberta je raj za turiste. Opet, to nije klasična galerija već ogroman prostor sa prodavnicama koje oslikavaju život Brisela. Čuvena Belgijska čokolada je nešto čiji se ukus pamti, ali turistima se dopada i najfinija čipka, heklani predmeti, šeširi, knjige…

Iz Brisela se turisti vraćaju prepuni utisaka, ali i suvenira i antikviteta koji ostaju lepa uspomena i podsetnik da se ponovo vrate.

Vredi posetiti i…

Atomijum je čudna građevina koja je uvećana replika atoma gvožđa izgrađena 1958. Svaka kupola ima posebnu izložbu, pa je i unutrašnjost jako zanimljiva.

Obilazak nije potpun ako se ne proba čuveno belgijsko pivo, ali i prošeta ulicama i uživa u pogledu na posebne zgrade koje se samo ovde mogu videti. Nema oblakodera i visokih građevina, sve su u živopisnim bojama i jednake visine, a ulice su uređene, pa se lepo prepliće nova i stara arhitektura.

Noćni život Brisela će se najviše osetiti ako se posete neki od noćnih klubova, a prilika za šoping je najviše u ulici Reu Neuve, u šoping centrima, ali i avenijama i manjim ulicama koje se granaju sa glavnog trga.

Ne treba otići i kući bez nekog od čuvenih stripova ili knjiga, a Nine City ima sve što ljubitelji žele.

Hrana koju morate probati su originalni belgijski vafli, belgijske kobasice, kroketi, - to su samo neka od jela koja imaju jednostavne sastojke, ali dobrom kombinacijom začina i soseva se stvara jedinstven ukus koji se samo ovde može iskusiti.

Još je mnogo mesta poput opere, kafića, bioskopa, pozorišta, pa je zato potrebno puno vremena da bi se sve posetilo.

Posebna atrakcija – jednodnevni izleti u Briselu

  1. Izlet do gradova Gent i Briž - Ovo je tura za zaljubljenike u dvorce grofova Flandrije, mesta sa srednjovekovnom arhitekturom u kojoj kao da je vreme stalo. Poseta je ispunjena šetnjom kroz ova dva grada, ali i vožnjom brodom kroz uske kanale. Dovoljno je poneti udobne cipele i dobro raspoloženje, a prelepa priroda će se pobrinuti za fantastične uspomene.
  2. Celodnevni izlet u vrtove Kokenhof i selo Zanse Šans - i ovo su neka od zanimljivih mesta u blizini Brisela koja imaju prelepu prirodu i zanimljivu kulturu. Turisti se mogu posetiti selo vetrenjača, učestvovati u nekoliko radionica, jesti najbolji sir i učiti o vrstama cveća koje vrtovi sadrže.
  3. Izlet na polja Flandrije - ova tura je idealna za zaljubljenike u istorijske činjenice. Dan je ispunjen posetama mestima koja su obeležena bitkama, muzejima, ali i najvećem groblju Komonvelta na svetu.

Zašto je let do Brisela najbolji izbor?

Brisel je udaljen 1.700 km od Beograda. Da bi se ta razdaljina prešla automobilom potrebno je dugih 17 časova vožnje bez zaustavljanja. To je naporno i dugo putovanje i gubi se 2 dana u putu.

Nasuprot tome, let avionom iz Beograda do Brisela traje 2 sata i 20 minutaudoban je, brz i cenovno dostupan mnogima. Aviokarta Beograd-Brisel se lako pronalazi jer su polasci česti, a za direktan let povratna karta košta malo više od 20.000 din.

Na ovaj način putovanje do Brisela se može isplanirati u poslednji čas, pristupiti nekom od izleta ili otići u sopstvenoj organizaciji.

Putovanjima se otkrivaju novi predeli, uče novi jezici i upoznaje drugačija kultura. Brisel je jedan od gradova koji je dovoljno blizu ako se putuje avionom, interesantan je za sve uzraste i toplo dočeka sve koji mu dolaze u posetu.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu