Jezik:

Region:

01 September 2021 Destinacije

Vodič kroz Oslo - šta bi trebalo posetiti u ovom gradu?

Ukoliko želite da srušite sve predrasude o skandinavskim zemljama i njihovom narodu, Oslo je prava destinacija na kojoj to možete učiniti. Već samim dolaskom ćete zaboraviti mitove o hladnoći i distanciranosti, a prigrliti one o velikim junacima, vikinškim osvajanjima i bogovima mora i vetra.

Norveška je prelepa, živopisna i mistična zemlja, a njen glavni grad mesto u koje se uliva gotovo 1.2 miliona njenih stanovnika. U ovoj severnoj metropoli se spajaju tradicija i urbanizacija, čista arhitektura i alternativna kultura, priroda i čovek. Upravo ta dva lica Osla u kombinaciji sa pogledom na bajkovite fjordove su ono što privlači toliko turista ovoj pomalo neobičnoj destinaciji.

Najbolji period godine za posetu Oslu jeste rana jesen. Zato Air Serbia u svojoj ponudi ima letove na relaciji Beograd - Oslo, u prosečnom traju od 3 sata.

Svoja mesta putnici mogu jednostavno rezervisati preko sajta Er Srbije, dok se prijavom na Newsletter mogu među prvima informisati o popustima na cenu karata, dodatnim pogodnostima ili novim polascima prema željenim destinacijama.

Oslo - grad velikih razaranja i istorijskog obnavljanja

Iako može zvučati pomalo nezamislivo, Norveška je sredinom prošlog veka bila siromašna zemlja sa surovom klimom. Nakon što je na njenom tlu otkrivena nafta, ekonomija Norveške počinje ubrzano da se razvija i Evropa dobija giganta kakvog ima danas. Oslo je, na gotovo mitološki način, pratio sudbinu svoje zemlje. Pod ovim imenom glavni grad Norveške je poznat tek od 1925. godine. Pre toga se zvao Kristijanija i bio je centar političke i finansijske uprave ove skandinavske zemlje. Kristijanija je pretrpela veliko razaranje u požaru koji je izbio 1625. godine, kada je gotovo izgorela do temelja. Nakon tog tragičnog događaja grad je preuzeo ime svog zaštitnika i počeo svoj lagani, ali sigurni oporavak. Veliki požar predstavlja jako važnu tačku razgraničenja u istoriji ovog grada, tako da je arhitekturu pre ovog događaja gotovo nemoguće naći. Ta tragedija je i razlog zbog koga su sve fasade u gradu, pa i one na najstarijim objektima, tako živih i svežih boja. Danas je Oslo spoj tradicionalne i moderne arhitekture. Uz to, urbanistički je koncipiran tako da je idealan za turističke posete koje traju par dana. Naime, sve velike turističke atrakcije se nalaze u krugu od samo par kilometara, pa se do njih može doći laganom šetnjom ili kratkom vožnjom metroom. Uz to, ono što najviše privlači turiste koji prvi put posećuju ovaj grad jeste pogled sa krova Opere, jedinstvene građevine na kojoj stanovništvo Osla često provodi popodneva i organizuje porodične piknike. Sa Opere se pruža veličanstveni pogled na fjord na kome je Oslo smešten, a sama ima oblik glečera, kojim su Norvežani odali počast prirodi, zahvaljujući kojoj su uspeli da izgrade prestonicu iz pepela.

Kultura Osla otkriva jedinstvene dragulje

Norvežani neguju svoju vikinšku istoriju i mitologiju, pa je Oslo idealna turistička destinacija za ljude koji uživaju u mitovima, bajkama i pričama o epskim bitkama heroja i bogova. Vikinški muzej i muzej From, u tom slučaju, mogu biti prva destinacija na putu upoznavanja kulture Osla. U muzeju From se nalazi replika autentičnog vikinškog broda u ledu, dok se u Vikinškom muzeju može videti velika kolekcija narodnih nošnji i šlemova. Elementi iz mitologije se mogu videti i na većini zgrada od državnog značaja. Zbog toga je fasada Skupštine jedna od najslikanijih atrakcija u Oslu.

Ovaj grad predstavlja svojevrsni muzej na otvorenom, pa se statue i konceptualna umetnička dela mogu videti na svakom koraku. Ipak, najposećenija turistička atrakcija je Vigeland park, u kome se mogu videti statue norveškog vajara i arhitekte Gustava Vigelanda. Ovaj park je najveći muzej njegovih figura, kojih je ovaj plodni autor za života napravio preko 1600. Sve se nalaze u Oslu, a centralna atrakcija parka je figura Monolit, u koju je ugrađeno 212 izvajanih statua čoveka, predstavljajući ga u različitim fazama života.

Oslo je, sa strane kulturne scene, jako specifičan grad. Ispod čistih, urednih fasada i besprekornih parkova nalazi se čitava scena avangardne umetnosti i modernih pravaca. Žila kucavica grada je smeštena uz reku Akerselva, na kojoj se nalaze Bajkoviti most, sa likovima iz najpoznatijih priča za decu, buvljaci na kojima se prodaju ručni radovi i neki od najlepših murala na svetu. Ovo je i kvart u kome se nalaze muzeji i galerije koje vredi posetiti u bilo koje doba godine. Osim što u njima gostuju neki od najpoznatijih svetskih umetnika, ljubitelji slikarstva i vajarstva će u njima pronaći prava mala kreativna blaga lokalnih autora. Ovde se nalazi i Munkov muzej, koji je dom njegovog kultnog dela Vrisak. Pored Munka, u ovom muzeju se može videti stalna postavka Modilijanija, Pikasa i Dege.

Gastronomski turizam u Oslu - neizostavni deo obilaska norveške prestonice

Oslo je centar skandinavske gastronomije i grad koji vam može doneti pregršt novih ukusa. S obzirom na hladne zime i surove prirodne uslove, Norvežani su vekovima usavršavali svoju kuhinju i učinili je zdravom, hranljivom i neodoljivo ukusnom.

Ukoliko želite da probate morske plodove spremljene na jedinstveni način, vaša adresa treba biti restoran Fjord. Osoblje ovog restorana svoja jela priprema sa svežim sastojcima i meni se menja u zavisnosti od sezone i doba dana, pa ćete sigurno pronaći neki zanimljivi specijalitet. U restoranu Engebret Cafe ćete imati priliku da probate najraznovrsnija jela od divljači, ali i tradicionalni norveški gulaš od nekoliko vrsta mesa i povrća. Ono što ovaj restoran čini specifičnim jeste to što se jela spremaju na tradicionalan način, a neki recepti potiču čak iz 19. veka. Oslo ima bogatu ponudu restorana inostranih kuhinja, pa se u ovom gradu mogu pojesti i savršeno pripremljena jela meksičke, italijanske, jermenske i kineske kuhinje.

U ponudi pića se mogu pronaći specifični napici koji se proizvode u lokalnim destilerijama. Tako ne propustite da probate akvavit, piće od krompira i začina, i medeno vino koje se naročito često pije u hladnijim mesecima. Stanovnici Osla uživaju i u vinima, sajderima i pivima, a sa nižim temperaturama se češće održavaju ulični festivali domaćih proizvođača ovih pića. Ovakvi događaji se često pretvore u prave male žurke, koje se u kasnijim večernjim satima premeštaju u neki od barova u centru grada. Noćni život Osla je vrlo bogat i raspoređen po svim četvrtima. U gotovo svakoj ulici se može pronaći bar ili noćni klub sa muzikom koja varira od laganog džeza do jakih alternativnih zvukova.

Okolina Osla je podjednako fascinantna

Ukoliko vaš obilazak norveške prestonice traje nekoliko dana, jedan od njih bi trebalo da izdvojite za neki od brojnih izleta koji se organizuju iz ovog grada. Naime, okolina Osla je fascinantna koliko i sam grad, bez obzira da li se opredelite za kopno ili za more. Na prvom mestu, tu su obilasci fjordova laganim putničkim brodićima. Zatim, možete provesti dan u nekom od obližnjih gradića, kao što su Lillehammer ili Bergen, do koga postoje čarter letovi sa aerodroma u Oslu. Ukoliko želite jednostavniji način prevoza, turistički autobus vas može odvesti do nekog od vrtova koji okružuju Oslo, kao što su Kraljevski vrtovi ili Oslovljevi parkovi. Jedan od najpopularnijih dnevnih izleta jeste odlazak na Grand Tour, koja traje oko 8 sati i uključuje vožnju brodom, jedrenje, posetu Holmenkoller ski skakaonicama, izložbi vikinških brodova, Nacionalnom muzeju i još nekoliko atraktivnih destinacija. Najzad, ukoliko želite da se opustite i odmorite nakon nekoliko dana obilaženja grada, možete potražiti svoje mesto na nekoj od plaža koje okružuju Oslo. Sezona kupanja jako kratko traje, ali će vam dodir skandinavskog peska sigurno odmoriti stopala, makar na kratko.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu