Šta posetiti u Zagrebu, Advent u Zagrebu

Šta posetiti u Zagrebu - Advent, znamenitosti, restorani i muzeji

Ukoliko planirate putovanje u Zagreb, jednodnevni izlet ili produženi vikend, sastavili smo opširan vodič kroz Zagreb, kako biste na jednom mestu našli sve potrebne informacije.

Uz Er Srbiju stignite do Zagreba letom koji traje oko sat i 10 minuta. Kupovinu avio karata Beograd - Zagreb možete brzo i pouzdano obaviti na sajtu kompanije, a ukoliko se prijavite na Newsletter dobijaćete obaveštenja o popustima na cene karata, kao i informacije o novim polascima.

Javni prevoz i taksi

Kao i u drugim velikim gradovima, tako i u Zagrebu postoji dobro organizovan javni prevoz koji uglavnom čine tramvaji i autobusi. Postoji ukupno preko 160 dnevnih i 8 noćnih linija.

Karte možete kupiti na više lokacija u gradu ili kod vozača u samom vozilu.

Valuta u Hrvatskoj je kuna (kn), a jedna kuna je 15-16 dinara. Cena karte u trajanju od 30 minuta je 4kn, od 60 minuta je 7kn, a od 90 minuta je 10kn. Kod vozača je moguće kupiti samo kartu u trajanju od 90 minuta po ceni od 15kn. Pojedinačna karta za noćni prevoz je 15kn, dok cena celodnevne karte iznosi 30kn. Dodatne informacije možete pronaći na sajtu kompanije ZET (Zagrebački električni tramvaj).

Takođe, na raspolaganju su vam i taksi usluge. Postoji veći broj taksi udruženja, početna cena kod većine je 6kn, a svaki dodatni kilometar se naplaćuje takođe 6kn.

Delovi grada koje morate obići u Zagrebu

Najpopularnije lokacije za turiste su: Gornji grad, Maksimir, Zelena (Lenuzijeva) potkova, Trg Republike Hrvatske, Trg Bana Jelačića, park prirode Medvednica, ulice poput Ilice i Tkalčićeve.

Za mnoge turiste najlepša, a ujedno i najstarija gradska četvrt je Gornji grad. Do ovog dela Zagreba možete doći pešaka, ali svakako najpopularniji vid transporta do gore je uspinjačom, čija vožnja traje oko 6 minuta i košta 6kn. U Gornjem gradu nalaze sa znamenitosti sa dugom i burnom istorijom, nabrojimo samo neke: Crkva Svetog Marka, Crkva Svete Katarine, Crkva Ćirila i Metoda, Gradska skupština, Banski dvori, Kamenita vrata, Lotrščak kula sa koje se pruža najlepši vidikovac, itd.

Šta posetiti u Zagrebu, Advent u Zagrebu

Ostale državne i javne građevine nalaze se na Trgu Republike Hrvatske, kao što su Hrvatsko narodno kazalište, Sveučilište (univerzitet) u Zagrebu, Muzej Mimara, Muzej Umetnosti, i još mnogo drugih.

Polazno mesto gotovo svih turista i lokacija za koju se smatra kao strogi centar Zagreba je Trg Bana Jelačića. Ovo je mesto svakodnevne šetnje turista ali i samih meštana Zagreba, stecište raznih manifestacija, a tu se nalazi i poznata fontana Manduševac.

Dve najpoznatije ulice u Zagrebu su Ilica i Tkalčićeva. Ilica je jedna od najdužih ulica, proteže se od Trga Bana Jelačića pa sve do Vrapča u zapadnom delu grada. U njoj se nalazi veliki broj prodavnica renomiranih brendova, kafići i restorani. U blizini Ilice nalazi se i Tkalčićeva ulica, koja se od Trga Bana Jelačića proteže prema severu grada. Ovo je jedna od najposećenijih ulica za koju kažu da ima dušu.

Zeleni Zagreb

Dok smo još u centru grada, spomenimo i Zelenu (Lenucijevu) potkovu. Da li ste znali da je Zagreb prekriven skoro 70 odsto zelenilom i da je jedan od gradova sa najviše parkova? U jednom delu Zagreba nalazi se čak osam parkova - trgova: Zrinski trg, Štrosmajerov trg, Trg Kralja Tomislava, Trg Ante Starčevića, Botanički vrt, Marulićev trg, Mažuranićev trg i Trg Maršala Tita.

Za ljubitelje boravka u prirodi nezaobilazan je Maksimir. Ovo je najveći park i sportsko-rekreativni centar, a nalazi se svega 10 minuta vožnje od centra grada. Najveći deo ove lokacije čini park, uz zoološki vrt, fudbalski stadion kluba “Dinamo” i 5 jezera.

Severno od Zagreba proteže se planina Medvednica čiji je najviši vrh Sljeme. Na ovoj planini postoji park prirode i ski centar sa žičarama gde se održavaju svetska prvenstva u skijanju za žene. Kada vreme dozvoljava, veliki broj turističkih vodiča i agencija organizuje izlete na Medvendicu.

Šta posetiti u Zagrebu, Advent u Zagrebu

Pored brojnih parkova, u Zagrebu se nalazi i više jezera.

Jezero Jarun nalazi se u jugo-zapadnom delu grada. Oko jezera se proteže asfaltni put dužine 6km, a turisti i meštani ga posećuju uglavnom radi rekreacije (kupanje, trčanje, veslanje, vožnja bicikala i rolera, itd).

Jezero Bundek nalazi se u Novom Zagrebu, proteže se između mostova Sloboda i Mladost na reci Savi. Predstavlja jedno od najpopularnijih mesta tokom vrelih letnjih dana. Postoji još nekoliko jezera u blizini: jezero Ontario, jezero Rakitje, 5 jezera na Maksimiru (Prvo, Drugo, Treće, Četvrto i Peto jezero), itd.

Muzeji u Zagrebu

Zagreb je poznat po velikom broju muzeja, kako onih klasičnih tako i alternativnih koji nude nesvakidašnje izložbe.

Šta posetiti u Zagrebu, Advent u Zagrebu

Spomenimo samo Arheološki muzej, Muzej savremene umetnosti (poznat po LED ekranu koji je dugačak 90m) ili muzej Mimaru (zbirku umetnina kolekcionara Ante Topića Mimare). Turistima je zanimljiv i Gradski muzej, Moderna galerija i Etnografski muzej.

Zagreb je poznat i po Muzeju prekinutih veza – izložbi predmeta koji podsećaju na bivšu vezu, a koje doniraju ljudi nakon rastanka sa voljenom osobom. Prilikom posete Zagrebu nemojte propustiti Muzej mamurluka, Muzej iluzija ili Muzej čokolade.

Noćni klubovi i restorani u Zagrebu

Tokom šetnje i obilaska svih znamenitosti i lepota Zagreba, potrebno je napraviti pauzu za ručak. Kao i svaki veći grad na Balkanu, tako je i Zagreb poznat po odličnoj ponudi hrane i pića.

Zagrebački specijaliteti predstavljaju mešavinu ukusa i kuhinja iz okolnih regija. Iz Zagorja stižu štrukle (vrsta pite) i ćuretina s mlincima, bečki odrezak (šnicla) punjen sirom i šunkom postao je zagrebački, a iz mađarske kuhinje preuzeta su variva, gulaši i jela na kašiku. Takođe, sve više je internacionalnih restorana, te će gastronomska ponuda zadovoljiti svačiji ukus.

Zagreb pruža i najbolji noćni provod u Hrvatskoj, a u ponudi su klubovi i barovi koji puštaju najrazličitije vrste muzike, ukratko za svakog po nešto. Noćni život prestonice je neretko glavni razlog posete naročito mlađe populacije.

Advent u Zagrebu

Šta posetiti u Zagrebu, Advent u Zagrebu

Advent u Zagrebu je već tri godine najbolji praznični festival ove vrste u Evropi. Od svog prvog održavanja do danas, posetio ga je veliki broj turista iz celog sveta. Najpopularnija je destinacija ljubitelja ove vrste festivala iz Srbije, prvenstveno zbog toga što je udaljen samo sat vremena leta od Beograda.

Ovogodišnja tema zagrebačkog Adventa je svetlost, pa su se organizatori potrudili da posetiocima prirede pravi vizuelni spektakl. Gornji grad će ovom prilikom biti izložba inovativne i kreativne novogodišnje dekoracije, a šetnja ovim delom Zagreba će turistima pružiti priliku da se upoznaju sa istorijom grada na drugačiji način.

Šta posetiti u Zagrebu, Advent u Zagrebu

Za prazničnu euforiju pobrinuće se muzički sastavi, koji će održati preko 100 koncerata na različitim lokacijama, svirajući poznate praznične melodije, klasične kompozicije, muziku iz filmova i obrade pesama poznatih rok i pop bendova. Za decu je Advent u Zagrebu organizovao pozorišne predstave, zanimljiva takmičenja, vašare i druženja sa omiljenim junacima iz crtanih filmova, dok će njihovi odrasli pratioci uživati u jedinstvenim izložbama koje će se održavati u gradskim muzejima. Među njima svakako najveću pažnju privlače izložba čokolade, poseta najvećem božićnom selu u Hrvatskoj i izložba tradicionalnih igračaka.

Nijedan Advent nije moguće zamisliti bez ukusnih zalogaja, pa se na ulicama Zagreba u vreme praznika mogu probati domaći kolači, slane grickalice i kuvano vino.