Jezik:

Region:

06 October 2021 Destinacije

Upoznajte Beč na malo drugačiji način

Glavni grad Austrije je jedna od najbogatijih i najimpozantnijih prestonica Evrope. Ovaj grad od gotovo 2 miliona stanovnika je ceo pod zaštitom Uneska od 2001. godine, kao deo svetske kulturne baštine. Već sama ta činjenica govori njegovim posetiocima da će zakoračiti u pravi muzej na otvorenom, grad u kome je sama šetnja njegovim ulicama neponovljivo iskustvo. Bogata istorija Beča se vidi na svakom koraku, a naročito na blještavo zlatnim i belim fasadama velikih građevina koje se nalaze u samom centru grada. Zbog toga milioni turista iz celog sveta biraju da par dana provedu upoznajući se sa istorijom, kulturom, umetnošću, noćnim životom i kuhinjom prestonice jedne od nekada najvećih imperijalističkih sila.

Er Srbija svojim putnicima omogućava svakodnevni avionski prevoz do austrijske prestonice. Avioni saobraćaju iz Beograda i Kraljeva, a sam let traje sat i 20 minuta. Karte za jednu od najpopularnijih destinacija u ponudi Er Srbije se mogu jednostavno i bezbedno kupiti na sajtu, a putnici koji se prijave na Newsletter mogu biti dodatno informisani o popustima na cene određenih letova ili nove polaske koje Er Srbija redovno uvodi do najpopularnijih evropskih gradova.

Beč - centar istorijske imperije Starog kontinenta

Nekadašnji centar carske monarhije, današnji Beč oslikava bogatstvo i moć jedne od najvećih dinastija Evrope, Habsburga. Najveći dvorac iz vremena Habsburške monarhije je Šenbrun, istorijski centar Austrije i najposećenija turistička atrakcija Beča. Kompleks dvorca Šenbrun uključuje precizno uređene parkove u njegovom „zadnjem dvorištu“ i zoo vrt koji može biti posebno iskustvo za porodice sa decom.

Sledeći važan istorijski kompleks je Hofburg, habsburška rezidencija iz 13. veka, koja je bila prestonica Habsburške monarhije do početka Prvog svetskog rata. U ovom kompleksu se danas nalazi rezidencija presednika države, Nacionalna biblioteka, brojni muzeji, Odaja sa blagom, Carski apartmani i jedno od najvažnijih istorijskih nasleđa Austrije - carska kruna Svetog Rimskog carstva.

Jedna od najpoznatijih građevina u Beču je Katedrala Sv. Stefana, koja se nalazi u samom centru grada i ima funkciju sedišta bečke nadbiskupije. Izgrađena je u gotskom stilu, prilično dominira panoramom Beča, a poznata je i po zvonu Pumerin, trećem najvećem crkvenom zvonu u Evropi. Originalno zvono je težilo 20 tona i bilo izliveno od ostataka turskih topova koji su učestvovali u opsadi Beča. Današnje zvono je jednakih dimenzija i težine, a napravljeno je od ostataka starog i dodatka metala uzetog sa turskih topova koji se nalaze u bečkim istorijskim muzejima.

Poseta Beču je nezamisliva bez šetnje ulicom Ringštrase, koja je duga 5 kilometara. Ova ulica kružno opisuje centar grada i može se smatrati njegovom žilom kucavicom. Duž ove ulice nalaze se neke od najvažnijih državnih i kulturnih institucija, kao što su Parlament, Gradska kuća, Univerzitet, Berza, Bečka državna opera i niz muzeja. Zgrada Bečke državne opere je impozantna građevina zarad čije izgradnje je nivo cele ulice podignut za jedan metar. U Operi se održava čuveni Operski bal i ovo je mesto gde se tradicionalno izvode najčuvenija dela velikih austrijskih kompozitora. Zahvaljujući Mocartu, Betovenu, Šubertu i Hajdnu, Beč je svetska prestonica muzike. Na Ringštraseu se nalaze veliki uređeni parkovi u kojima se može provesti prijatno popodne. Osim odmora, šetnja ovim parkovima odvodi turiste do spomenika Geteu i Štrausu. Na samo par koraka od ove ulice nalazi se Karlov trg, glavno saobraćajno čvorište grada, sa Karlovom crkvom izgrađenom u antičkom stilu, koja se smatra najlepšom građevinom Beča.

Muzeji u Beču - ponešto za svačiji ukus

Turisti Beč često nazivaju gradom stotine muzeja. Ovaj nadimak glavni grad Austrije opravdava bogatom muzejskom kulturom koja nudi sadržaj za posetioce svih uzrasta i interesovanja. Muzejski kvart Beča obuhvata Leopold muzej i dvorac Belvedere, koji prate razvoj moderne umetnosti i imaju stalnu postavku dela Oskara Kokoške, Klimta i Šilea, zatim Albertinu, muzej crteža i grafike, Prirodnjački muzej i Muzej istorije umetnosti. U Muzeju istorije umetnosti se nalaze eksponati iz perioda Habsburške monarhije i najvrednija dela Tintoreta, Karavađa, Rembranta i Rubensa. Prirodnjački muzej je njegova zgrada bliznakinja, sa kojom zajedno opisuje Trg Marije Terezije i jedan je od najvećih muzeja ove vrste na svetu. Postavke koje privlače najveću pažnju posetioca su kolekcije dragog kamenja i fosila, kao i najveća svetska kolekcija meteora.

Specifičan muzej koji svoje posetioce mami interesantnim spoljašnjim izgledom i obiljem zelenila jeste Hundertvaserova kuća. Hundertvaser je bio svestrani umetnik koji je stvarao krajem 60-ih godina 20. veka, najviše se baveći arhitekturom, slikarstvom, vajarstvom i dizajniranjem odeće. Naročito se isticao po tome što je u svoj dizajn obilato uključivao prirodne elemente flore i faune. U skladu sa njegovim jedinstvenim stilom, fasada ove kuće-muzeja je šarena, ispresecana nepravilnim linijama i biljkama koje osvajaju kamen. Muzej primenjene umetnosti je vrlo često dom izložbi najvećih svetskih umetnika današnjice, a nalazi se na Ringštrasu.

Beč je grad novih iskustava

Osim što svojim posetiocima pruža mogućnost da se upoznaju sa njegovom bogatim istorijom, Beč ih zove da u njegovom srcu dožive neka nova iskustva i kući ponesu nezaboravne uspomene. Jedno od takvih iskustava je i Prater, javni park u kome je održana svetska izložba graditeljstva i u kome se nalazi veštačka laguna, po kome je dobio nadimak „Venecija u Beču“. U ovom parku se nalazi veliki panoramski točak, sa čijeg vrha se pruža pogled na grad koji oduzima dah. Za one malo hrabrije tu su adrenalinske atrakcije poput rolerkostera ili železnice uskog koloseka. U ovom parku se nalazi i Bečki planetarijum sa Prater muzejem.

Još jedna tradicija ovog grada, koja je vremenom postala neobična turistička atrakcija, jeste Španska škola jahanja. Ova tradicionalna škola jahanja lipicanera izvodi se u dvorištu dvorca Hofburg i nalazi se na listi svetske nematerijalne kulturne baštine Uneska. U delu oko zamka Hofburg, koji je po tome i dobio naziv „Zimska jahačka škola“, turisti mogu videti treninge i nastupe najlepših lipicanera i njihovih iskusnih trenera.

Jedna od najposećenijih atrakcija u Beču je Betonska igla ili Dunavski toranj, koji se nalazi u Dunavskom parku, smeštenom u modernom delu grada. Ovaj toranj godišnje poseti preko pola miliona ljudi, a sa njega se pruža veličanstveni panoramski pogled na grad. Platforma za posmatranje nalazi se na visini od 150 metara i do nje se stiže za samo 35 sekundi, uz pomoć naročito brzih liftova. Deset metara više se nalazi kafić, na sledećih deset metara restoran, a oba objekta lagano rotiraju oko tornja, pružajući svojim posetiocima jedinstveni ugođaj.

Gastronomija Beča - autentični specijaliteti na savremeni način

Austrijska kuhinja je puna bogatih ukusa i zanimljivih kombinacija sastojaka. Shodno tome, u bečkim restoranima se mogu probati autentični specijaliteti, ali i njihove modernije opcije. Neizostavno jelo na svakom meniju restorana u Beču jeste čuvena bečka šnicla. Po savetu lokalaca, najbolja je u restoranu Reinthaler’s Beisl. Takođe, turisti treba da probaju Frankfurter kobasicu, koja se obavezno služi uz kriglu kvalitetnog i jakog piva. Osim specijaliteta od mesa, u Beči se mogu probati i slatke đakonije, poput saher torte, Mocart kugli, štrudle sa jabukama ili nekog od bezbroj ukusa sladoleda, koji predstavlja nasleđe italijanskih doseljenika sa početka 19. veka. Beč je na gastronomsku mapu sveta upisan zahvaljujući restoranima sa dve i tri Mišelinove zvezdice i svetski poznatim kuvarima, dok čuvene austrijske kolače i autentičnu kafu turisti mogu probati u gotovo svakom kafiću u gradu. U glavnom gradu Austrije je 2013. godine otvorena i prva veganska sladoledžinica - Veganista.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu