Jezik:

Region:

08 March 2022 Destinacije

Šta videti u Bolonji, gradu bogate kulture i dobrog provoda

Bolonja je pravi skriveni dragulj Italije koji je dugo nepravedno bio van uobičajenih utabanih ruta turista. Jedan od najbogatijih italijanskiih gradova, Bolonja ima najveću sačuvanu staru gradsku četvrt u Italiji koja je pod zaštitom Uneska..

Poznat je i po Bolonjskom univerzitetu, najstarijem univerzitetu na svetu. U ovom gradu svake godine studira preko 100.000 mladih iz celog sveta. Možete li onda da zamislite kakav je tek noćni život?

Pored univerziteta, Bolonja je i rodno mesto sosa bolonjeze koji se u ovom kraju priprema isključivo sa taljatelama. Bolonja je glavni grad pokrajine Emilija-Romanja, središta industrije testenina, temelja italijanske kuhinje.

Ovo su samo neke od znamenitosti koje Bolonja može da ponudi. Predstavljamo vam detaljan vodič šta videti u Bolonji.

Bolonja kroz vekove

Teritorija današnje Bolonje naseljena je još u vreme praistorije, a prvi stanovnici bili su Etrurci. Posle Erturaca ovde se naseljava galsko pleme Boliji, a ubrzo se na ovom mestu osniva gradsko naselje Bononija.

Tokom nekoliko vekova vladavine starog Rima stanovništvo je romanizovano, a grad je stasao u jedan od najrazvijenijih na području tadašnje Italije. U 10. veku započinje nagli razvoj ovog grada, a 1088. godine osnovan je Bolonjski univerzitet, prvi univerzitet u zapadnom svetu, koji je veoma ugledan. Vrhunac u razvoju Bolonja dostiže u 12. i 13. veku kada grad stiče veliki stepen samouprave i kada se podižu mnogobrojne crkve i palate. Bolonja je tek 1859. godine pripojena Italiji, a do tada je bila deo Papske države koja se nalazila na teritoriji današnje Italije.

Danas je Bolonja sedmi grad po veličini u Italiji, a čak četvrtinu njegovog stanovništva čine studenti.

Klima u Bolonji je kontinentalna sa primetnim uticajem sredozemne klime sa mora, tako da su leta veoma topla, dok su zimi česte snežne padavine i hladnije je u odnosu na veći deo južne Italije. Zato je naša preporuka da Bolonju posetite tokom prolećnih ili letnjih meseci.

Putovanje automobilom od Beograda do Bolonje traje oko 9 časova. Ako želite da stignete u Bolonju avionom, let će trajati oko dva časa - pogledajte više informacija o avio kartama do Bolonje.

Znamenitosti Bolonje - šta obići i posetiti

Kada spomenemo Italiju prvo pomislimo na Rim, Veneciju ili Milano. Međutim, Bolonja predstavlja jedan od jačih aduta turističke ponude Italije, a mnogi je smatraju i drugim najlepšim gradom posle Venecije.

Za većinu turista, početno odredište je glavni trg Piazza Maggiore, poznat i samo kao Piazza. Predstavlja jedan od klasičnih italijanskih prostranih trgova sa velikim brojem restorana i prodavnica, a okružen je veličanstvenim monumentalnim zdanjima, od kojih treba istaći palatu d’Accursio, palatu di Podesta, palatu Re Enzo i baziliku svetog Petronija.

Bazilika Svetog Petronija je najveća gotička crkva na svetu izgrađena od cigle, posvećena bolonjskom biskupu iz 5. veka, a zanimljivo je da fasada još uvek nije završena, iako je izgradnja počela davne 1390. godine. U njoj se nalaze dva para izuzetno očuvanih orgulja iz 15. i 16. veka, koje svedoče o tome da je Bolonja bila italijanska prestonica barokne muzike.

Dok ste u centru, obavezno posetite prolaz Voltone del Podesta, koji se nalazi između Palate di Podesta i Palate Re Enzo, mesto nekadašnje gradske pijace. Ovaj prolaz karakteriše neverovatna akustičnost, pa ukoliko stanete na jedan njegov kraj i šapnete nešto, osoba na drugom kraju će vas čuti jasno i glasno.

Sa glavnog trga možete krenuti u dva pravca, jedan će vas voditi ka ulici Via dell’Archiginnasio i trgu Piazza Santo Stefano, a drugi na suprotnu stranu prema Neptunovoj fontani i glavnoj ulici Via Indipedenza.

Kada krenete u pravcu ulice Via dell’Archiginnasio obiđite:

  • arkadni prolaz Portico del Pavaglione
  • Gradski arheološki muzej (ital. Museo Civico Archeologico)
  • prvo sedište Bolonjskog univerziteta (ital. Palazzo dell’Archiginnasio)
  • kapelu Santa Maria dei Bulgari
  • stari amfitetatar za anatomiju (ital. Teatro Anatomico)
  • baziliku svetog Domenika

Dalje produžite do jednog manjeg, ali takođe prelepog trga Piazza Santo Stefano gde se nalazi i bazilika Santo Stefano, kompleks od čak sedam crkava. Ovaj trg je popularan i zbog organizacije raznih manifestacija.

Sa trga nastavite kroz prolaz Corte Isolani - tu se nalazi veći broj restorana i prodavnica, pa može poslužiti kao idealno mesto za predah. Produžite u pravcu ulice Strada Maggiore - odatle će se pružiti predivan pogled na tornjeve Asinelli i Garisenda.

Nekada su porodice u ovom gradu gradile tornjeve kako bi iskazale svoj uticaj i bogatstvo, pa tako danas Bolonju krasi mnoštvo ovih građevina. Tornjevi Asinelli i Garisenda su najpopularniji od preostalih dvadesetak koliko ih još ima u Bolonji, dok ih je nekada bilo čak i preko 100. Posete tornjevima su dozvoljene, a ukoliko imate kondiciju da se popnete uz skoro 500 stepenika, uživaćete u veličanstvenom pogledu na grad.

Nakon obilaska tornjeva možete krenuti ulicom Via Zamboni, glavnom univerzitetskom ulicom u kojoj se nalaze univerzitetski muzeji i Gradsko pozorište (ital. Teatro Comunale).

Ukoliko od glavnog trga Piazza Maggiore krenete prema Neptunovoj fontani i glavnoj ulici Via Indipedenza, posetite sledeće znamenitosti:

  • trg Piazza del Nettuno
  • Neptunovu fontanu (simbol grada i papske moći)
  • palatu d’Accursio i biblioteku Salabrosa
  • palatu Ghisilardi-Fava i muzej srednjeg veka (ital. Museo Medievale)
  • Findestrella di Via Piella (deo koji podseća na Veneciju)

Na trgu Piazza del Nettuno se nalazi poznata Neptunova fontana, koja je često mesto okupljanja. U njenoj blizini u okviru palate d’Accursio nalazi se biblioteka i multimedijalni centar Salabrosa, a zanimljivo je da se ispod staklenog poda u glavnom holu mogu videti arheološki ostaci rimske Bononije.

Ukoliko ste ljubitelj muzeja, dalje kroz glavnu ulicu Via Indipedenza stižete do jednog od najvažnijih gradskih muzeja srednjeg veka (ital. Museo Medievale), čija je impresivna kolekcija smeštena u palati Ghisilardi-Fava, arhitektonskom dragulju Bolonje.

Obavezno obiđite i Findestrella di Via Piella, deo grada koji neodoljivo podseća na Veneciju i zaista predstavlja neočekivan prizor u Bolonji. Ovde se nalaze podzemni vodeni tokovi koji su do pre dva veka bili otvoreni kanali, a sada se na samo nekoliko mesta može videti kako voda protiče između kuća. Najpoznatija atrakcija je prozor na kanalu Delle Moline koji pruža zanimljiv pogled na kanal i šarmantni mostić preko njega. U blizini se nalazi veći broj restorana sa fantastičnim pogledom, tako da predstavlja pravo mesto za odmor i ručak.

Gastronomska ponuda Bolonje

Poznato je da se u Italiji dobro jede i pije, tako je upravo i u Bolonji. Inače, nadimak ovog grada je Bologna la grassa, što znači debela Bolonja. Gastronomska ponuda je bazirana na testeninama, mortadeli, mesu, bogatim kremastim sosevima i sirevima.

Pored brojnih kafića i restorana, još jedno mesto koje predstavlja deo gastronomske ponude je popularna pijaca Quadrilatero, smeštena u centru grada iza trga Maggiore. Pijaca koja potiče još iz srednjeg veka krcata je prodavnicama i tezgama gde se prodaju sveži lokalni proizvodi, meso, sirevi, najbolja italijanska testenina i zanimljiva zanatska roba.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu