Jezik:

Region:

12 September 2022 Destinacije

Venecija - nezaboravno putovanje kroz grad mostova

Mistična, romantična, raskošna i neponovljiva, skrivena iza maske živi Venecija.

Upoznajte Veneciju, lepoticu među gradovima na severoistoku Italije. Otkrijte zašto je krasi epitet Kraljica Jadrana i zašto je mnogi smatraju ne samo najromantičnijim, već i najlepšim gradom na svetu.

Venecija i njena laguna sastoji se iz 118 malih ostrva koji su razdvojeni brojnim kanalima i povezani stotinama mostova. Uživajte u remek-delima arhitekure i umetnosti, širokim elegantnim trgovima, romantičnim izlascima i zalascima Sunca na mostovima Venecije ili u nezaboravnoj plovidbi njenim kanalima.

Šta videti u Veneciji - koje znamenitosti ne smete propustiti?

Venecija je jedna je od najpoznatijih i najposećenijih destinacija za turiste iz celog sveta. Dodaćemo, potpuno opravdano, jer su ovaj grad i njena laguna, kao deo Svetske baštine, pod zaštitom Uneska.

Trg Svetog Marka

Srce Venecije, njeno glavno obeležje i mesto centralnih dešavanja je upravo Trg Svetog Marka, koji kao magnet privlači posetioce. Proverite zašto je ovaj trg Napoleon svojevremeno nazivao najlepšim salonom Evrope i krenite u dalje istraživanje grada kroz uske venecijanske uličice.

Bazilika Svetog Marka i Duždeva palata

Bazilika Svetog Marka je raskošno i veličanstveno, istorijski i religijski značajno delo vizantijske arhitekture, koje predstavlja najveći verski objekat u Veneciji i jednu od najlepših građevina Italije.

Posle Bazilike Svetog Marka, još jedan simbol Venecije je i Duždeva palata. Izgrađena u gotsko-venecijanskom stilu, ova palata je vekovima bila središte venecijanskih poglavara i centar moći Mletačke republike.

Kula Svetog Marka

Kroz istoriju korišćena kao zvonik, svetionik i osmatračnica, Kula Svetog Marka do danas ostaje jedno od glavnih obeležja Venecije. Sagrađena u devetom veku, visoka 98 metara, Kula ne samo da čuva istorijske tajne, već i pet čuvenih crkvenih zvona, a posetioce nagrađuje nezaboravnim i najlepšim pogledom na Veneciju.

Santa Maria della Salute

Bajkovita građevina i znamenitost, koju za uspomenu fotografiše najveći broj posetilaca, je crkva Santa Maria della Salute. Svojim veličanstvenim eksterijerom i enterijerom bila je velika inspiracija za slikare, kao i za srpskog književnika i pesnika Lazu Kostića, koji je jednoj svojoj pesmi naziv dao upravo prema ovom zdanju.

Grad mostova

Budući da Venecija nema puteve i tipičan gradski saobraćaj, može se pohvaliti velikim brojem mostova koji doprinose njenoj jedinstvenosti i zbog kojih je dobila još jedan epitet - Grad mostova. Predstavljamo vam neke od čak 400 mostova, i predlažemo da ih posetite:

  • Most Rialto (Ponte di Rialto) - glavni pešački prelaz preko Velikog kanala i najznačajniji most u Veneciji. Prvobitno napravljen od drveta, jedna je od najvećih znamenitosti Venecije, zato očekujte gužve na njemu, kao u starim vremenima, kad je bio centar trgovine i dešavanja u gradu.
  • Most uzdaha (Ponte dei Sospiri) – legenda kaže da će parovi koji gondolom prođu ispod ovog mosta zauvek ostati zajedno. Ipak, njegova prava funkcija je daleko od romantične – most je izgrađen početkom 17. veka sa ciljem da poveže stari zatvor u Duždevoj palati sa novim, preko kanala Rio di Palazzo. Potpuno je zatvorene konstrukcije kako bi se sprečilo bekstvo zatvorenika, a ime je dobio po uzdasima koji su se navodno otimali zatvorenicima pri pogledu na Venecijansku lagunu.
  • Most Scalzi (Ponte degli Scalzi) - datira iz 1934. godine i jedan je od četiri mosta preko Velikog kanala koji povezuje okruge Cannaregio i Santa Croce. Nazivaju ga još i Bosonogi most, zbog prosjaka koji su nekada živeli pored njega.
  • Akademski most (Ponte dell Accademia) - najnoviji od svih mostova preko Velikog kanala, povezuje područje San Marco sa galerijama umetničke akademije.
  • Most slobode (Ponte della Liberta) – jedini most preko Venecijanske lagune na kojem se odvija automobilski saobraćaj. Dugačak je 3,85 kilometara i povezuje trg Piazzale Roma sa gradom Mestre.

Čuvar kulturno-istorijskog nasleđa - posetite muzeje u Veneciji

Za Veneciju bi se moglo reći da je veliki muzej na otvorenom. Ovaj grad brižljivo čuva od zaborava nasleđe od kulturno-istorijskog značaja za ceo svet. Upoznajte njene najpoznatije muzeje.

Palata Ca 'Rezzonico

Impozantno i raskošno delo barokne arhitekture, koje datira iz 18. veka, danas je muzej koji čuva bogatu kolekciju umetničkih dela i antikviteta karakterističnih za tu epohu. Palata je u vlasništvu porodice Rezzonico, koja je unajmila najcenjenije slikare tog doba da ukrase prostorije freskama.

Palata Grimani

Renesansno arhitektonsko delo, pretežno gotičke arhitekture, dom je bivšeg dužda Antonija Grimanija i datira iz druge polovine 16. veka. Ova palata čuva značajnu kolekciju antičkih grčkih i rimskih artefakata, dela venecijanskih slikarskih velikana Ticijana, Tintoreta i Veronezea, kao i eksponate savremene umetnosti.

Palata Cini

Nekada u vlasništvu grofa Vitorija Ćinija, istaknutog kolekcionara umetničkih dela, ova palata je kutak sa remek-delima likovne umetnosti, ali i predmetima poput porcelana, retke slonovače i nameštaja iz starih vremena.

Kuća-muzej Karla Goldonija

Gotička građevina nastala u 15. veku, nekada je bila dom slavnog italijanskog dramaturga Karla Goldonija. Danas je to muzej u kojem posetioci imaju priliku da vide kolekciju suvenira, zbirke eseja, portreta, kostima i dokumenata iz vremena kada je ovaj umetnik stvarao.

Muzej savremene umetnosti Ca'Pesaro

Muzej sadrži kolekciju modernističkih umetničkih dela s kraja 19. i početka 20. veka. Upoznajte se sa delima velikih slikara poput Vasilija Kandinskog, Anrija Matisa, Marka Šagala, Gustava Klimta i mnogih drugih.

Ako ste prvi put u Veneciji, priuštite sebi vožnju gondolom

Ukoliko želite da osetite pravi duh Venecije, priuštite sebi plovidbu njenim kanalima. Romantična vožnja gondolom jedinstven je i neponovljiv doživljaj. Veličanstvene palate građene su tako da budu okrenute ka vodi, pa ih je zato najbolje razgledati tokom plovidbe venecijanskim čamcima. Zgodna opcija za upoznavanje Venecije sa vode je i vožnja vaporetom, gradskim vodenim autobusima koji saobraćaju njenim kanalima.

Ne propustite karneval u Veneciji

Carnevale di Venezia je manifestacija koja se od 12. veka održava krajem februara ili početkom marta, a u skladu sa početkom velikog katoličkog posta.

Glavna atrakcija karnevala su maske, jedan od simbola italijanske kulture i umetnosti. Nastale još u antičko doba, simbolizuju jednakost - pod maskama su svi jednaki, bez obzira na ekonomski ili bilo koji drugi status.

Upoznajte bogatstvo venecijanskih maski:

  • Bauta - najpopularnija maska jednostavne forme koja prekriva samo gornji deo lica - čelo i oči. Bauta maske su najčešće nosili muškarci.
  • Columbina - tipična ženska maska, vrlo autentična, ukrašena brojnim ornamentima i kristalima, često višebojna.
  • Moretta - ženska maska ovalnog oblika, karakteristična po tome što nema otvor za usne, već se vide samo oči.
  • Maska sa belim kljunom - Medico della peste se prvobitno koristila kao zaštita, da bi kasnije postala i karnevalska maska.
  • Larva je tradicionalna venecijanska maska, pokriva celo lice, potpuno je bele boje i bez specifičnih detalja.

Uspomena na Veneciju - suvenir iz farbike stakla Murano

Veneciju je teško zaboraviti, ali turisti neretko ponesu sa sobom i suvenir koji će ih uvek podsećati na dane provedene u ovom magičnom gradu. Jedan od omiljenih izleta je do ostrva Murano, poznatog po nestvarno lepim i unikatnim suvenirima, kao i umetničkim kreacijama i skulpturama napravljenim od stakla. U fabrici koja predstavlja svetski centar proizvodnje predmeta od stakla rade majstori čiji je zanat strogo čuvana tajna, baš kao što je i sve u vezi sa Venecijom - tajnovito, jedinstveno i neponovljivo.

Isplanirajte putovanje u Veneciju uz Er Srbiju

Da biste potpuno uživali u putovanju do Venecije i tamo stigli odmorni, Er Srbija vam nudi avio-karte na relaciji Beograd - Venecija koje možete rezervisati i onlajn. Za sve one koji žele da budu u toku sa novitetima, kao i informacijama u vezi sa letovima iz naše ponude, obezbedili smo i newsletter. Želimo vam ugodan let i prijatan boravak u gradu mostova!

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu