Jezik:

Region:

17 August 2020 Putopisi

Svi slatki putevi vode u Rim

Izvor: ELEVATE, Air Serbia Inflight magazine

Đuzepe Zakarija, novinar, publicista, a pre svega Rimljanin, kaže da ćete najbolju kratku, jaku, ukusnu italijansku kaficu popiti u istorijskoj kafani Sant Eustahio, na istoimenom trgu pored Senata, u kojoj se, osim toga, jede i najbolje pečenje iz peći na drva još od 1800. godine. Bilo da ste zaljubljenik u modu, arhitekturu, slikarstvo ili dobre ukuse, Rim će vam dati najbolje od svega. Dočekaće vas toplim bojama terakote, mističan i drevan, ali i ubrzan i uvek moderan.

Rim je prepun znamenitosti, a nema onoga ko bar nije čuo za Koloseum, najveći amfiteatar ikad izgrađen u okviru jednog carstva, Forum, Panteon, rimske katakombe, Boka dela verita, gde prema legendi kamena usta odgrizu ruku lažljivcima, Fontanu di Trevi, Španske stepenice i druga očaravajuća mesta. O Vatikanu i njegovom blagu da ne govorimo.

Ipak, na ta turistička mesta vode svačiji putevi. Mnogo je bolje znati one male, skrivene dragulje, restorane i kafane u kojima ćete zaista osetiti duh istorije i duh Italije. U otkrivanju Rima koji tipičan turista nema prilike da vidi pomogao nam je zato prijatelj, novinar i publicista Đuzepe Zakarija (Giuseppe Zaccaria). A on kaže, ako hoćete da vidite neki drugi Rim, obiđite istorijske barove!

- Dobro je poći od najpoznatijeg Kafe Greko u Vija Kondoti 87, gde se umetnici, muzičari i intelektualci sastaju još od 1760. godine. Požurite, jer će i taj biser uskoro otići u istoriju. Druga istorijska kafana je Sant Eustahio, na istoimenom trgu pored Senata, u kojoj se jede najbolje pečenje iz peći na drva još od 1800. godine. Tu ćete popiti i najbolji espreso u Rimu. Treće legendarno mesto je Haris bar u Vija Veneto 150, omiljeno mesto Frenka Sinatre. Cene su sigurno nešto više, ali se doživljaj ne zaboravlja.

Među hiljadama restorana, naš sagovornik izdvaja Tratoriju del'anđelo, gde se pripremaju zaista prava antička rimska jela, i to bez rezervacije, po niskim cenama (15-20 evra, ali se plaća samo gotovinom). Nalazi se u okrugu Prati, u ulici Govanija Betotla 24. Danju je to mesto gde se okupljaju poslovni ljudi i advokati, a u večernjim satima postaje stecište lokalnih umetnika i poznatih ličnosti.

Đuzepe posebno ističe Trastevere, poznati deo grada na drugoj strani reke Tibar, u kojem je i naselje Testačo, manje drevno, ali živo i puno zanimljivih lokalaca. Još jedna oblast koja je malo poznata, ali je postala moderna, posebno među mladima, jeste okrug Pinjeto, koji je sada veoma živahan, naročito uveče.

Leti je posebno zanimljivo u kompleksu antičkih rimskih kupališta Karakale, gde se sada nalazi predivno pozorište na otvorenom. Leti tamo su izvedene grandiozne operske predstave Aida Đuzepa Verdija, a kad smo kod muzike, Đuzepe kaže i da Rim možda nema pozorište sa istorijom i značajem milanske Skale, ali ima Teatro del opera, star gotovo dve stotine godina, poznat po tome što ima najveći kristalni luster u Evropi.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu