Svi slatki putevi vode u Rim

Svi slatki putevi vode u Rim

Svi putevi vode u Rim

Đuzepe Zakarija, novinar, publicista, a pre svega Rimljanin, kaže da ćete najbolju kratku, jaku, ukusnu italijansku kaficu popiti u istorijskoj kafani Sant Eustahio, na istoimenom trgu pored Senata, u kojoj se, osim toga, jede i najbolje pečenje iz peći na drva još od 1800. godine. Bilo da ste zaljubljenik u modu, arhitekturu, slikarstvo ili dobre ukuse, Rim će vam dati najbolje od svega. Dočekaće vas toplim bojama terakote, mističan i drevan, ali i ubrzan i uvek moderan.

Rim je prepun znamenitosti, a nema onoga ko bar nije čuo za Koloseum, najveći amfiteatar ikad izgrađen u okviru jednog carstva, Forum, Panteon, rimske katakombe, Boka dela verita, gde prema legendi kamena usta odgrizu ruku lažljivcima, Fontanu di Trevi, Španske stepenice i druga očaravajuća mesta. O Vatikanu i njegovom blagu da ne govorimo.

Svi putevi vode u Rim

Ipak, na ta turistička mesta vode svačiji putevi. Mnogo je bolje znati one male, skrivene dragulje, restorane i kafane u kojima ćete zaista osetiti duh istorije i duh Italije. U otkrivanju Rima koji tipičan turista nema prilike da vidi pomogao nam je zato prijatelj, novinar i publicista Đuzepe Zakarija (Giuseppe Zaccaria). A on kaže, ako hoćete da vidite neki drugi Rim, obiđite istorijske barove!

- Dobro je poći od najpoznatijeg Kafe Greko u Vija Kondoti 87, gde se umetnici, muzičari i intelektualci sastaju još od 1760. godine. Požurite, jer će i taj biser uskoro otići u istoriju. Druga istorijska kafana je Sant Eustahio, na istoimenom trgu pored Senata, u kojoj se jede najbolje pečenje iz peći na drva još od 1800. godine. Tu ćete popiti i najbolji espreso u Rimu. Treće legendarno mesto je Haris bar u Vija Veneto 150, omiljeno mesto Frenka Sinatre. Cene su sigurno nešto više, ali se doživljaj ne zaboravlja.

Svi putevi vode u Rim

Među hiljadama restorana, naš sagovornik izdvaja Tratoriju del'anđelo, gde se pripremaju zaista prava antička rimska jela, i to bez rezervacije, po niskim cenama (15-20 evra, ali se plaća samo gotovinom). Nalazi se u okrugu Prati, u ulici Govanija Betotla 24. Danju je to mesto gde se okupljaju poslovni ljudi i advokati, a u večernjim satima postaje stecište lokalnih umetnika i poznatih ličnosti.

Đuzepe posebno ističe Trastevere, poznati deo grada na drugoj strani reke Tibar, u kojem je i naselje Testačo, manje drevno, ali živo i puno zanimljivih lokalaca. Još jedna oblast koja je malo poznata, ali je postala moderna, posebno među mladima, jeste okrug Pinjeto, koji je sada veoma živahan, naročito uveče.

Svi putevi vode u Rim

Leti je posebno zanimljivo u kompleksu antičkih rimskih kupališta Karakale, gde se sada nalazi predivno pozorište na otvorenom. Leti tamo su izvedene grandiozne operske predstave Aida Đuzepa Verdija, a kad smo kod muzike, Đuzepe kaže i da Rim možda nema pozorište sa istorijom i značajem milanske Skale, ali ima Teatro del opera, star gotovo dve stotine godina, poznat po tome što ima najveći kristalni luster u Evropi.

Izvor: ELEVATE, Air Serbia Inflight magazine