Jezik:

Region:

03 February 2022 Destinacije

Upoznajte Pariz

Autorka teksta: Ana Jakovljević, Er Srbija

Nikada nam nije dosta priča o ovom romantičnom gradu, koji je živ tokom cele godine. Kao spoj tradicionalnog i modernog, povešće vas na istorijsko putovanje kroz različita doba.

Poznat po velikom broju šarmantnih ulica, divnih parkova i slavnih palata, grad čija je lepota satkana od bogate istorije i prelepe arhitekture, simbol je elegancije, bogate kulturne istorije i fenomenalne hrane.

Pariz je jedna od najboljih destinacija za savršen odmor i uživanje, koju svake godine poseti oko 50 miliona turista, odnosno više od jednog posetioca u sekundi, što ga čini jednom od najposećenijih svetskih destinacija.

Avio-karte do Pariza možete kupiti na našem sajtu u samo nekoliko koraka, u okviru ponude koja obuhvata direktan let od Beograda do Pariza, ali i iz drugih gradova sa presedanjem u Beogradu.

Pariz - Grad svetlosti, ljubavi, umetnosti i kulture

U Parizu se nalazi preko 130 muzeja, od onih najpoznatijih kao što su Luvr, Orsej, Pompidu, pa sve do muzeja parfema i cigareta. Biće vam lakše ako napravite listu muzeja koje biste posetili. Ukoliko su vam muzeji na listi prioriteta, imajte na umu da je svake prve subote od oktobra do marta ulaz u sve muzeje besplatan, a ako ipak ne putujete u tom periodu, možete iskoristiti pogodnost koju nudi onlajn kupovina karata. Na veb-sajtu svakog muzeja, postoji poseban deo, gde možete pronaći informacije o svim pogodnostima. Imate opciju da kupite karte unapred, koje vam dostavljaju na kućnu ili hotelsku adresu, čime ćete izbeći eventualne gužve i kašnjenja.

Iako ih je teško sve nabrojati, predstavljamo vam nekoliko glavnih znamenitosti Pariza, koje će vas ostaviti bez daha.

Ajfelov toranj, koji je izgrađen 1889. godine na Marsovim poljima, prvobitno kao eksponat za potrebe Svetske izložbe, visok je preko 300 metara i nudi fantastičan pogled na ceo grad. U vreme kada je izgrađen, bio je najviša građevina na svetu. Sastoji se od tri nivoa, do drugog se možete popeti stepenicama, dok vas do samog vrha vozi lift u koji možete ući sa drugog nivoa ili krenuti od podnožja. Ajfelov toranj je simbol Pariza i predstavlja nezaobilaznu stanicu putnika iz celog sveta.

Izgrađena u gotskom stilu na reci Seni, kao sedište pariskog nadbiskupa, Notr Dam je katedrala koja sadrži spoj različitih stilova arhitekture. Posvećena Bogorodici Mariji, predstavljala je inspiraciju mnogim umetnicima, među njima i Viktoru Igou po kojoj je njegovo delo i dobilo ime „Zvonar Bogorodične crkve“. Njena održivost tokom vekova ne prestaje da fascinira sve posetioce.

Ne propustite krstarenje Senom, koje vam pruža priliku da uživate u nezaboravnim romantičnim momentima dok krstarite i divite se umetnošću i kulturi ovog grada. Po veoma pristupačnoj ceni, brod sa velikim prozorima će vas provesti pored Ajfelove kule, Notr Dama i bezbroj mostova.

Trijumfalna kapija je visoka skoro 50 metara, a projektovao ju je Žan Šalgren 1806. godine, po uzoru na Titov slavoluk u Rimu. Nalazi se na trgu Šarla de Gola i simboliše sve one koji su poginuli za Francusku, a posebno borce iz Napoleonovih ratova. Ispisana je stotinama imena poginulih, a ispod se nalazi grob Neznanog junaka iz Prvog svetskog rata.

Muzej Luvr je zvanično otvoren 1793. godine, u vreme Francuske revolucije. Ovaj muzej se nalazi u centru Pariza i sadrži jednu od najpoznatijih umetničkih zbirki na svetu. Poseduje oko 380.000 predmeta iz perioda od praistorije do 19. veka, a posetioci mogu videti oko 35.000 umetničkih dela.

Šopingholičari, uživaćete

Pijace su savršen način da upoznate ne samo lokalnu kuhinju i namirnice, već i kuhinju generacija imigranata koji žive u Parizu, a čuvari su autentične bliskoistočne, azijske i afričke kuhinje. Pijace se pojavljuju preko noći na trgovima blizu metro stranica - uglavnom četvrtkom, petkom i vikendom. Uživaćete u velikom izboru svežeg voća i povrća, morskih plodova i mesa, ali i sveže ispečenog hleba, poslastica i raznog peciva. Kupovina na pijaci je jeftinija, kako gotove hrane, tako i namirnica koje možete da nabavite za užinu. Jedno od najpopularnijih jela koje možete da kupite na ulici je pečeno pile. Na pijacama i u radnjama na ulici se pilići peku i prodaju neverovatnom brzinom. Pečeno pile srednje veličine se prodaje po ceni od oko 5 evra. Pijace, festivali hrane i plutajuće pijace su česta pojava, i odlična prilika da se uživa u raznim ukusima na jednom mestu, a po pristupačnim cenama.

Svaka pijaca je prepuna raznovrsne robe iz svih perioda i zemalja. Na buvljaku možete potražiti jeftine antikvitete ili restauriranu luksuznu robu poput nameštaja, slika, predmeta od bronze, umetničkih predmeta ili tapiserija, ogledala, lampi, posuđa. Pronaći ćete i stare ploče, rezbariju, igračke, postere, knjige, fotografije i druge neobične predmete. Možete kupiti i odeću, obuću i starinski, ili najmoderniji modni aksesoar.

Buvljak Sen Uan se smatra najvećim centrom prodavaca antikviteta i polovne robe na svetu. Svake godine ga poseti preko pet miliona ljudi, među kojim i mnoštvo stranaca, pa čak i slavnih ličnosti. Ova popularna znamenitost Francuske nalazi se u severnom Parizu, ispred 18. arondismana i otvorena je subotom, nedeljom i ponedeljkom.

Ne propustite specijalitete Pariza

Pored čuvenih, nezaboravnih kroasana, eskarga (jelo sa puževima), makaruna, tartar bifteka i mnogih nacionalnih simbola ovog grada, usudite se da probate Francuske specijalitete koje niste do sada.

U bistrou Chez L'Ami Jean možete naći prelepu, tradicionalnu francusku hranu, modernizovanu tako suptilno da većina ljudi to neće ni primetiti. Na meniju su supa od parmezana sa kupusom i palamidi, pečeni golub sa majčinom dušicom i belim lukom, jagnjeće pečenje sa dimljenim origanom i lagani puding od pirinča.

Prvobitno osnovan 1980-ih, Bistro Flaubert trenutno je jedan od najinovativnijih restorana u Parizu. Kuvar, koji je poreklom iz Koreje, učinio je ovaj restoran jednim od najzanimljivijih restorana u zapadnom Parizu, zahvaljujući njegovom azijskom obrtu u kuvanju u francuskom bistrou. Očekujte jela kao što su korejski tartar od govedine sa musom od avokada i pirinčem, i lumache (testenina u obliku puža) sa konfitom od zeca, crvenim karijem i kimčijem.

Večera u restoranu Epicure je elegantna i iznenađujuća, a trpezarija ukrašena grandioznim kristalnim lusterima, kaminom i teškim zavesama na francuskim vratima koje gledaju na dvorište. Počnite sa makaronima punjenim crnim tartufima, ili možda prazilukom na žaru sa puterom od morskih algi i tartarom od ostriga. Zatim ubacite jastoga pečenog u ljusci sa kestenima na žaru i celera sa sokom od tartufa, ili probajte teleće pogačice dinstane sa kakaom i listovima duvana.

Istražite još i...

U Parizu se nalazi i Srpski kulturni centar, i to na fantastičnoj lokaciji - odmah prekoputa centra Pompidu. U centru se svakog meseca organizuju gostovanja umetnika iz Srbije – od koncerata, predstava, tribina do izložbi, a ulaz je besplatan. Osim srpskog kulturnog centra u Parizu postoji još oko 60 stranih kulturnih centara, u kojima se realizuje bogat program, što je sjajna prilika da se upoznaju umetnost i kultura zemalja širom sveta u jednom gradu.

Kao i svuda, postoji razlika između istočnog i zapadnog dela grada. Istočni Pariz je prepun malih, živopisnih bistroa i restorana gde su cene niže u odnosu na centralni i zapadni deo grada. U ulici Belleville se nalazi veliki broj azijskih prodavnica i restorana, a ovaj kraj je takođe poznat i kao “Kineska četvrt”. Većina lokala kreira posebne dnevne ponude koje su pristupačnije od klasičnog „a la carte“ menija. Atmosfera u ovom delu grada je opuštena i multikulturalna, sa dosta knjižara, galerija i ulične umetnosti, a stanovnici su umetnici, hipsteri, studenti i pripadnici radničke klase. Neki smatraju da je ovo najveća kineska četvrt u Evropi.

Diznilend je sjajno mesto koje možete posetiti ukoliko želite da vam dan bude zabavan. Nalazi se blizu centra grada - od njega vas deli oko 35 minuta vožnje. Ova atrakcija Pariza sadrži Diznilend park i Volt Diznijev studio. Možete uživati u čarima kao što su: vožnja vozićima, zamak iz bajke, brod za krstarenje, letelice i brojne druge aktivnosti koje Diznilend nudi.

Avio karte Beograd Pariz

Isplanirajte svoj put i nemojte čekati – rezervišite let do Pariza, jedne od najposećenijih destinacija na svetu, do koje stižete za samo 2 sata leta iz Beograda.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu