Jezik:

Region:

06 October 2021 Destinacije

Produženi vikend u Ljubljani - mesta koja ne smete propustiti

Ukoliko tražite idealnu destinaciju na kojoj ćete provesti tri dana ispunjena raznovrsnim sadržajem, Ljubljana je pravo mesto za vas. Grad zmajeva, kako ga njegovi stanovnici od milošte zovu, svojim posetiocima nudi bajkovite ulice, romantična šetališta u centru grada, pregršt zanimljivih muzeja, nestvarno zelene parkove i oaze alternativne kulture. Ljubljana godinama postaje sve posećenija evropska prestonica, a zbog snažnog uticaja koji je Habsburška monarhija ostavila na izgled grada potpuno se razlikuje od ostalih glavnih gradova Balkana. S obzirom na to da su sve turističke atrakcije skoncentrisane u uskom krugu centra grada, a da okolina Ljubljane nudi par mesta za jednodnevni izlet, poseta glavnom gradu Slovenije je idealna prilika za kratak predah između dve radne nedelje.

Ljubljana je od Beograda udaljena samo sat i 25 minuta leta, a avioni saobraćaju šest dana nedeljno. Er Srbija svojim putnicima nudi brzu i laku kupovinu karata preko sajta kompanije, dok prijavom na Newsletter možete prvi saznati za sve popuste na cene karata ili nove polaske koje Er Srbija uvodi prema vašim omiljenim destinacijama.

Ljubljana - evropska prestonica i ljupki gradić u jednom

Ljubljana leži na obalama reke Ljubljanice, koja kroz nju protiče iznenađujuće uskim koritom. Baš to usko korito i obale koje su jako blizu jedna drugoj keju daju poseban šarm. Ipak, obilazak Ljubljane treba započeti iz samog centra, sa Prešternovog trga, nazvanog po čuvenom slovenačkom pesniku. Na trgu se nalazi sponemik Francu Prešternu i i franjevačka crkva iz 17. veka. Ovaj centralni gradski trg odvešće vas do Tromostovlja, tri mosta koja predstavljaju jednu od najvećih znamenitosti Ljubljane. Mostovi se nalaze tik jedan uz drugi, pešački su i delo su najpoznatijeg slovenačkog arhitekte 20.veka, Jože Plečinka. Ljubljana ima mnogo mostova, a pored Tromostovlja, znameniti su Mesarski most, na kome ćete videti katance zaljubljenih parova i skulpture Jakova Brdara, i Zmajski most, sa četiri zmaja raširenih krila koji čuvaju ulaze na obe strane mosta.

Veza između Ljubljane i zmajeva zasniva se na mitu po kome je zmaj koji je živeo u okolini Ljubljane ubijen od strane heroja grčke mitologije. Od tada, zmajevi su zaštitnici grada i njihove skulpture i motivi se mogu pronaći na svakom koraku.

Ljubljana ima nekoliko prelepih parkova, od kojih je glavni gradski park Tivoli, u kome se nalaze dvorac Tivoli, vila Cekin i botanička bašta. Gotovo ceo grad je svojevrsni spomenik Joži Plečinku, koji je ostavio traga u prestonicama svih bivših jugoslovenskih republika. Skoro sve zgrade u centru Ljubljane su njegovo delo, uključujući Nacionalnu i Univerzitetsku biblioteku.

Jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Ljubljani jeste Ljubljanski dvorac, gde ćete sigurno provesti dobar deo jednog dana. Nalazi se na brdu gotovo u samom srcu grada, i do njega možete doći pešice ili žičarom. Tokom svog postojanja, ovaj dvorac je menjao svoju namenu od rezidencije vladara, preko vojne bolnice sve do zatvora. Danas je muzej u sklopu koga možete videti zatvorske ćelije, čuveni Lutkarski muzej, virtuelni dvorac, Galeriju Rustika i Erazmovu kulu, a na kraju se popeti na Vidikovac i uživati u pogledu na glavni grad Slovenije.

Osetite duh grada na pravi način

Odlična perspektiva Ljubljane i njenog života može se dobiti krstarenjem Ljubljanicom, pošto se dobar deo gradskog meteža upravo ovde koncentriše, a istorijski spomenici se plovidbom rekom koja preseca grad mogu videti iz novog ugla. Ukoliko ste više raspoloženi za šetnju, Trubarjeva ulica je najbolje mesto za mešanje sa lokalnim stanovništvom i kasni ručak u nekom od brojnih restorana koji se u njoj nalaze.

Ljubljana je, nakon dobijanja samostalnosti, postala jedna od kolevki alternativne kulture ovog dela Evrope. Za posetioce koji žele da upoznaju ovo lice grada postoje dve nezaobilazne lokacije. Jedna je Tovarna Rog, nekadašnja fabrika poznatih bicikala, a danas mesto na kome možete videti najveći skejt park na Balkanu, radove najboljih slovenačkih grafitera, muralista i ostalih uličnih umetnika. Ovo je deo grada koji nikada ne spava, a u prostoru se mogu videti i zanimljive umetničke instalacije. U Tovarna Rogu se održavaju koncerti alternativne muzike, pa omiljeno je mesto mladih stanovnika Ljubljane i njenih posetioca. Drugo nesvakidašnje kulturno stecište je Metelkova mesto, nekadašnja vojna kasarna pretvorena u prostor sa dve galerije i klubom u kome nastupaju muzičari najrazličitijih pravaca. Ova dva prostora čine Autonomni Kulturni Centar, instituciju koja je svoje formiranje počela 1993. godine.

Kako biste u potpunosti upoznali grad, morate probati njegovu kuhinju. Gastronomska scena Ljubljane izgleda kao ukusna mešavina celog sveta. Tradicionalna slovenačka kuhinja se, ipak, bazira na mariniranom mesu i povrću u ukusnim sosevima, pa su specijaliteti ovog tipa nezaobilazni na meniju svakog restorana. Gurmani koji Ljubljanu posete u periodu između juna i oktobra, svakog petka mogu obići festival hrane Otvorena kuhinja, na kome učestvuju najbolji restorani, vinarije i pivare iz cele zemlje. Svi učesnici festivala svoju ponudu prilagođavaju uličnoj hrani, pa možete probati zanimljive specijalitete dok se odmarate na keju. Što se tiče kafića, ni sa jednim ne možete pogrešiti, ali će svakako najveći utisak ostaviti onaj na poslednjem spratu Nebotičnika, ljubljanskog oblakodera koji je u trenutku izgradnje, 1993. godine, bio najviša zgrada Jugoslavije i treća po visini u Evropi. Slovenci, zahvaljujući uticaju Austrougarske, neguju tradiciju kvalitetne i autentične kafe, pa ćete u većini kafića imati priliku da probate ovaj napitak u svakom obliku, klasičan ili sa dodacima različitih ukusa.

Mesta za jednodnevni izlet u neposrednoj blizini Ljubljane

Jedan od razloga zbog kojih je Ljubljana idealna destinacija za produženi vikend jeste i to što ćete za tako kratko vreme uspeti da vidite i njenu okolinu. Centralni položaj glavnog grada i njegova dobra povezanost sa najvećim turističkim atrakcijama zemlje vam omogućava da, uz kratku vožnju, pobegnete iz gradske vreve u malo mirnije predele. Neka od tih mesta mogu biti jezera Bled i Bohinj, sa ljupkim ostrvcima, crkvicama i tradicionalnom arhitekturom, čuvena pećina Postojna sa spektakularnim pećinskim ukrasima ili gradići poput Kranja i Skofja Loka. Do ovih destinacija možete stići iznajmljenim automobilom, organizovanim turističkim prevozom ili sredstvima javnog saobraćaja.

Malo drugačije iskustvo vam može pružiti vinska tura - obilazak vinskog regiona i doline Vipava. Ovaj obilazak počinje iz grada Vipavski Križ, svojevremeno najmanjeg grada Habsburške monarhije. Istoriju ove doline obeležili su turski osvajači, Napoleonovi vojnici, pa čak i Leonardo Da Vinči. Na putu kroz vinograde prelazi se preko reke Vipave i jednog od njenih brojnih mostova, zbog koje je ova dolina nazvana „Slovenačkom Venecijom“. Kao neke od stanica vinske ture izdvajaju se i Plečnik, spomenik palim borcima u ratu u oslobodilačkim ratovima i vila Zemono, najbolje očuvana renesansna građevina u Sloveniji. Nakon obilaska uz vodiča, vinska tura se završava u u podrumu zamka, u kome ćete imati priliku da degustirate najkvalitetnija slovenačka vina.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu