Jezik:

Region:

06 October 2021 Destinacije

Vodič kroz Prag - nezaobilazne turističke atrakcije Zlatnog grada

Prestonica Češke je jedan od centara istorije Istočne Evrope. Preplavljen je turstima u svako doba godine i spada u one turističke destinacije u koje je lako zaljubiti se već na prvi pogled. Kako bi ta ljubav trajala, Prag svojim posetiocima postepeno otkriva slojeve koji ga čine kulturnom, umetničkom, istorijskom i urbanom prestonicom. Ovaj jedinstveni grad se prostire na obalama jedne od najvećih reka u Evropi, dom je najstarijeg zamka na svetu i u samom svom srcu čuva impozantne parkove i voćnjake. Uz to, Prag je mesto na kome turisti mogu uživati u autentičnoj domaćoj kuhinji i ukusima pravog češkog piva.

Let od Beograda do Praga traje samo sat i 40 minuta. Polasci su mogući dva puta nedeljno, iz Beograda i ostalih gradova. Putnici do svojih karata mogu doći lako i brzo na sajtu Er Srbije, a prijava na Newsletter im omogućava da među prvima budu informisani o uvođenju novih polazaka i povoljnijim cenama karata.

Prag - bajkoviti grad na obalama Vltave

Praška arhitektura je prva stvar koja očara posetioce koji zakorače u češku prestonicu. Ovaj neveliki grad ima samo milion stanovnika, ali je svojevrstan muzej na otvorenom. Zbog toga je stari centar grada pod zaštitom Uneska, kao mesto od velikog istorijskog i kulturnog značaja. Proglašavanje centra Praga spomenikom kulture je rezultiralo time da je u ovom delu grada potpuno onemogućen pristup automobilima koji nemaju električni pogon, kako bi se zaštitile fasade građevina.

Obilazak Praga trebalo bi započeti upravo iz njegovog centra, šetnjom po Karlovom mostu. Ovaj most se nalazi na mestu Juditinog mosta, koji je stradao u poplavi 1342. godine. Karlov most je izgrađen 1402. godine i sve do sredine 19. veka bio je jedini most koji spaja dve obale Praga. Karakterističan je po kulama i statuama koje se na njemu nalaze, a od kojih je najpoznatija ona koja predstavlja Sv. Jovana Nepomuka. Predvečerje je najbolje vreme za šetnju ovim mostom, koji je i mesto okupljanja velikog broja uličnih umetnika i prodavaca suvenira.

Sledeća nezaobilazna atrakcija su Hradčani, kompleks koji okružuje Praški dvorac. Sam dvorac potiče iz 9. veka, i pretpostavlja se da je najveći i najstariji drveni dvorac na svetu. U njemu se danas nalazi zvanična rezidencija predsednika Češke republike, dok je deo dvorca otvoren za turiste. Na trgu ispred dvorca turisti mogu prisustvovati smeni straže koja se dešava na svakih sat vremena i koja je prilično atraktivna. U ovom kompleksu nalazi se i Katedrala Sv. Vita, sagrađena u gotskom stilu karakterističnom za arhitekturu Praga. Unutrašnjost katedrale oduzima dah, a njene dve kule dominiraju panoramom Praga.

Još jedan kompleks koji se ne sme propustiti je Višehrad, mesto sa koga je, po legendi, Prag počeo da se razvija u grad kakav je danas. Komleks je izuzetno prostran, pa je za njegov obilazak potreban gotovo ceo dan, a u njemu se nalaze crkva Sv. Petra i Pavla i groblje počasnih građana Praga, na kome su sahranjeni Smetana i Dvoržak.

Prestonica Češke kao muzej na otvorenom

Šetnja centrom Praga podseća na posetu jednom velikom muzeju pod otvorenim nebom. Za početak, u blizini Praškog dvorca nalazi se Zlatna ulica, nazvana po tome što su u njoj tokom 16. veka bile smeštene kuće zlatara.

Legenda kaže da su u ovoj ulici za vreme vladavine cara Rudolfa II stanovali i alhemičari koji su pokušavali da gvožđe pretvore u zlato. Danas je to uličica puna kućica šarenih fasada, od kojih je velika većina pretvorena u male otvorene muzeje, u kojima se nalaze predmeti iz domaćinstva i zlatarskih radionica 16. veka. Kuća koja nosi broj 22 je naročito zanimljiva, jer je u njoj živeo sam Jozef Kafka u periodu od 1916. do kraja 1917. godine.

Na Starogradskom trgu se nalazi čuveni Astronomski sat, čije odbrojavanje ne treba propustiti. Naime, svakog punog sata se prozori na satu otvaraju i u njima se pojavljuju figure Isusa i 12 apostola. Pored njih, na satu se mogu uočiti astronomski znaci za sunce, mesec i ostale planete, kao i simboli horoskopskih znakova. U neposrednoj blizini Astronomskog sata nalazi se Hram Device Marije Tinske u kojima turisti mogu videti najstarije orgulje u Pragu, koje datiraju sa kraja 17. veka, i dva tornja koja nose nazive Adam i Eva.

Kulturni i poslovni centar Praga nalazi se neposredno iznad starog grada i zove se Venceslavov trg, po princu Venclavu I, čija se impozantna statua nalazi u samom centru bulevara. Bulevar se završava ispred Narodnog muzeja, sa postavkama koje obuhvataju državnu krunu i vladarske oznake, dela čeških slikara i istorijske predmete iz 9. veka. Među muzeje koje u Pragu ne treba propustiti spadaju i Kafkin muzej i jevrejski kvart Jozefov, sa najstarijom aktivnom sinagogom u Evropi i jevrejskim grobljem.

Gastronomija Praga - otkrivanje tradicionalnih ukusa na novi način

Prag je nezaobilazna destinacija svetskih hedonista na putu kroz Evropu i prva stanica uživaoca češkog nacionalnog pića - piva. Iskusni turisti koji posećuju ovaj grad, za upoznavanje sa tradicionalnom češkom kuhinjom biraju neke od bezbroj pivnica. U njima se mogu probati gulaš, tradicionalno kuvane kolenice, knedle po kojima je češka kuhinja naročito poznata ili izvrnuti sendvič. Pored kuvanih jela u restoranima i pivnicama, zanimljiv ukus šetnji gradskim ulicama mogu dati klobasi, začinjene kobasice koje se u obliku hot doga prodaju na štandovima koji se mogu naći na gotovo svakom koraku. Od slatkiša su najpopularniji trdelnik, slatki kornet koji se može jesti prazan ili napunjen sladoledom, kremom ili džemom, i tradicionalna medovnik torta, kao pratilac popodnevne kafe u starom centru grada. Pored bogate kuhinje, Prag je poznat kao mesto na kome se može popiti najkvalitetnije pivo na svetu. Osim popularnih piva kao što su Pilsner Urkel, Krušovice i Staropramen, gotovo svaka pivnica u ponudi ima svoje domaće pivo, koje dolazi sa zanimljivim kombinacijama ukusa. Česi su strastvene pivopije, pa nije neobično videti grupe mladih ljudi kako šetaju ulicom i piju svoje omiljeno pivo. Noćni život grada počinje već u popodnevnim časovima i u samom centru je naročito bogat. Ipak, zbog zabrane buke posle 22 sata, svi noćni klubovi i barovi se nalaze u podrumskim prostorijama. Većina ih je zadržala originalni enterijer, pa se često mogu videti kombinacije kamenih zidova i starog drveta, koje noćnim izlascima u ovom gradu daju malo alternativnog duha.

Prag u svojim ćoškovima krije i par zanimljivih trivija

Za turiste koji žele da posete malo drugačije znamenitosti, šetnja praškim ulicama može biti pravi mali lov na blago. Jedno od takvih blaga je Lenonov zid, nastao 80-ih godina prošlog veka, kada je veliki obožavalac Džona Lenona na njemu naslikao mural posvećen ovom muzičaru. Od tada do danas, zid je postao simbol ljubavi, slobode i otpora represivnom političkom režimu, u skladu sa karijerom ove muzičke ikone. Malo lutanja po sporednim ulicama starog centra turiste može odvesti do Kafkine glave. Ova neobična instalacija se nalazi ispred jednog hotela i „radi“ do radih večernjih sati. Arhitektonsko čudo koje je postalo jedno od najfotografisanijih zgrada u Pragu je „zgrada koja pleše“. Nalazi se na obali Vltave, njena izgradnja je završena 1996. godine i i dalje predstavlja predmet žučne debate među lokalnim stanovništvom.

Prag je dom neobičnih i simpatičnih spomenika i skultpura. Neke od njih su čovek sa kišobranom koji visi iznad šetališta, bebe koje se penju uz Žižkov televizijski toranj, sa koga se može posmatrati panorama grada, i čuvene dve skulpture ispred Kafkinog muzeja, a koje na vrlo neobičan način ispisuju neke od najpoznatijih čeških stihova po silueti ove države.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu