Jezik:

Region:

27 June 2022 Destinacije

Vodič kroz Rijeku - upoznajte najveću luku Hrvatske

Na automobilima u Rijeci često ćete videti stiker sa sloganom Volim grad koji teče. Zaista, sa svojim otvorenim i živahnim duhom, Rijeka je grad koji ćete lako i brzo zavoleti.

Rijeka je odličan izbor za aktivni odmor jer nije klasično letovalište – kupanje i uživanje u moru možete upotpuniti razgledanjem grada i brojnih znamenitosti u okolini.

Rijeka - najveća luka Hrvatske

Grad se nalazi na zapadu Hrvatske, na severu Riječkog zaliva koji pripada većem Kvarnerskom zalivu Jadranskog mora. Treći po veličini grad u Hrvatskoj, Rijeka predstavlja administrativno središte Primorsko-goranske županije. Od prestonice Zagreba udaljena je oko 185 km.

Tokom istorije Rijeka je važila za veliki centar industrije i brodogradnje i jednu od najvećih morskih luka u Evropi. I stvarno, bilo da prilazite Rijeci sa kopna ili sa mora, prvo što ćete uočiti su dizalice kao prepoznatljiv simbol grada. Vremenom, međutim, kako je promet u luci slabio, a grad se sve više okretao turizmu, dizalice su ostale kao svedoci nekadašnje živosti industrije, a poneka je i danas u upotrebi.

U Rijeci ćete videti sve – ostatke iz Rimskog doba, srednjovekovnu arhitekturu, velelepne palate iz doba austrougarske vladavine, pijacu u stilu secesije, trgove sličnih onima u Italiji, socijalističku novogradnju i napuštene fabrike koje čeznu da se probude iz sna. Samo tokom 20. veka, Rijeka je bila grad u čak šest različitih država.

Rijeka ima pregršt kulturno-istorijskih znamenitosti, a 2020. godine je proglašena i evropskom prestonicom kulture. Riječani su nadaleko poznati kao odlični domaćini koji svojom gostoljubivošću čine da se uvek osećate dobrodošlo. Rijeka je i grad studenata i poznata je po svom mladalačkom duhu, toleranciji i otvorenosti.

Odlična lokacija i dobra povezanost sa ostalim gradovima

Zbog svoje idealne pozicije Rijeka je dobro povezana sa drugim gradovima Hrvatske, ali i susednim zemljama. Do Rijeke možete doći vodenim, kopnenim i vazdušnim putem. Svakako najudobniji način da stignete do grada koji teče je avionom. Let od Beograda do Rijeke traje oko 90 minuta, a avio-karte do Rijeke možete rezervisati online.

Znamenitosti u Rijeci - šta posetiti?

Početna tačka obilaska grada je Korzo, najprostranija šetačka zona do koje vode gotovo svi putevi u Rijeci. Nalazi se blizu mora, a tu se peške mogu obići sve važnije znamenitosti grada i osetiti njegov vedar duh. Dok se šetate Korzom, ne propustite da posetite:

  • Gradski toranj koji je najprepoznatljiviji simbol Rijeke,
  • crkvu Gospe Lurdske,
  • Guvernerovu palatu (pomorski i istorijski muzej hrvatskog primorja),
  • Trg Riječke revolucije,
  • Koblerov trg,
  • Stari grad (Stara gradska vrata, katedrala sv. Vida, crkva Uznesenja Blažene Device Marije, Kosi toranj, Riječki tunel, itd),
  • Gradsku tržnicu,
  • Narodno kazalište Ivan Zajc.

Kao predah od razgledanja predlažemo da popijete kafu u nekom od brojnih kafića u centru grada. Riječani obožavaju da ispijaju kafe, ali ne kao Italijani u stilu kratkog petominutnog zadržavanja u kafiću na espresu. Ritual ispijanja kafe ovde podrazumeva duge razgovore sa prijateljima, bez žurbe i opušteno.

Nikako ne propustite Trsat koji se nalazi na bregu nadomak grada, savršeno mesto za šetnju, uživanje i razgledanje zanimljivih istorijskih i kulturnih objekata. Do Trsata možete doći autobusom, a oni sa dobrom kondicijom mogu i peške da se popnu stepenicama Petra Kružiča. Čak 561 stepenik vodi vas do cilja, ali uloženi napor će biti vredan truda jer se sa vrha pruža jedan od najlepših pogleda na Kvarnerski zaliv. Pored uživanja u pogledu, obiđite i:

  • Trsatski kaštel,
  • svetište Gospe Trsatske,
  • Trsatski park,
  • univerzitetski kampus.

Atrakcija za ljubitelje starih računara

PEEK&POKE muzej predstavlja impresivnu kolekciju retro kompjutera, konzola za igranje video igrica, gedžeta i drugog računarskog hardvera koja svedoči koliko je tehnologija napredovala poslednjih 50 godina. Ako posećujete ovaj jedinstveni muzej porodično, provod je zagarantovan za sve uzraste, jer možete igrati stare igrice i pevati karaoke.

Plaže koje ne treba propustiti

Ako se zadesite u ovom primorskom gradu leti, pravo osveženje od gradske vreve možete pronaći na obližnjim plažama. Sve plaže su smeštene na istoku ili zapadu zbog samog položaja grada. Nisu previše udaljene od gradskog jezgra, a do svih plaža idu gradski autobusi.

Zbog mediteranske klime sezona kupanja u Rijeci traje dugo - počinje početkom proleća i završava se tek u kasnu jesen. More je veoma čisto, a to dokazuju i plave zastavice koje imaju plaže Ploče i Kostanj. Neke od najpoznatijih plaža u Rijeci su: Grčevo, Sablićevo, Bivio, Igralište, Ploče, Preluk, Kostanj, Glavanovo, itd.

Rijeka, kao baza za izlete

Rijeka se nalazi na savršenom mestu – na koju god stranu da nastavite svoje putovanje, nećete pogrešiti, jer su nadomak ovog primorskog grada bezbrojne mogućnosti kako da provedete ostatak odmora.

Gledajući ka zapadu, u neposrednoj blizini nalazi se Opatijska rivijera ili, jednostavnije, Opatija, omiljeno letovalište kako turista, tako i lokalaca. Plaže u Opatiji koje bi trebalo obići su: Tomaševac, plaža Sveta Klara (Mali raj), Roya, Lido, Miramar, Lipovica.

Ukoliko imate slobodnog vremena, dalje ka zapadu možete nastaviti do dragulja hrvatskog primorja - Pule, Rovinja i Poreča.

Sa istočne strane možete posetiti tipične primorske gradiće poput Bakra, Bakarca, Kraljevice, kao i rivijere Crikvenica i Novi Vinodolski. U blizini je i ostrvo Krk.

Od Rijeke za manje od dva sata stižete do Zagreba, a Italija i Slovenija udaljene su na svega sat vremena vožnje.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu