Палма де Мајорка летовање, Палма де Мајорка авион

Палма де Мајорка - летовање на најегзотичнијем острву у Европи

Палма де Мајорка је узбудљив медитерански град која осваја своје посетиоце богатом понудом уметности, културе и гастрономије, као и природним лепотама.

Овај град скрива наизглед бесконачан низ галерија, ресторана, занатских студија и барова - то је без сумње највеће благо Мајорке.

Лутајући у било ком правцу, могу се наћи закривљене средњовековне улице са аристократским градским кућама, барокне цркве, препуни јавни тргови, живахна боемска насеља и пијаце које су преплављене свим благодатима острва.

Где се налази Палма де Мајорка и по чему је позната?

На источној обали Шпаније налази се архипелаг који чине Балеарска острва. Мајорка је највеће острво, а главни град који се налази на јужној обали је Палма де Мајорка. У граду, како локално становништво назива своју престоницу, живи преко 400.000 становника, што чини скоро половину укупне острвске популације.

Име овог острва потиче од латинских речи insula maior што у преводу значи велико острво. Временом се одомаћио израз Maiorica, који је остао до данас. Због своје одличне позиције вековима су се водиле борбе за превласт на овом острву, што се одразило на локални живот и мешање различитих култура и традиција.

Palma de Majorka letovanje, Palma de Majorka avion

Мајорку називају краљицом европског туризма, у шта се лако увере њени посетиоци. Може се похвалити обалом дугом преко 500 км и многобројним прелепим плажама, као са разгледница.

Чисто море тиркизне боје, плаже са златним песком, палме, борове шуме и планински венци – све ћете то открити на Мајорци. Управо због природних лепота, око 40% површине овог острва је заштићено.

Мајорка је дестинација која је прилагођена сваком посетиоцу. Било да путујете са друштвом ради провода или са породицом због одмора, у Мајорци ћете пронаћи оно што тражите.

Овде сунце сија око 300 дана годишње. Лета су топла и углавном сува а просечна летња температура је око 33 степени. Зиме су благе уз сезонске кише, са температурама од 15-20 степени.

Авион Београд - Палма де Мајорка

Егзотична дестинација најближа Београду је управо Мајорка, а најбржи начин да дођете до Палма де Мајорке је свакако авионом. Ер Србија је овог лета увела директне летове од Београда до Палма де Мајорке, те за свега 2-3 часа удобног лета можете стићи до бисера Балеарског архипелага. Резервишите авио карте до Палма де Мајорке онлајн, у свега неколико корака.

Аеродром се налази на југу острва, а повезан је аутобуским линијама са свим деловима острва.

Мајорка - најлепше плаже и летовалишта

Када почнете да истражујете острво, одушевићете се разноликошћу плажа које вас очекују успут. Али како изабрати неку од 260 плажа присутних на Мајорци? Ово је наш предлог плажа и летовалишта које не смете пропустити, а ви само следите ваш укус.

Мајорка је позната по такозваним калама, прелепим увалама које су прави тиркизни рај. Најпознатије плаже на јужној обали острва су: Ел Аренал, Плаја де Палма, Иљетас Торенова, Кала Дор, Кала Ферера, Кала Есмералда. Најпознатије плаже на северној обали острва су: Сон Моли, Кала Гат, Кала Агуља, Плаја де Кан Пикафорт, Плаја де Муро.

Ses Illetas је мало и луксузно летовалиште западно од Палма де Мајорке. Због великог броја скупих јахти и хотела ово место називају и Монте Карлом Мајорке, Плажа је мања и ужа, али се сматра најлепшом у Шпанији због финоће и мекоће њеног песка – право уживање за ваша стопала!

Шта видети и обићи у Палма де Мајорци

Плаже на Мајорци су фантастичне, али обавезно одвојите време да обиђете и знаменитости Палма де Мајорке, живописног и узбудљивог града.

Palma de Majorka letovanje, Palma de Majorka avion

Оно највредније у Палми сконцентрисано је у центру града и у близини луке. Биће готово немогуће да пропустите импозантну катедралу La Seu која се налази у самом срцу Палме. Њена градња је започета почетком 14. века и трајала је више од 600 година – почетком 20. века славни архитекта Антони Гауди је такође учествовао у њеној реконструкцији. Због великог броја витражних прозора називају је и катедралом светлости, а најпознатији прозор је централни, од ружичастог стакла, те је у јутарњим часовима унутрашњост грађевине окупана сноповима обојеног светла.

Palma de Majorka letovanje, Palma de Majorka avion

Трг Мајор је живахан централни градски трг са ресторанима, кафићима и изузетним грађевинама у околини. Познат је по подземној пијаци и продаји домаћих рукотворина.

Замак Белвер је изграђен у 14. веку и налази се на брду изнад града, усред борове шуме. Овај упечатљиви симбол Палме, који је у прошлости био краљевска тврђава, летња резиденција, па и затвор, данас је музеј који пружа увид у бурну историју овог острва. Овде можете направити предах у хладовини боровине и уживати у панорамском погледу на град.

Драгуљи у близини Палма де Мајорке

Palma de Majorka letovanje, Palma de Majorka avion

На двадесетак километара од Палме открићете село Валдемоса, које се налази у планинским пределима острва. Поседује бајковито уређен парк, манастир, као и уске улице поплочане каменом. Имаћете утисак као да је овде време стало пре неколико векова.

Ел Аренал је најпопуларнија дестинација за и љубитеље активног одмора. Овде можете уживати у спортским активностима као што су једрење, роњење или веслање. Најмлађе посетиоце ће одушевити и велики водени парк Palma Akvarium. У оквиру комплекса постоје бројни тобогани, базени са таласима, мини зоолошки врт, као и велики акваријум са богатим воденим светом.

Залив и стари град Алкудија налази се на северу острва, око 45 минута вожње од Палме. Настао још у доба Римљана, овај градић обилује историјским знаменитостима, старим калдрмисаним улицама, а посебан утисак оставља катедрала. У новом делу града налази се прелепа дуга пешчана плажа, те предлажемо да проведете неколико дана у овом живописном градићу и доживите све његове чари.

Једно од најпосећенијих места на острву после Палме је град Сољер (Soller). Налази се на северу иза планине Трамунтане и познат је по томе што су се сликари Хуан Миро и Пабло Пикасо често дружили у овом месту. Дела ових славних сликара данас су изложена на железничкој станици у Сољеру.

У месту Порто Кристо налази се подземна пећина Драк, право чудо природе и нешто потпуно несвакидашње. У оквиру пећине постоје формације које се пружају од врха до дна, а посетиоци ће уживати у вожњи бродићем, као и у кратком концерту у овом несвакидашњем амбијенту. У Драку се налази и језеро Мартел, највеће подземно језеро на свету, дуго 1150м и широко 30м.

Провод и гастрономија на Мајорци

Мајорка је позната по бурном ноћном животу, али да ли сте знали да је по понуди подељена на енглески и немачки стил провода?

Ако кренете од Палме ка истоку, приметићете да је провод прилагођен немачким туристима којих овде има највише. У баровима и кафићима чућете немачку музику, особље течно говори немачки језик, а можете уживати и у немачким пивима.

Palma de Majorka letovanje, Palma de Majorka avion

Ако кренете од Палме према западу, уочићете да су туристи углавном Енглези. Центар ноћног живота је градић Магалуф у коме се налази један од највећих ноћних клубова на свету BCM Planet Dance.

Ипак, пошто сте у Шпанији, препоручујемо да уживате у домаћој музици и локалним специјалитетима, те се упутите ка улици Avinguda de Gabriel Roca у Палма де Мајорци. Ту ћете пронаћи доста начичканих кафића и барова са латино музиком и аутентичном, локалном атмосфером.

На Мајорци можете уживати у најбољим коктелима, а пре њих испробајте традиционална шпанска јела: тапас, паељу, тубмет, pa amb oli- (хлеб са маслиновим уљем).

Смештај, хотели и апартмани

На први поглед се чини да је Мајорка ексклузивно летовалиште, међутим, понуда за смештај је разнолика и прилагођена је различитим буџетима.

Истражите понуду смештаја на booking.com→

Искуства и коментари путника, корисне информације

Цело острво је одлично повезано градским превозом. Цена појединачне вожње је од 1.5€ и плаћа се код возача. Битно је знати да карте не можете купити новчаницама већим од 10 €, па за ову прилику припремите ситан новац.

Можете се определити и за изнајмљивање аутомобила или бицикла и у сопственој организацији обићи острво. Цене за изнајмљивање возила се крећу од 40€ по дану, ако узимате ауто на више дана, можете очекивати и попуст. Цене за дневно изнајмљивање бицикала износи 5-7€.

Цене за изнајмљивање лежаљки на плажама се крећу од 13-50€ за закуп две лежаљке и сунцобрана и зависе од популарности плаже и летовалишта. Наравно, на плажи можете користити и свој сунцобран, чија се цена креће око 15€ у локалним маркетима.