Трст Италија

Трст, Италија - испланирајте савршено путовање

Путовање у Трст је увек добра одлука, јер је свако годишње доба идеално за његов обилазак. Уколико планирате излет у Трст, било да бисте се упознали са његовим знаменитостима или уживали у одличном шопингу, у нашем водичу откривамо најлепше делове овог италијанског драгуља.

О Трсту - број становника, удаљеност од Београда, време

Трст Италија

Медитерански градић на североистоку Италије у коме се налази нешто више од 200.000 становника. Поред староседелаца, становништво чине држављани Словеније, Хрватске и Србије.

Трст је од Београда удаљен око 620 км копненим путем преко Хрватске, односно Загреба и Словеније, односно Љубљане и за ово путовање биће вам потребно 6-7 часова вожње аутомобилом. Уколико желите да стигнете авионом до Трста, путовање ће бити знатно краће и комфорније. Трајање лета је око два часа - погледајте више информација о картама и лету до Трста.

На подручју овог града сударају се континентална и средоземна клима, што доводи до благих лета са умереним и пријатним температурама, док су зиме нешто оштрије.

По предању, Трст је добио име по трсци које у овом крају има много. У својој историји, овај град је прво био део Римског, а касније и Византијског царства. Током Аустроугарске империје био је четврти град по величини, после Беча, Прага и Будимпеште.

Због своје позиције, годинама уназад Трст важи за једну од најбитнијих морских лука на северној обали Средоземља. Управо његов положај је допринео да буде један од посећенијих градова када је у питању шопинг.

Понуда једнодневних излета и екскурзија је богата, али већина њих заснива се на обиласку шопинг центара, уз скроман обилазак знаменитости Трста. Уколико желите да ваше путовање искористите за боље упознавање града, у наставку ћемо вам пружити све битне информације и локације за обилазак.

Знаменитости Трста - дворац Мирамара, српска правлославна црква, тргови и плаже

Трст је мањи град, те његов већи део можете обићи пешака, што и препоручујемо. Успут можете користити градски превоз, а посебна атракција је вожња најстаријим трамвајем у Европи који је и даље активан. Као полазну тачку препоручујемо станицу у месту Опицина, а одатле се можете трамвајем возити све до центра града.

Трст Италија

Пошто је град на мору, туристи се углавном прво спусте до обале, па тек касније обилазе град. Једно од најлепших места које је увек препуно људи, многи га сматрају и једним од најлепших у Италији, је шеталиште уз море Riva del Mandracchio. Обавезно прођите каменим пристаништем Molo Audace, које дубоко улази у море и са ког се пружа прелеп поглед на град, а одатле се у даљини види и замак Мирамаре. Ово је једно од најбољих места за фотографије које ће сигурно „оборити инстаграм“.

Најпознатија тачка која се сматра центром Трста је свакако Трг Уједињења (итал. Piazza Unità D’Italia). Ово је највећи трг окружен импозантним грађевинама од којих је најлепша градска општина. У средишњем делу се налази фонтана која представља симбол повезаности са остатком света. Сигурни смо да на овом тргу можете ухватити неки добар селфи или панораму.

У непосредној близини налази се још један прелеп Берзански трг (итал. Piazza della Borsa) који је некада представљао економски центар града. Од здања се издваја некадашња зграда берзе која подсећа на античке грађевине са своја четири стуба као симбола трговине са, тада једино позната, четири континента.

Следећи познати трг је Piazza del Ponte rosso који је некада био главна станица туриста са Балкана, јер се на овом тргу налазила пијаца са гардеробом. Налази се уз Велики канал (итал. canal Grande di Trieste), канал којим се може воденим путем са мора доћи до унутрашњости града. У близини трга и канала можете обићи српску православну цркву Светог Спиридона, споменик Џејмсу Џојсу и уживати у погледу који се пружа са мостова.

Када се већ налазите на тргу Берзе, саветујемо да обиђете и Римски театар (итал. Teatro Romano di Treste) грађевину од пре 2.000 година која је и даље врло добро очувана, па се и сада често организују концерти на овом месту.

На брду изнад града на фантастичном месту налази се дворац Сан Ђусто. Многи долазе овде само због прелепог погледа са врха торња на пристаниште и град.

Трст Италија

Уколико имате времена, обавезно обиђите дворац Мирамаре (итал. Castello di Miramare), који се налази на литици ван града. Око самог дворца се налази парк површине од 22 хектара, где можете разгледати биљке из целог света. До дворца можете доћи колима или аутобусом број 6. Улаз у врт је бесплатан, док се улаз у дворац наплаћује.

На средини пута између дворца и центра града налази се један од највиших светионика од 68 метара. Светионик, поред тога што обасјава Тршћански залив, представља и сећање на пале борце у Првом светском рату. Са врха светионика се пружа величанствен поглед, па уколико сте у доброј кондицији и можете савладати 285 степеника, немојте пропустити прилику да ухватите још једну добру фотку за незаборавну успомену.

С обзиром на то да је град на обали мора, у Трсту постоје и плаже за купање. Већина плажа је приватна, опремљене су лежаљкама чије се изнајмљивање наплаћује.

Ресторани и специјалитети у Трсту

Трст Италија

У Трсту постоји велики број ресторана, кафића и пабова који су увек пуни. За краћу или дужу паузу, препоручујемо Авенију XX септембар (итал. Vialle XX Settembre), једну је од најзначајнијих пешачких зона пуну кафића и ресторана.

Италијани до подне пију капућино, а од подне еспресо, па за сваког ко наручи другачијим редоследом знаће се да је туриста. Научите како Италијани зову коју кафу пре него што поручите – nero је espresso, macchiato је capo, а cappucino је caffelate. Сматра се да Трст има најбољу кафу и културу испијања кафе у Италији. Многе врсте кафа су у Европу први пут доспеле управо преко Трста, јер је роба која је долазила у тршћанску луку још у прошлости била неопорезивана. Неке од најпознатијих кафетерија су Caffe San Marco и Caffe Tomaseo.

Немојте пропустити прилику да пробате домаће вино, јер се у овом региону производе нека од најбољих италијанских вина, као што су su Refosco, Merlot, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc и Terrano.

Италијани попут Француза воле слатки доручак, тако да ћете уживати у слатким залогајима кроасана пуњених кремом. А када су ручак и вечера у питању, саветујемо да пробате италијанске специјалитете као што су пица, паста, а не треба заобићи ни рибље специјалитете. Један од најбољих локала у којима се спрема паста је ресторан Tiro De Bora.

Када су слаткиши у питању, преовлађујући је утицај Беча, кроз штрудле, Сахер торту и крофне, које се свуда могу купити. Међутим, најпознатији типични тршћански дезерти су pinza, presnitz (ускршњи колачи) и andputizza (божићни колач). Припремају се са лешником, сувим грожђем, пињолима и сушеним поморанџама.

Цена оброка у ресторанима са пићем по особи је око 20-30 евра, док је домаће пиво око 4-5 евра. Уколико желите да за мање новца обедујете, можете посетити Кафе-траторију Happy Bar, у којем се цена оброка креће од 3 до 8 евра.

И наравно, путовање у Италију је потпуно тек кад пробате домаћи gelato, а можете их наћи готово на сваком кораку.

Шопинг у Трсту

Трст је надалеко познат по добром шопингу, односно квалитетним робним маркама по ниским ценама. Некада су то биле популарне пијаце, док су их данас заменили велики шопинг центри.

Препоручујемо да Трст посетите у сезони великих попуста. Постоје два периода у години када су актуелна снижења, а то су зимски период од краја децембра до марта и летња распродаја од јула до септембра.