шта видети у Венецији, знаменитости Венеције

Венеција - незаборавно путовање кроз град мостова

Мистична, романтична, раскошна и непоновљива, скривена иза маске живи Венеција.

Упознајте Венецију, лепотицу међу градовима на североистоку Италије. Откријте зашто је краси епитет Краљица Јадрана и зашто је многи сматрају не само најромантичнијим, већ и најлепшим градом на свету.

Венеција и њена лагуна састоји се из 118 малих острва који су раздвојени бројним каналима и повезани стотинама мостова. Уживајте у ремек-делима архитекуре и уметности, широким елегантним трговима, романтичним изласцима и заласцима Сунца на мостовима Венеције или у незаборавној пловидби њеним каналима.

Шта видети у Венецији - које знаменитости не смете пропустити?

шта видети у Венецији, знаменитости Венеције

Венеција је једна је од најпознатијих и најпосећенијих дестинација за туристе из целог света. Додаћемо, потпуно оправдано, јер су овај град и њена лагуна, као део Светске баштине, под заштитом Унеска.

Трг Светог Марка

Срце Венеције, њено главно обележје и место централних дешавања је управо Трг Светог Марка, који као магнет привлачи посетиоце. Проверите зашто је овај трг Наполеон својевремено називао најлепшим салоном Европе и крените у даље истраживање града кроз уске венецијанске уличице.

Базилика Светог Марка и Дуждева палата

Базилика Светог Марка је раскошно и величанствено, историјски и религијски значајно дело византијске архитектуре, које представља највећи верски објекат у Венецији и једну од најлепших грађевина Италије.

После Базилике Светог Марка, још један симбол Венеције је и Дуждева палата. Изграђена у готско-венецијанском стилу, ова палата је вековима била средиште венецијанских поглавара и центар моћи Млетачке републике.

Кула Светог Марка

Кроз историју коришћена као звоник, светионик и осматрачница, Кула Светог Марка до данас остаје једно од главних обележја Венеције. Саграђена у деветом веку, висока 98 метара, Кула не само да чува историјске тајне, већ и пет чувених црквених звона, а посетиоце награђује незаборавним и најлепшим погледом на Венецију.

Santa Maria della Salute

Бајковита грађевина и знаменитост, коју за успомену фотографише највећи број посетилаца, је црква Santa Maria della Salute. Својим величанственим екстеријером и ентеријером била је велика инспирација за сликаре, као и за српског књижевника и песника Лазу Костића, који је једној својој песми назив дао управо према овом здању.

Град мостова

Будући да Венеција нема путеве и типичан градски саобраћај, може се похвалити великим бројем мостова који доприносе њеној јединствености и због којих је добила још један епитет - Град мостова. Представљамо вам неке од чак 400 мостова, и предлажемо да их посетите:

шта видети у Венецији, знаменитости Венеције
  • Мост Rialto (Ponte di Rialto) - главни пешачки прелаз преко Великог канала и најзначајнији мост у Венецији. Првобитно направљен од дрвета, једна је од највећих знаменитости Венеције, зато очекујте гужве на њему, као у старим временима, кад је био центар трговине и дешавања у граду.
  • Мост уздаха (Ponte dei Sospiri) – легенда каже да ће парови који гондолом прођу испод овог моста заувек остати заједно. Ипак, његова права функција је далеко од романтичне – мост је изграђен почетком 17. века са циљем да повеже стари затвор у Дуждевој палати са новим, преко канала Rio Di Palazzo. Потпуно је затворене конструкције како би се спречило бекство затвореника, а име је добио по уздасима који су се наводно отимали затвореницима при погледу на Венецијанску лагуну.
  • Мост Scalzi (Ponte degli Scalzi) - датира из 1934. године и један је од четири моста преко Великог канала који повезује округе Cannaregio и Santa Croce. Називају га још и Босоноги мост, због просјака који су некада живели поред њега.
  • Академски мост (Ponte dell Accademia) - најновији од свих мостова преко Великог канала, повезује подручје San Marco са галеријама уметничке академије.
  • Мост слободе (Ponte della Liberta) – једини мост преко Венецијанске лагуне на којем се одвија аутомобилски саобраћај. Дугачак је 3,85 километара и повезује трг Piazzale Roma са градом Местре.

Чувар културно-историјског наслеђа - посетите музеје у Венецији

За Венецију би се могло рећи да је велики музеј на отвореном. Овај град брижљиво чува од заборава наслеђе од културно-историјског значаја за цео свет. Упознајте њене најпознатије музеје.

Палата Ca 'Rezzonico

Импозантно и раскошно дело барокне архитектуре, које датира из 18. века, данас је музеј који чува богату колекцију уметничких дела и антиквитета карактеристичних за ту епоху. Палата је у власништву породице Rezzonico, која је унајмила најцењеније сликаре тог доба да украсе просторије фрескама.

Палата Гримани

Ренесансно архитектонско дело, претежно готичке архитектуре, дом је бившег дужда Антонија Гриманија и датира из друге половине 16. века. Ова палата чува значајну колекцију античких грчких и римских артефаката, дела венецијанских сликарских великана Тицијана, Тинторета и Веронезеа, као и експонате савремене уметности.

Палата Цини

Некада у власништву грофа Виторија Ћинија, истакнутог колекционара уметничких дела, ова палата је кутак са ремек-делима ликовне уметности, али и предметима попут порцелана, ретке слоноваче и намештаја из старих времена.

Кућа-музеј Карла Голдонија

Готичка грађевина настала у 15. веку, некада је била дом славног италијанског драматурга Карла Голдонија. Данас је то музеј у којем посетиоци имају прилику да виде колекцију сувенира, збирке есеја, портрета, костима и докумената из времена када је овај уметник стварао.

Музеј савремене уметности Ca'Pesaro

Музеј садржи колекцију модернистичких уметничких дела с краја 19. и почетка 20. века. Упознајте се са делима великих сликара попут Василија Кандинског, Анрија Матиса, Марка Шагала, Густава Климта и многих других.

Ако сте први пут у Венецији, приуштите себи вожњу гондолом

шта видети у Венецији, знаменитости Венеције

Уколико желите да осетите прави дух Венеције, приуштите себи пловидбу њеним каналима. Романтична вожња гондолом јединствен је и непоновљив доживљај. Величанствене палате грађене су тако да буду окренуте ка води, па их је зато најбоље разгледати током пловидбе венецијанским чамцима.

Згодна опција за упознавање Венеције са воде је и вожња вапоретом, градским воденим аутобусима који саобраћају њеним каналима.

Не пропустите карневал у Венецији

шта видети у Венецији, знаменитости Венеције

Carnevale di Venezia је манифестација која се од 12. века одржава крајем фебруара или почетком марта, а у складу са почетком великог католичког поста.

Главна атракција карневала су маске, један од симбола италијанске културе и уметности. Настале још у античко доба, симболизују једнакост - под маскама су сви једнаки, без обзира на економски или било који други статус.

Упознајте богатство венецијанских маски:

  • Bauta - најпопуларнија маска једноставне форме која прекрива само горњи део лица - чело и очи. Баута маске су најчешће носили мушкарци.
  • Columbina - типична женска маска, врло аутентична, украшена бројним орнаментима и кристалима, често вишебојна.
  • Moretta - женска маска овалног облика, карактеристична по томе што нема отвор за усне, већ се виде само очи.
  • Маска са белим кљуном - Medico della Peste се првобитно користила као заштита, да би касније постала и карневалска маска.
  • Larva је традиционална венецијанска маска, покрива цело лице, потпуно је беле боје и без специфичних детаља.

Успомена на Венецију - сувенир из фарбике стакла Мурано

Венецију је тешко заборавити, али туристи неретко понесу са собом и сувенир који ће их увек подсећати на дане проведене у овом магичном граду.

Један од омиљених излета је до острва Мурано, познатог по нестварно лепим и уникатним сувенирима, као и уметничким креацијама и скулптурама направљеним од стакла.

У фабрици која представља светски центар производње предмета од стакла раде мајстори чији је занат строго чувана тајна, баш као што је и све у вези са Венецијом - тајновито, јединствено и непоновљиво.

Испланирајте путовање у Венецију уз Ер Србију

Да бисте потпуно уживали у путовању до Венеције и тамо стигли одморни, Ер Србија вам нуди авио-карте на релацији Београд - Венеција које можете резервисати и онлајн. За све оне који желе да буду у току са новитетима, као и информацијама у вези са летовима из наше понуде, обезбедили смо и newsletter. Желимо вам угодан лет и пријатан боравак у граду мостова!