Jezik:

Region:

22 July 2021 Destinacije

Dubrovnik i Lokrum: mesta koja će vas oduševiti

Grad sa neverovatno burnom istorijom i jedna od najpopularnijih svetskih destinacija se naprosto mora doživeti i osetiti svim čulima. Decenijama unazad vrvi od turista, a kada je postao mesto snimanja nekih od najupečatljivijih kadrova iz globalnog fenomena Game of Thrones, Dubrovnik je doživeo još jednu svoju renesansu. Njegove uske kaldrmisane ulice i vekovima stare tvrđave istražuju turisti iz celog sveta, a godinama je jedna od najpopularnijih destinacija za letovanje ljudima širom sveta.

Najavljeno vrelo leto pred nama može biti idealna prilika da osveženje potražite među zidinama ovog bajkovitog grada na jugu Hrvatske. Letom Air Serbia-e, koji traje samo sat i 15 minuta, za tili čas ćete biti na najatraktivnijoj letnjoj destinaciji. Zahvaljujući interesovanju koje se godinama ne smanjuje, Air Serbia svojim klijentima omogućava put u Dubrovnik bilo kojim od brojnih sezonskih letova. Naime, u periodu od maja do oktobra, Air Serbia uvodi dodatne letove na relaciji Beograd- Dubrovnik, ali se polazak može rezervisati i iz drugih gradova. Buking karte za željeni let je još lakše obaviti preko sajta, dok vam prijava na Newsletter omogućava da uvek budete u toku sa povoljnim cenama putovanja na sve destinacije koje sarađuju sa Air Serbia-om.

Dubrovnik- grad bedema i mističnih zamkova

Istorija Dubrovnika je nešto što turisti primete već pri izlasku sa aerodroma. Simbol grada su gradske zidine ili bedemi. Tokom vekova su postojano branile Dubrovnik od osvajača, koji su ga napadali prvenstveno zbog geografskog položaja. Na raskršću najvećih trgovačkih puteva tadašnje Evrope, Dubrovnik je odolevao naletima Turaka i Italijana. Dužina impresivnog bedema, koji se dominantno uzdiže iznad mora jeste 1940 metara, a zidine su izgled u kome danas možemo da uživamo dobile još u 13. veku. U to vreme moćna Dubrovačka Republika je uposlila najbolje italijanske graditelje da podignu kameni štit koji će kroz vekove preživeti nalete vojski, ali i razorne zemljotrese. Među bedemima se nalaze najlepše tvrđave Dubrovnika, crkve i impresivan vidikovac. Naime, tvrđava Mirčeta je ujedno i najviša tačka ovog grada, pa se sa nje pruža neverovatan panoramski pogled na grad i more. Uz tvrđavu Bokar, Mirčeta je bila ključna tačka odbrane Dubrovnika. Vredne obilaska su i Lovrenac, tvrđava Sv. Ivan i Revelin. Osim šetnje samim bedemom, turisti se ovde mogu sresti sa ljubaznim lokalnim stanovništvom i upoznati se sa životom pravog mediterana života.

Šetnja gradskim ulicama u Dubrovniku je put kroz vekove

Na ulicama Dubrovnika se prepliću istorija i moderna turistička ponuda. Ovo se najbolje može doživeti na Stradunu, najpoznatijem dubrovačkom šetalištu. Kao žila kucavica Starog grada, ova ulica je nezaobilazna turistička destinacija, u kojoj se mogu videti neke od najpoznatijih građevina Dubrovnika, ali i osetiti puls modernog duha grada. Placa, kako lokalni stanovnici zovu ovu ulicu, nalazi se između dva glavna ulaza u grad- Vrata od Pila i Vrata od Ploča. Nekada je jedini način da se u grad uđe bio prelazak preko drvenih mostova ispred ovih vrata. Iako više ne služe da nepozvanim gostima spreče ulazak u jezgro grada, mostovi su i dalje tu i predstavljaju svojevrsnu atrakciju. Ovo su i omiljena mesta skupljanja lokalnog stanovništva. Duž ove ulice se može videti i još nekoliko važnih istorijskih građevina, pa je ovo sjajno mesto da se posetioci upoznaju sa arhitekturom grada. Lagana šetnja po Stradunu provešće vas pored Kneževog dvora, Palate Sponza, crkve Sv. Vlaha i Franjevačkog samostana. Ukoliko krenete niz neku od sporednih uličica, za nekoliko minuta možete stići do Katedrale Stradun nikada ne spava i uvek je krcat turistima. Uz to, na njegovoj kaldrmi se održavaju zamiljivi performansi lokalnih uličnih umetnika i zabavljača, pa se poseta lako može pretvoriti u višečasovnu avanturu. Kada se umorite, potražite osveženje u nekom od mnogobrojnih kafića ili restorana.

Upoznajte miris mora i njegove stanovnike

Kao grad čija je istorija vezana za vodu koja ga sa jedne strane potruno okružuje, Dubrovnik u svoju turistučku ponudu svake godine uključuje nove sadržaje koji njegove posetioce upoznaju sa životom na obali. Među popularnim atrakcijama je Gradska luka, u kojoj možete provesti prijatno popodne, uživajući u bajkovitim prizorima. Osim što je svojevremeno bila izuzetno važna tačka na mapi pomorske trgovine, ova luka je bila mesto na kome su se putnici iz celog sveta iskrcavali na teritoriju Dubrovnika. U ovom delu grada ćete videti impresivne valobrane, bedeme koji su luku štitili od razornih talasa i napada neprijatelja. U istočnom delu luke možete obići jedan zanimljivi i jedinstveni kompleks objekata. Reč je o Lazaretu, svojevrsnom karantinu sa polovine 17. veka. Namena ove građevine je bila da u njoj određeno vreme provedu putnici koji su u Dubrovnik dolazili iz krajeva sveta zahvaćenih kugom.

Danas je ovaj kompleks jako dobro očuvan, pa ga možete obići i fotografisati. U prostorijama Lazareta se nalaze razne umetničke radionice, udruženja mladih umetnika, kao i pozornica gde nastupa gradski folklorni ansambl. Ukoliko ovim delom grada šetate u vreme ručka, ne propustite legendarnu Gradsku kavanu ili tavernu Arsenal. U ovim lokalima možete probati lokalne specijalitete od plodova mora i upoznati jedinstveni ukus Mediterana.

Okolina Dubrovnika nudi svojim posetiocima beg iz gradske vreve

Ukoliko poželite da pogledate Dubrovnik iz drugačije perspetktive, žičara koju je grad dobio pre nekoliko godina vas za samo četiri minuta može odvesti na brdo Srđ. Sa njega se pruža pogled na ceo grad, koji možete iskusiti i iz restorana koji se nalazi na vrhu. Izlet po okolini Dubrovnika možete nastaviti obilaskom ostrva. Na ostrvu Lokrum, koje je proglašeno rezervatom prirode, nalazi se izuzetno zanimljiva kolekcija kaktusa, sukulenata i eukaliptusa. Uz to, ovde se možete okupati u Mrtvom moru- jezeru povezanom sa otvorenim morem. Na ovom ostrvu nalazi se i specifična tvrđava Fort Royal, u obliku zvezde, sagrađena za vreme francuske okupacije početkom 19. veka. Za ovo ostrvo vezana je i zamimljiva legenda. Navodno je upravo na njemu Ričard Lavlje Srce vidao rane na povratku iz osvajačkog pohoda u Palestini. Elafitska ostrva čine mnogo malih i tri naseljena ostrva koja možete obići u jednom danu. Na njima vas čekaju peščane plaže, restorani u kojima možete uživati u pravim gastronomskim čudima, starohrvatske crkvice i Knežev dvor. Ova ostrva se smatraju i nezaobilaznom destinacijom za sve ljubitelje savremene umetnosti, jer sa na njima nalazi umetnički paviljon Your Black Horizon sa stalnom postavkom. Na ovim ostrvima ćete videti i uzvišenja pod vinovom lozom i maslinama, a lagana šetnja će vas odvesti i do letnjikovca porodice Skočibuha- Stjepanović, svojevrsne turističke atrakcije ovih ostrva. Najzad, zaklon od neumoljivog primorskog sunca možete potražiti u Trstenu, koje se nalazi na samo 20 kilometara istočno od Dubrovnika. Nazvan po obilju trske koja raste na ovom području, Trsteno je dom dva najveća i najstarija platana u Evropi. Još jedna atrakcija ovog mesta je Arboretum Trsteno, sastavljen od nekoliko istorijskih celina. Ova svojevrsna oaza prirode i mira bogata je retkim biljnim vrstama. Voda, kao jedan od ključnih elemenata Arboretuma, veliča se kroz nekoliko fontana koje svojom umetničkom vrednošću oduzimaju dah. Uz to, ovo mesto odiše romantikom, pa su najpoznatiji hrvatski slikari, pisci i pesnici baš u Trstenu stvarali svoja najnadahnutija dela..

Dok planirate put u Dubrovnik, Air Serbia je vaš saveznik na svakom koraku. Osim što svoju kartu možete kupiti po povoljnim cenama ukoliko se prijavite na Newsletter, preko sajta Air Serbia-e možete pronaći tačne informacije o iznajmljivanju rent-a-car usluga ili najbližem smeštaju.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu