Језик:

Region:

22 July 2021 Дестинације

Дубровник и Локрум: места која ће вас одушевити

Град са невероватно бурном историјом и једна од најпопуларнијих светских дестинација се напросто мора доживети и осетити свим чулима. Деценијама уназад врви од туриста, а када је постао место снимања неких од најупечатљивијих кадрова из глобалног феномена Game of Thrones, Дубровник је доживео још једну своју ренесансу. Његове уске калдрмисане улице и вековима старе тврђаве истражују туристи из целог света, а годинама је једна од најпопуларнијих дестинација за летовање људима широм света.

Најављено врело лето пред нама може бити идеална прилика да освежење потражите међу зидинама овог бајковитог града на југу Хрватске. Летом Ер Србије, који траје само сат и 15 минута, за тили час ћете бити на најатрактивнијој летњој дестинацији. Захваљујући интересовању које се годинама не смањује, Ер Србија својим клијентима омогућава пут у Дубровник било којим од бројних сезонских летова. Наиме, у периоду од маја до октобра, Ер Србија уводи додатне летове на релацији Београд- Дубровник, али се полазак може резервисати и из других градова. Букинг карте за жељени лет је још лакше обавити преко сајта, док вам пријава на Newsletter омогућава да увек будете у току са повољним ценама путовања на све дестинације које сарађују са Ер Србијом.

Дубровник- град бедема и мистичних замкова

Историја Дубровника је нешто што туристи примете већ при изласку са аеродрома. Симбол града су градске зидине или бедеми. Током векова су постојано браниле Дубровник од освајача, који су га нападали првенствено због географског положаја. На раскршћу највећих трговачких путева тадашње Европе, Дубровник је одолевао налетима Турака и Италијана. Дужина импресивног бедема, који се доминантно уздиже изнад мора јесте 1940 метара, а зидине су изглед у коме данас можемо да уживамо добиле још у 13. веку. У то време моћна Дубровачка Република је упослила најбоље италијанске градитеље да подигну камени штит који ће кроз векове преживети налете војски, али и разорне земљотресе. Међу бедемима се налазе најлепше тврђаве Дубровника, цркве и импресиван видиковац. Наиме, тврђава Мирчета је уједно и највиша тачка овог града, па се са ње пружа невероватан панорамски поглед на град и море. Уз тврђаву Бокар, Мирчета је била кључна тачка одбране Дубровника. Вредне обиласка су и Ловренац, тврђава Св. Иван и Ревелин. Осим шетње самим бедемом, туристи се овде могу срести са љубазним локалним становништвом и упознати се са животом правог медитерана живота.

Шетња градским улицама у Дубровнику је пут кроз векове

На улицама Дубровника се преплићу историја и модерна туристичка понуда. Ово се најбоље може доживети на Страдуну, најпознатијем дубровачком шеталишту. Као жила куцавица Старог града, ова улица је незаобилазна туристичка дестинација, у којој се могу видети неке од најпознатијих грађевина Дубровника, али и осетити пулс модерног духа града. Плаца, како локални становници зову ову улицу, налази се између два главна улаза у град- Врата од Пила и Врата од Плоча. Некада је једини начин да се у град уђе био прелазак преко дрвених мостова испред ових врата. Иако више не служе да непозваним гостима спрече улазак у језгро града, мостови су и даље ту и представљају својеврсну атракцију. Ово су и омиљена места скупљања локалног становништва. Дуж ове улице се може видети и још неколико важних историјских грађевина, па је ово сјајно место да се посетиоци упознају са архитектуром града. Лагана шетња по Страдуну провешће вас поред Кнежевог двора, Палате Спонза, цркве Св. Влаха и Фрањевачког самостана. Уколико кренете низ неку од споредних уличица, за неколико минута можете стићи до Катедрале Страдун никада не спава и увек је крцат туристима. Уз то, на његовој калдрми се одржавају замиљиви перформанси локалних уличних уметника и забављача, па се посета лако може претворити у вишечасовну авантуру. Када се уморите, потражите освежење у неком од многобројних кафића или ресторана.

Упознајте мирис мора и његове становнике

Као град чија је историја везана за воду која га са једне стране потруно окружује, Дубровник у своју туристучку понуду сваке године укључује нове садржаје који његове посетиоце упознају са животом на обали. Међу популарним атракцијама је Градска лука, у којој можете провести пријатно поподне, уживајући у бајковитим призорима. Осим што је својевремено била изузетно важна тачка на мапи поморске трговине, ова лука је била место на коме су се путници из целог света искрцавали на територију Дубровника. У овом делу града ћете видети импресивне валобране, бедеме који су луку штитили од разорних таласа и напада непријатеља. У источном делу луке можете обићи један занимљиви и јединствени комплекс објеката. Реч је о Лазарету, својеврсном карантину са половине 17. века. Намена ове грађевине је била да у њој одређено време проведу путници који су у Дубровник долазили из крајева света захваћених кугом.

Данас је овај комплекс јако добро очуван, па га можете обићи и фотографисати. У просторијама Лазарета се налазе разне уметничке радионице, удружења младих уметника, као и позорница где наступа градски фолклорни ансамбл. Уколико овим делом града шетате у време ручка, не пропустите легендарну Градску кавану или таверну Арсенал. У овим локалима можете пробати локалне специјалитете од плодова мора и упознати јединствени укус Медитерана.

Околина Дубровника нуди својим посетиоцима бег из градске вреве

Уколико пожелите да погледате Дубровник из другачије перспетктиве, жичара коју је град добио пре неколико година вас за само четири минута може одвести на брдо Срђ. Са њега се пружа поглед на цео град, који можете искусити и из ресторана који се налази на врху. Излет по околини Дубровника можете наставити обиласком острва. На острву Локрум, које је проглашено резерватом природе, налази се изузетно занимљива колекција кактуса, сукулената и еукалиптуса. Уз то, овде се можете окупати у Мртвом мору- језеру повезаном са отвореним морем. На овом острву налази се и специфична тврђава Fort Royal, у облику звезде, саграђена за време француске окупације почетком 19. века. За ово острво везана је и замимљива легенда. Наводно је управо на њему Ричард Лавље Срце видао ране на повратку из освајачког похода у Палестини. Елафитска острва чине много малих и три насељена острва која можете обићи у једном дану. На њима вас чекају пешчане плаже, ресторани у којима можете уживати у правим гастрономским чудима, старохрватске црквице и Кнежев двор. Ова острва се сматрају и незаобилазном дестинацијом за све љубитеље савремене уметности, јер са на њима налази уметнички павиљон Your Black Horizon са сталном поставком. На овим острвима ћете видети и узвишења под виновом лозом и маслинама, а лагана шетња ће вас одвести и до летњиковца породице Скочибуха- Стјепановић, својеврсне туристичке атракције ових острва. Најзад, заклон од неумољивог приморског сунца можете потражити у Трстену, које се налази на само 20 километара источно од Дубровника. Назван по обиљу трске која расте на овом подручју, Трстено је дом два највећа и најстарија платана у Европи. Још једна атракција овог места је Арборетум Трстено, састављен од неколико историјских целина. Ова својеврсна оаза природе и мира богата је ретким биљним врстама. Вода, као један од кључних елемената Арборетума, велича се кроз неколико фонтана које својом уметничком вредношћу одузимају дах. Уз то, ово место одише романтиком, па су најпознатији хрватски сликари, писци и песници баш у Трстену стварали своја најнадахнутија дела.

Док планирате пут у Дубровник, Ер Србија је ваш савезник на сваком кораку. Осим што своју карту можете купити по повољним ценама уколико се пријавите на Newsletter, преко сајта Ер Србије можете пронаћи тачне информације о изнајмљивању rent a car услуга или најближем смештају.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу