Jezik:

Region:

26 May 2021 Destinacije

Kipar – destinacija gde flamingosi sleću

Pravo je vreme za planiranje predstojećeg letovanja. Iz Beograda, kompanijom Air Serbia, možete direktnim letom stići do Larnake za dva i po sata.

Zašto da ovo leto provedete na Kipru? Koje lokalitete da posetite? Na kojim plažama da boravite? Verujemo, da ćemo vam ovu destinaciju dočarati u pravom svetlu.

Nekoliko osnovnih informacija o Kipru

Kipar je ostrvska zemlja u Sredozemnom moru. Glavni grad je Nikozija, a službeni jezici su grčki i turski. Posle Sicilije i Sardinije je treće po veličini ostrvo i ima odličan geografski položaj jer se nalazi na raskrsnici pomorskih puteva.

Najveću korist ima od turizma sa preko 2.5 miliona poseta godišnje. Pored letovanja i čuvenih plaža Limasola, Aje Nape, Pafosa, sa 340 sunčanih dana, Kipar je rado posećen i kao centar antičke kulture i znamenitosti pod zaštitom UNESKO-a.

Iako su glavna prednost prelepa letovališta, razvijen je i seoski turizam pa je ovo turistička destinacija koja je posećena tokom cele godine. Postoje uslovi čak i za zimski i skijališni turizam na Trodosu.

Larnaka – za svakog turistu ima ponudu

Naš izbor je Larnaka jer je jedan od najlepših gradova Kipra. Ima oko 65.000 stanovnika, sjajne peščane plaže, šetalište, ali i bogatu istoriju.

Grad nije veliki i zato turisti često biraju da odsednu u centru, a da ujedno budu udaljeni 100 metara od glavnog šetališta Finikudes, koje se nalazi uz prelepu peščanu obalu. Ako krenete od same luke (Trga Evrope) možete šetati sve do čuvene tvrđave. Na putu do tvrđave očekuju vas brojni restorani u kojima možete napraviti pauzu uz piće ili tradicionalnu večeru.

Kada dođete do tvrđave, došli ste do prvih tragova bogate istorije Kipra koja datira još iz 14. veka.

Ovo zdanje kroz godine promenilo je više namena. Nekada je bila tvrđava za odbranu ostrva, kasnije zatvor, a danas je muzej. Kipar je pravoslavna država, ali ima snažan uticaj i turske kulture. Zato postoje različiti verski objekti koji svedoče o burnoj istoriji ove zemlje.

Šta posetiti na Kipru?

Crkva Sv. Lazara

Crkva Svetog Lazara potiče iz 9.veka. Posvećena je Lazaru od Betanje koga je prema predanju Isus vaskrsao, a on je potom došao na Kipar i proživeo ostatak života.

Unutrašnjost crkve je bogato ukrašena. Nosi tragove Grčke, Latina i Francuske. U svoju dugu istoriju crkva Svetog Lazara upisala je i period Otomanske vladavine. Tada je bila korišćena kao džamija, ali su je Otomani 1589. godine prodali hrišćanima. Narednih 200 godina je služila i za pravoslavne i za katoličke obrede.

Ako na Larnaku odete pre Vaskrsa uživaćete u litiji kroz grad gde se na čelu nalazi Ikona Sv. Lazara i svi stanovnici učestvuju u ovom tradicionalnom obeležavanju. Kod nas se taj dan naziva Lazareva Subota.

Džamija Sultan Teke

Ovo je četvrto po veličini svetilište za ljude muslimanske veroispovesti . Nosi zanimljivu priču o tome kome je posvećena i na kakvim temeljima je podignuta. Ova građevina pleni svojom lepotom. Nalazi se u blizini Slanog jezera.

Slano jezero

Slano jezero prostire se na oko 2.2 kvadratna kilometra i deo je najvažnije močvarne oblasti, sa raznolikim biljnim i životinjskim svetom. I sada je moguće pronaći praistorijske fosile koji svedoče da je Larnaka bila plodno tle.

Ranije, ovo je bio zaliv čijim zatvaranjem nastalo je Slano jezero iz kog se vadili i izvozila so. Lokacija je specifična jer predstavlja prirodno stanište za preko 10.000 flaminga u periodu od novembra do februara.

Poznato je po refleksiji koja se stvara zbog mirne vode. Mnogi turisti oduševljeni su ovom prirodnom lepotom do koje dolazi stapanjem mora i neba.

Park kamila, park skulptura Petreon i atrakcije za ronioce

Park kamila je zapravo svojevrsan zoo-vrt gde se nalaze različite životinje, ali i mesta za piknik, što pruža drugačije iskustvo u odnosu na klasična primorska mesta. Park Petreon je park posvećen kamenu. Tokom posete, možete učiti o njegovom oblikovanju i sami se oprobati u tome.

Za one koji više vole avanture olupina brod Zenobia je idealno mesto za ronjenje i upoznavanje sa morskim dubinama.

Brod je potonuo 1980. godine i nalazi se na 42 metara dubine, a pošto je vidljivost u vodi oko 50 metara ovo je pravo uživanje za ronioce. Zenobiu su naselile mnoge vrste riba i postala je zaštićen veštački greben. Ova destinacija nalazi se među top 10 najboljih mesta za ronjenje!

Plaže na Kipru

Najpopularnija plaža koju će svaki turista na letovalištu želeti da poseti je Mekenzi. Ova lokacija posebna je po tome što se sa ove tačke pogled prostire i na Slano jezero.

Pored ove, popularne su i plaže Janates i Phinikaudes koje su poznate po mirnoj i kristalnoj vodi. Na rubnom delu grada nalazi se ribarsko selo i plaža Kastella koja je mala pa nećete osetiti gužvu.

Seoski turizam u Larnaki

Iznajmite automobil ili taksijem obiđite neka od najpoznatijih sela oko Larnake (Kalavasos, Skarinou, Lefkara…) Na ovaj način bliže ćete upoznati kulturu i običaje naroda koji živi na Kipru. Možete napraviti duži izlet i odsesti u nekom od privatnih smeštaja.

Šoping na Kipru

Glavne ulice su prepune prodavnica, suvenira, modnih detalja, nakita… Prošetajte kroz Zenonos Kitieos i Ermou ulice, kako biste zavirili u butik radnje domaćih brendova.

Ukoliko želite da sa ovog mesto ponesete neki autentičan porizvod, savet mnogih turista je boca maslinovog ulja, po čijoj proizvodnji je ova regija poznata.

Da zaključimo...

Kipar je jedinstvena destinacija koja pruža uslove za aktivan odmor i ispunjenje svačijih želja. Tokom boravka na ovoj destinaciji:

 

  • Uživaćete u predivnim plažama
  • Upoznaćete dinamičnu istoriju zemlje
  • Istražićete i videti prirodne lepote
  • Ukoliko niste ljubitelj mora, tu je seoski turizam koji daje posebnu draž letnjim danima.

 

Kada dođete na Kipar imaćete utisak da ste otišli u Akapulko ili Majami. Verujemo da će ovo mesto ispuniti sva vaša očekivanja.

 

Posetite airserbia.com i rezervišite karte još danas!

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu