Језик:

Region:

26 May 2021 Дестинације

Кипар – дестинација где фламингоси слећу

Право је време за планирање предстојећег летовања. Из Београда, компанијом Air Serbia, можете директним летом стићи до Ларнаке за два и по сата.

Зашто да ово лето проведете на Кипру? Које локалитете да посетите? На којим плажама да боравите? Верујемо, да ћемо вам ову дестинацију дочарати у правом светлу.

Неколико основних информација о Кипру

Кипар је острвска земља у Средоземном мору. Главни град је Никозија, а службени језици су грчки и турски. После Сицилије и Сардиније је треће по величини острво и има одличан географски положај јер се налази на раскрсници поморских путева.

Највећу корист има од туризма са преко 2.5 милиона посета годишње. Поред летовања и чувених плажа Лимасола, Аје Напе, Пафоса, са 340 сунчаних дана, Кипар је радо посећен и као центар античке културе и знаменитости под заштитом УНЕСКО-а.

Иако су главна предност прелепа летовалишта, развијен је и сеоски туризам па је ово туристичка дестинација која је посећена током целе године. Постоје услови чак и за зимски и скијалишни туризам на Тродосу.

Ларнака – за сваког туристу има понуду

Наш избор је Ларнака јер је један од најлепших градова Кипра. Има око 65.000 становника, сјајне пешчане плаже, шеталиште, али и богату историју.

Град није велики и зато туристи често бирају да одседну у центру, а да уједно буду удаљени 100 метара од главног шеталишта Финикудес, које се налази уз прелепу пешчану обалу. Ако кренете од саме луке (Трга Европе) можете шетати све до чувене тврђаве. На путу до тврђаве очекују вас бројни ресторани у којима можете направити паузу уз пиће или традиционалну вечеру.

Када дођете до тврђаве, дошли сте до првих трагова богате историје Кипра која датира још из 14. века.

Ово здање кроз године променило је више намена. Некада је била тврђава за одбрану острва, касније затвор, а данас је музеј. Кипар је православна држава, али има снажан утицај и турске културе. Зато постоје различити верски објекти који сведоче о бурној историји ове земље.

Шта посетити на Кипру?

Црква Св. Лазара

Црква Светог Лазара потиче из 9.века. Посвећена је Лазару од Бетање кога је према предању Исус васкрсао, а он је потом дошао на Кипар и проживео остатак живота.

Унутрашњост цркве је богато украшена. Носи трагове Грчке, Латина и Француске. У своју дугу историју црква Светог Лазара уписала је и период Отоманске владавине. Тада је била коришћена као џамија, али су је Отомани 1589. године продали хришћанима. Наредних 200 година је служила и за православне и за католичке обреде.

Ако на Ларнаку одете пре Васкрса уживаћете у литији кроз град где се на челу налази Икона Св. Лазара и сви становници учествују у овом традиционалном обележавању. Код нас се тај дан назива Лазарева Субота.

Џамија Султан Теке

Ово је четврто по величини светилиште за људе муслиманске вероисповести . Носи занимљиву причу о томе коме је посвећена и на каквим темељима је подигнута. Ова грађевина плени својом лепотом. Налази се у близини Сланог језера.

Слано језеро

Слано језеро простире се на око 2.2 квадратна километра и део је најважније мочварне области, са разноликим биљним и животињским светом. И сада је могуће пронаћи праисторијске фосиле који сведоче да је Ларнака била плодно тле.

Раније, ово је био залив чијим затварањем настало је Слано језеро из ког се вадили и извозила со. Локација је специфична јер представља природно станиште за преко 10.000 фламинга у периоду од новембра до фебруара.

Познато је по рефлексији која се ствара због мирне воде. Многи туристи одушевљени су овом природном лепотом до које долази стапањем мора и неба.

Парк камила, парк скулптура Петреон и атракције за рониоце

Парк камила је заправо својеврсан зоо-врт где се налазе различите животиње, али и места за пикник, што пружа другачије искуство у односу на класична приморска места. Парк Петреон је парк посвећен камену. Током посете, можете учити о његовом обликовању и сами се опробати у томе.

За оне који више воле авантуре олупина брод Зенобиа је идеално место за роњење и упознавање са морским дубинама.

Брод је потонуо 1980. године и налази се на 42 метара дубине, а пошто је видљивост у води око 50 метара ово је право уживање за рониоце. Зенобиу су населиле многе врсте риба и постала је заштићен вештачки гребен. Ова дестинација налази се међу топ 10 најбољих места за роњење!

Плаже на Кипру

Најпопуларнија плажа коју ће сваки туриста на летовалишту желети да посети је Мекензи. Ова локација посебна је по томе што се са ове тачке поглед простире и на Слано језеро.

Поред ове, популарне су и плаже Јанатес и Пхиникаудес које су познате по мирној и кристалној води. На рубном делу града налази се рибарско село и плажа Кастелла која је мала па нећете осетити гужву.

Сеоски туризам у Ларнаки

Изнајмите аутомобил или таксијем обиђите нека од најпознатијих села око Ларнаке (Калавасос, Скариноу, Лефкара…) На овај начин ближе ћете упознати културу и обичаје народа који живи на Кипру. Можете направити дужи излет и одсести у неком од приватних смештаја.

Шопинг на Кипру

Главне улице су препуне продавница, сувенира, модних детаља, накита… Прошетајте кроз Зенонос Китиеос и Ермоу улице, како бисте завирили у бутик радње домаћих брендова.

Уколико желите да са овог место понесете неки аутентичан поризвод, савет многих туриста је боца маслиновог уља, по чијој производњи је ова регија позната.

Да закључимо...

Кипар је јединствена дестинација која пружа услове за активан одмор и испуњење свачијих жеља. Током боравка на овој дестинацији:

 

  • Уживаћете у предивним плажама
  • Упознаћете динамичну историју земље
  • Истражићете и видети природне лепоте
  • Уколико нисте љубитељ мора, ту је сеоски туризам који даје посебну драж летњим данима.

 

Када дођете на Кипар имаћете утисак да сте отишли у Акапулко или Мајами. Верујемо да ће ово место испунити сва ваша очекивања.

 

Посетите airserbia.com и резервишите карте још данас!

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу