Jezik:

Region:

02 October 2020 Putuj pametno

Putovanja sa kućnim ljubimcem

Tekst: Tim za dodatne usluge, Air Serbia

Putovanja su sama po sebi uvek uzbudljiva, a ako putujete u dobrom društvu, i zabavna. Ukoliko odlučite da u svoju narednu avanturu povedete i kućnog ljubimca, evo nekoliko naših saveta za bezbrižnije putovanje.

1. Odabir destinacije i plan puta

Kada planirate putovanje sa ljubimcem, morate uzeti u obzir više faktora za bezbrižno putovanje. Najpre, istražite da li je putovanje sa ljubimcem moguće u datu zemlju kao i važeće propise za ulazak. Neke zemlje, poput Velike Britanije, imaju izuzetno stroge uslove za ulazak ili ograničavaju ulazak iz određenih zemalja u potpunosti. U tu svrhu, najbolje je informisati se kod konzularnog predstavništva ili Ministarstva inostranih poslova date zemlje.

2. Pripremite dokumentaciju - “pasoš” za pse, mačke i ostale ljubimce

Kao što je za putovanje ljudi potrebna putna isprava, tako i vaš ljubimac mora posedovati validnu dokumentaciju. Dokumentacija sama po sebi nije samo putna isprava već i potvrda da je vaš ljubimac zdrav. Zato obavezno proverite zdravstveno stanje ljubimca kod veterinara i obezbedite sve neophodne potvrde (čip, vakcine, testove) kako bi vaše putovanje bilo što bezbrižnije.

3.Pas u avionu - putovanje sa vama u kabini ili ipak ne?

Da li će vaš ljubimac moći da putuje sa vama u kabini ili mora biti smešten u prtljažnik, zavisi od vrste životinje, rase, veličine (težine) kao i dodatnih propisa avio-kompanije sa kojom planirate putovanje. Na letovima Er Srbije prihvataju se samo ljubimci u kabini i to psi i mačke do 8 kg težine koji se udobno mogu smestiti u kavezu odnosno nosiljci dimenzija 40 (dužina) x 30 (širina) x 24 (visina) cm. Imajte u vidu da se uslovi razlikuju od kompanije do kompanije, što je naročito bitno ukoliko vaše putovanje podrazumeva presedanje do krajnje destinacije. Sve informacije o putovanju sa kućnim ljubimcem u kabini na letovima Er Srbije možete naći ovde.

4. Najavite vašeg ljubimca

Vaš ljubimac neće imati avio-kartu poput vas, ali avio-kompanija mora unapred biti obaveštena da planirate putovanje sa ljubimcem. Savetujemo vam da pre kupovine avio-karte proverite dostupnost, s obzirom da je broj mesta za ljubimce ograničen. Kako biste bili sigurni da ima još uvek dostupnih mesta za ljubimce na željenom letu, preporučujemo da vašu kartu i kartu za vašeg ljubimca kupite u isto vreme, pozivom na broj našeg Kontakt centra ili u poslovnicama Er Srbije. Ukoliko kartu kupujete onlajn, ljubimca možete najaviti, a zatim za njega podneti zahtev pozivanjem Kontakt centra ili posetom najbliže poslovnice naše kompanije. Savetujemo da pre onlajn kupovine proverite da li na željenom letu još uvek ima dostupnih mesta za ljubimce.

Zahtev za prevoz ljubimca mora biti odobren od strane kompanije. Razlog za neodobravanje može biti da je broj ljubimaca na datom letu popunjen (broj ljubimaca koji se prihvata na letu je ograničen) ili nedostaju informacije o ljubimcu-vrsta, rasa, težina i/ili dimenzije kaveza odnosno nosiljke. Prevoz ljubimaca u kabini sa sobom povlači i fiksnu naknadu a visina naknade zavisi od destinacije ka kojoj se leti.

5. Pripremite kućnog ljubimca za putovanje

Da biste putovanje za vašeg ljubimca učinili što prijatnijim i manje stresnim za oboje, savetujemo da ljubimca što pre počnete da pripremate za putovanje. Ukoliko vaš ljubimac nije navikao na putovanja i prevoz u kavezu, torbi odnosno nosiljci, izdvojite dovoljno vremena da ga naviknete na novo okruženje i razvijete pozitivan stav prema kavezu odnosno torbi ili nosiljci. Osigurajte da je kavez odnosno torba ili nosiljka odgovarajućih dimenzija, kako bi se vaš ljubimac mogao komotno smestiti. Dimenzije se mogu razlikovati od kompanije do kompanije, s toga savetujemo da blagovremeno proverite dimenzije.

Pored komfora koji je potreban ljubimcu, ne zaboravite da je i higijena izuzetno važna. Pre samog puta pobrinite se da vaš ljubimac bude zdrav i čist, jer u slučaju neprijatnih mirisa, avio-kompanije mogu odbiti prihvat ljubimca u kabinu.

6. Isplanirajte pažljivo dolazak na aerodrom

Sigurno ste bar malo uzbuđeni uoči predstojećeg puta, naročito ako volite da putujete kao mi. Vaše uzbuđenje, a možda i stres, osetiće i vaš ljubimac. Kako biste što relaksiraniji krenuli na put, savetujemo da isplanirate dovoljno vremena za prevoz do samog aerodroma. Putnici koji putuju sa kućnim ljubimcima prijavu na let ne mogu obaviti onlajn već samo na aerodromu. Uvek imajte kod sebe svu potrebnu dokumentaciju za ljubimca, a naravno i vašu. Kada obavite sve potrebne formalnosti, nadamo se da vam je ostalo dovoljno vremena da se opustite pred let. Ako putujete iz Beograda, toplo preporučujemo Er Srbija Premijum salon gde ste vi i vaš ljubimac uvek dobrodošli.

7. Poletanje

U zavisnosti od aerodroma, sigurnosna kontrola može biti locirana pre ili nakon pasoške kontrole. Kao i vi, i vaš ljubimac će proći pasoške formalnosti ali i sigurnosnu kontrolu, s toga uvek imajte pripremljena dokumenta kao i potvrdu da je naknada za ljubimca plaćena. Sigurnosna kontrola podrazumeva i prolazak kroz skener, tako da u toj situaciji, od vas se može tražiti da ljubimca izvadite iz kaveza ili nosiljke i prođete sa njim kroz skener, bilo noseći ljubimca u rukama ili na povocu. Kada se budete ukrcali na let, vaš ljubimac mora biti smešten ispod sedišta ispred vas, i tokom trajanja leta ne sme biti van kaveza ili nosljke. Ukoliko na istom letu putuje više ljubimaca, potrudićemo se da vas smestimo na odgovarajuću razdaljinu kako bi vaše putovanje bilo što ugodnije.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu