Језик:

Region:

02 October 2020 Путуј паметно

Путовања са кућним љубимцем

Аутор: Тим за додатне услуге, Air Serbia

Путовања су сама по себи увек узбудљива, а ако путујете у добром друштву, и забавна. Уколико одлучите да у своју наредну авантуру поведете и кућног љубимца, ево неколико наших савета за безбрижније путовање.

1. Одабир дестинације и план пута

Када планирате путовање са љубимцем, морате узети у обзир више фактора за безбрижно путовање. Најпре, истражите да ли је путовање са љубимцем могуће у дату земљу као и важеће прописе за улазак. Неке земље, попут Велике Британије, имају изузетно строге услове за улазак или ограничавају улазак из одређених земаља у потпуности. У ту сврху, најбоље је информисати се код конзуларног представништва или Министарства иностраних послова дате земље.

2. Припремите документацију - "пасош" за псе, мачке и остале љубимце

Као што је за путовање људи потребна путна исправа, тако и ваш љубимац мора поседовати валидну документацију. Документација сама по себи није само путна исправа већ и потврда да је ваш љубимац здрав. Зато обавезно проверите здравствено стање љубимца код ветеринара и обезбедите све неопходне потврде (чип, вакцине, тестове) како би ваше путовање било што безбрижније.

3. Пас у авиону - путовање са вама у кабини или ипак не?

Да ли ће ваш љубимац моћи да путује са вама у кабини или мора бити смештен у пртљажник, зависи од врсте животиње, расе, величине (тежине) као и додатних прописа авио-компаније са којом планирате путовање. На летовима Ер Србије, прихватају се само љубимци у кабини и то пси и мачке до 8 кг тежине који се удобно могу сместити у кавезу односно носиљци димензија 40 (дужина) x 30 (ширина) x 24 (висина) цм. Имајте у виду да се услови разликују од компаније до компаније, што је нарочито битно уколико ваше путовање подразумева преседање до крајње дестинације. Све информације о путовању са кућним љубимцем у кабини на летовима Ер Србије, можете наћи овде.

4. Најавите вашег љубимца

Ваш љубимац неће имати авио-карту попут вас, али авио-компанија мора унапред бити обавештена да планирате путовање са љубимцем. Саветујемо вам да пре куповине авио-карте проверите доступност, с обзиром да је број места за љубимце ограничен. Како бисте били сигурни да има још увек доступних места за љубимце на жељеном лету, препоручујемо да вашу карту и карту за вашег љубимца купите у исто време, позивом на број нашег Контакт центра или у пословницама Ер Србије. Уколико карту купујете онлајн, љубимца можете најавити, а затим за њега поднети захтев позивањем Контакт центра или посетом најближе пословнице наше компаније. Саветујемо да пре онлајн куповине проверите да ли на жељеном лету још увек има доступних места за љубимце.

Захтев за превоз љубимца мора бити одобрен од стране компаније. Разлог за неодобравање може бити да је број љубимаца на датом лету попуњен (број љубимаца који се прихвата на лету је ограничен) или недостају информације о љубимцу-врста, раса, тежина и/или димензије кавеза односно носиљке. Превоз љубимаца у кабини са собом повлачи и фиксну накнаду а висина накнаде зависи од дестинације ка којој се лети.

5. Припремите кућног љубимца за путовање

Да бисте путовање за вашег љубимца учинили што пријатнијим и мање стресним за обоје, саветујемо да љубимца што пре почнете да припремате за путовање. Уколико ваш љубимац није навикао на путовања и превоз у кавезу, торби односно носиљци, издвојите довољно времена да га навикнете на ново окружење и развијете позитиван став према кавезу односно торби или носиљци. Осигурајте да је кавез односно торба или носиљка одговарајућих димензија, како би се ваш љубимац могао комотно сместити. Димензије се могу разликовати од компаније до компаније, с тога саветујемо да благовремено проверите димензије.

Поред комфора који је потребан љубимцу, не заборавите да је и хигијена изузетно важна. Пре самог пута побрините се да ваш љубимац буде здрав и чист, јер у случају непријатних мириса, авио-компаније могу одбити прихват љубимца у кабину.

6. Испланирајте пажљиво долазак на аеродром

Сигурно сте бар мало узбуђени уочи предстојећег пута, нарочито ако волите да путујете као ми. Ваше узбуђење, а можда и стрес, осетиће и ваш љубимац. Како бисте што релаксиранији кренули на пут, саветујемо да испланирате довољно времена за превоз до самог аеродрома. Путници који путују са кућним љубимцима, пријаву на лет не могу обавити онлајн већ само на аеродрому. Увек имајте код себе сву потребну документацију за љубимца, а наравно и вашу. Када обавите све потребне формалности, надамо се да вам је остало довољно времена да се опустите пред лет. Ако путујете из Београда, топло препоручујемо Ер Србија Премијум салон где сте ви и ваш љубимац увек добродошли.

7. Полетање

У зависности од аеродрома, сигурносна контрола може бити лоцирана пре или након пасошке контроле. Као и ви, и ваш љубимац ће проћи пасошке формалности али и сигурносну контролу, с тога увек имајте припремљена документа као и потврду да је накнада за љубимца плаћена. Сигурносна контрола подразумева и пролазак кроз скенер, тако да у тој ситуацији, од вас се може тражити да љубимца извадите из кавеза или носиљке и прођете са њим кроз скенер, било носећи љубимца у рукама или на повоцу. Када се будете укрцали на лет, ваш љубимац мора бити смештен испод седишта испред вас, и током трајања лета не сме бити ван кавеза или носљке. Уколико на истом лету путује више љубимаца, потрудићемо се да вас сместимо на одговарајућу раздаљину како би ваше путовање било што угодније.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу