Jezik:

Region:

18 November 2021 Putuj pametno

Putovanje avionom sa bebom ili detetom - kako se pripremiti?

Nekim roditeljima putovanje avionom sa bebom ili malim detetom može biti izazov. Sama pomisao o dugom boravku na aerodromu, prolazak kontrola uz razdražljivu bebicu i ukrcavanje u avion mogu delovati komplikovano. Ipak, let sa malom decom može biti lagodan. Vi kao roditelj imate mogućnost da ga pretvorite u nezaboravnu avanturu..

Šta je to što roditelje očekuje na letu kada putuju sa mališanima? Kako da se organizuju, te da sve prođe prijatno? Šta spakovati, kako dečicu animirati?

Pronađite odgovore na sva ova pitanja, ali i još puno saveta, dobro će vam doći pri sledećem putovanju.

Stvari koje bi trebalo organizovati pre kupovine karte

Posebno sedište za dete: da ili ne?

Gotovo sve avio-kompanije dozvoljavaju da dete do dve godine starosti putuje u krilu svog roditelja. Karta je ili besplatna ili simboličnih 10-30% od pune cene karte. Mnogi roditelji, naročito oni koji putuju prvi put, ne znaju da u ovom slučaju nemaju pravo na dodatni prtljag za bebu, osim kolica na sklapanje ili čvrste nosiljke kao što je jaje sedište.

Uprkos tome što vaša beba ne može samostalno da sedi, kupovina karte za dodatno sedište će vam dati više prostora i omogućiti komotnije putovanje, jer sa sobom možete poneti više prtljaga i tako imati manje dilema oko pakovanja.

Procedura za ukrcavanje

Proverite koliko traje proces ukrcavanja, da li je omogućeno prioritetno ukrcavanje roditelja sa decom? Neki aerodromi imaju i posebne šaltere za porodice, pa proverite kakvu uslugu možete da očekujete.

Mesto u avionu

Avio-kompanije vode posebnu pažnju o sedištima roditelja sa decom pri raspoređivanju putnika na letu. Naime, one će roditelje sa dečicom češće rasporediti na prva sedišta kako bi imali više komfora, uz blaži osećaj turbulencije tokom leta.

Birajte vreme leta

Dobro bi bilo da se prilagodite ritmu vašeg deteta, pa da let rezervišete za one termine kada je ono raspoloženo. Kako bi mališan uživao u putovanju, trebalo bi da bude dovoljno naspavan, nahranjen, presvučen. Pratite ponuđeno vreme polaska i odaberite koje bi vam najviše odgovaralo u skladu sa dnevnom rutinom bebe.

Stariju decu možete unapred upoznati sa predstojećim letom, spremiti bojanke sa avionima, objasniti ko su piloti i stjuardese, prikazati sve kao jednu neverovatnu avanturu.

Preuzmite bojanku sa avionima →

Šta poneti na let sa decom ili bebom?

Količina prtljaga koji se može uneti u avion je ograničena, ali u njega ne spada hrana za bebe. Sve bi trebalo da bude pažljivo spakovano, tačno određenih dimenzija kako bi bilo prihvaćeno za unos u avion.

Na sajtu avio-kompanije potražite precizne informacije, kako se pakuje tečnost, šta podleže kontroli, koje su dozvoljene dimenzije i težina prtljaga i sl. U okviru jednog prtljaga trebalo bi da imate dovoljno hrane, preobuke, pelene, vlažne maramice itd.

Za početak bi trebalo da napravite spisak sa svim neophodnim stvarima koje će vam biti potrebne tokom putovanja. Najveću dilemu stvaraju višečasovni letovi sa decom, jer je ključno da se ponese dovoljno potrepština i da se sve može uneti u avion.

Pelena i preobuke ponesite više nego što bi to uradili za isti vremenski period kada niste na letu. Dete se može obući slojevito što će vam olakšati brzo raspremanje bebe i smanjenje nervoze koja je zagarantovana ako je detetu previše vruće. Obavezno ponesite i neophodne lekove i prijavite ih pri ukrcavanju.

Neka vam pri ruci budu: flašica sa vodom, cucla (ako je beba koristi), portikla i makar jedna igračka, jer je period ukrcavanja ponekad dug.

Pošto ne možete poneti sve detetove igračke, odaberite neke koje će mu najbolje držati pažnju. Knjige, bojanke, bojice, ali i crtani filmovi, tablet ili telefon za igrice. Ne morate sve ponuditi detetu, ali ćete biti mirniji kada na letu imate specijalnu zalihu za hitne slučajeve.

Kod starije dece omiljeni crtani film ili video igrice pomažu, ali sa bebama je malo drugačije. Spakujte nekoliko zvečki, šarenih igračaka i ideje kako da od običnih stvari napravite zabavu.

Kada ste odabrali neophodno, pažljivo odaberite i torbu koja će vam omogućiti da vam sve bude pri ruci. Dosta džepova i pregrada sa lakim otvaranjem je neophodno da biste brzo reagovali, naročito u periodu ukrcavanja koje uznemiri i stariju decu.

Kako se ponašati u avionu tokom leta?

Na prvom mestu uvek bi trebalo da budu ugodnost i prijatan let svim putnicima, a naročito onim najmlađima. Kako biste uspavali bebu, iskoristite kengur nosiljku da je prošetate kroz avion.

Kako umiriti bebu tokom uzletanja?

Bebe se naročito uznemire tokom uzletanja jer im smeta trenutna zapušenost ušiju. Iz iskustva mama, odličan lek je dojenje pa vreme provedite u hranjenju i maženju bebe. Važno je da se vi ne uznemirite i da razumete svoje dete. Normalno je da postoje periodi nervoze, ali se deca takođe i brzo umore, pa ćete imati mir tokom njihove dremke.

Nemojte odustajati od svojih putovanja samo zato što imate malo dete. Naprotiv, obezbedite sebi i deci neverovatnu avanturu u kojoj je za dete let avionom čarobno putovanje među oblacima, a dolazak na odredište nastavak započete pustolovine.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu