Језик:

Region:

18 November 2021 Путуј паметно

Путовање авионом са бебом или дететом - како се припремити?

Неким родитељима путовање авионом са бебом или малим дететом може бити изазов. Сама помисао о дугом боравку на аеродрому, пролазак контрола уз раздражљиву бебицу и укрцавање у авион могу деловати компликовано. Ипак, лет са малом децом може бити лагодан. Ви као родитељ имате могућност да га претворите у незаборавну авантуру.

Шта је то што родитеље очекује на лету када путују са малишанима? Како да се организују, те да све прође пријатно? Шта спаковати, како дечицу анимирати?

Пронађите одговоре на сва ова питања, али и још пуно савета, добро ће вам доћи при следећем путовању.

Ствари које би требало организовати пре куповине карте

Посебно седиште за дете: да или не?

Готово све авио-компаније дозвољавају да дете до две године старости путује у крилу свог родитеља. Карта је или бесплатна или симболичних 10-30% од пуне цене карте. Многи родитељи, нарочито они који путују први пут, не знају да у овом случају немају право на додатни пртљаг за бебу, осим колица на склапање или чврсте носиљке као што је јаје седиште.

Упркос томе што ваша беба не може самостално да седи, куповина карте за додатно седиште ће вам дати више простора и омогућити комотније путовање, јер са собом можете понети више пртљага и тако имати мање дилема око паковања.

Процедура за укрцавање

Проверите колико траје процес укрцавања, да ли је омогућено приоритетно укрцавање родитеља са децом? Неки аеродроми имају и посебне шалтере за породице, па проверите какву услугу можете да очекујете.

Место у авиону

Авио-компаније воде посебну пажњу о седиштима родитеља са децом при распоређивању путника на лету. Наиме, оне ће родитеље са дечицом чешће распоредити на прва седишта како би имали више комфора, уз блажи осећај турбуленције током лета.

Бирајте време лета

Добро би било да се прилагодите ритму вашег детета, па да лет резервишете за оне термине када је оно расположено. Како би малишан уживао у путовању, требало би да буде довољно наспаван, нахрањен, пресвучен. Пратите понуђено време поласка и одаберите које би вам највише одговарало у складу са дневном рутином бебе.

Старију децу можете унапред упознати са предстојећим летом, спремити бојанке са авионима, објаснити ко су пилоти и стјуардесе, приказати све као једну невероватну авантуру.

Преузмите бојанку са авионима →

Шта понети на лет са децом или бебом?

Количина пртљага који се може унети у авион је ограничена, али у њега не спада храна за бебе. Све би требало да буде пажљиво спаковано, тачно одређених димензија како би било прихваћено за унос у авион.

На сајту авио-компаније потражите прецизне информације, како се пакује течност, шта подлеже контроли, које су дозвољене димензије и тежина пртљага и сл. У оквиру једног пртљага требало би да имате довољно хране, преобуке, пелене, влажне марамице итд.

За почетак би требало да направите списак са свим неопходним стварима које ће вам бити потребне током путовања. Највећу дилему стварају вишечасовни летови са децом, јер је кључно да се понесе довољно потрепштина и да се све може унети у авион.

Пелена и преобуке понесите више него што би то урадили за исти временски период када нисте на лету. Дете се може обући слојевито што ће вам олакшати брзо распремање бебе и смањење нервозе која је загарантована ако је детету превише вруће. Обавезно понесите и неопходне лекове и пријавите их при укрцавању.

Нека вам при руци буду: флашица са водом, цуцла (ако је беба користи), портикла и макар једна играчка, јер је период укрцавања понекад дуг.

Пошто не можете понети све дететове играчке, одаберите неке које ће му најбоље држати пажњу. Књиге, бојанке, бојице, али и цртани филмови, таблет или телефон за игрице. Не морате све понудити детету, али ћете бити мирнији када на лету имате специјалну залиху за хитне случајеве.

Код старије деце омиљени цртани филм или видео игрице помажу, али са бебама је мало другачије. Спакујте неколико звечки, шарених играчака и идеје како да од обичних ствари направите забаву.

Када сте одабрали неопходно, пажљиво одаберите и торбу која ће вам омогућити да вам све буде при руци. Доста џепова и преграда са лаким отварањем је неопходно да бисте брзо реаговали, нарочито у периоду укрцавања које узнемири и старију децу.

Како се понашати у авиону током лета?

На првом месту увек би требало да буду угодност и пријатан лет свим путницима, а нарочито оним најмлађима. Како бисте успавали бебу, искористите кенгур носиљку да је прошетате кроз авион.

Како умирити бебу током узлетања?

Бебе се нарочито узнемире током узлетања јер им смета тренутна запушеност ушију. Из искуства мама, одличан лек је дојење па време проведите у храњењу и мажењу бебе. Важно је да се ви не узнемирите и да разумете своје дете. Нормално је да постоје периоди нервозе, али се деца такође и брзо уморе, па ћете имати мир током њихове дремке.

Немојте одустајати од својих путовања само зато што имате мало дете. Напротив, обезбедите себи и деци невероватну авантуру у којој је за дете лет авионом чаробно путовање међу облацима, а долазак на одредиште наставак започете пустоловине.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу