Jezik:

Region:

19 March 2021 Destinacije

Šta posetiti prilikom prvog putovanja u Cirih

Luksuzni životni stila na dva sata letom iz Beograda

Cirih je jedna od glavnih evropskih finansijskih i industrijskih prestonica. Duh liberalnog razmišljanja i intelektualnog života je tradicionalno negovan u Cirihu, a takav je održan i u našem dobu što ovaj grad čini primamljivim za turiste. Sa Air Serbia direktnim letom možete doći u Cirih za nepuna 2 sata.

Predlažemo vam 10 lokacija u Cirihu, koje bi trebalo da obiđete ako vam je krajnja destinacija Cirih. Sigurni smo da ćete tokom njihovog obilaska vi sami otkriti barem još toliko zanimljivih mesta.

Uetliberg

Za najbolji pogled na grad i jezero preporučujemo mesto na kome lokalno stanovništvo najradije provodi vikende, 871 metra visoki Uetliberg. Jugozapadno od Ciriha, Uetliberg je najseverniji vrh na grebenu Albisa, do kojeg je lako doći planinskom prugom, vozom koji tokom cele godine polazi od stanice Selnau. Široka staza noću je dobro osvetljena i vodi do restorana na vrhu, zastakljenog prostora sa prelepim pogledom na gradska svetla u podnožju.

Tokom dana pogled sa vidikovca pruža se preko Alpa, sa Švarcvaldom na severu i Santisima na istoku. Odavde lagana šetnja do Felsenega traje nešto više od sat vremena, gde se žičara spušta do Adlisvila.

Stari grad

Usred modernog finansijskog dela grada nalazi se kvart ispunjen istorijskim šarmom, a njegove uske ulice strmo se uzdižu na istočnoj strani reke. Ovaj deo grada pruža uvid u različite epohe Ciriha. U tom delu u ulici Spiegelgasse 1 nalazi se poznati Cabareu Voltaire, u kom je 1916. pokrenut umetnički pokret Dada. Spiegelgasse se prostire ka istoku u Neumarkt, gde je Hans zum Rech koji datira iz srednjeg veka i pokazuje kako su se dekorativni stilovi menjali tokom vekova. Njegova unutrašnjost čuva oslikane zidove i plafone iz 17. veka.

Muzej lepih umetnosti

Jedan od najboljih evropskih umetničkih muzeja, Kunsthaus, vodi Društvo umetnosti u Cirihu, a svoju istoriju beleži od društva umetnika osnovanog 1787. Ovaj muzej ima velike i vredne kolekcije, kao što je zbirka Moneovih remek dela. Kunsthaus karakterišu impresionisti, postimpresionisti i moderne škole, počevši od Delakroe, Kurbea i Manea. Dok Sezana i van Goga predstavljaju slike sa kraja njihove karijere - van Gogove slike naslikane u poslednjim danima njegovog života.

Ciriško jezero

Ciriško jezero (Burkliplac) predstavlja jedno od omiljenih mesta posetilaca, ali i lokalnog stanovništva. Duž obale nalaze se šetališta i parkovi na kojima se posetioci sunčaju, trče, prave piknike ili plivaju u jezeru. Odavde se možete otisnuti na krstarenje tokom kog ćete imati priliku da uživate u pogledu na Glaruske Alpe i posetite Burkliplac, mesto gde Limat ističe iz jezera i u čijoj blizini se nalazi park Zurichhorn, izgrađen za nacionalnu izložbu 1939.

Fraumunster

Često pogrešno prevođen kao Gospina crkva, tačniji prevod bi bio Ženska crkva, opatija osnovana 853. godine za aristokratske žene, od strane cara Ludviga a namenjena njegovoj ćerki Hildegard. Gospina crkva je već atrakcija sama za sebe, ali postoji i još jedan detalj zbog kojeg se ističe kao najpoznatija u Cirihu - u pitanju je sat koji je tvorevina slikara Marka Šagala koji se nalazi u crkvi od 1970. godine i čiji deo čine pet vitraža.

S leva na desno, živopisni prozori pokazuju Ilijin uspon do neba, scene Hristovog života u severnom preseku nalazi se još jedan impresivan vitraž, Nebeski raj, koji je stvorio Augusto Đakometi 1940-ih. Sama opatija srušena je 1898. godine kako bi se ustupio mesto Stadthausu, ali romanski i gotički klaustar opstaje, a slike P. Bodmera iz 1928. godine prikazuju legendu o osnivanju samostana i zaštitnicima grada, Felika i Regulu.

Lindenhof

Između pomenutog Bahnhofštrasea i leve obale Limata, zapadna polovina starog grada Ciriha strmo se uzdiže do mirnog Lindenhofa u senci drveća. Tu su Rimljani izgradili svoje utvrđeno naselje u četvrtom veku za odbranu od migracija sa severa. Pet vekova kasnije, unuk Karla Velikog sagradio je ovde palatu kao kraljevsku rezidenciju. Dugo nakon što su ostaci ovih građevina gotovo nestali, lokacija je i dalje korišćena za važne ceremonije. Danas je to park u senci drveća sa klupama, šahistima i turistima koji uživaju u prelepom pogledu na reku i Stari grad.

Bahnhofstrasse i Bahnhof

Ulica Bahnhofstrasse u Cirihu predstavlja glavnu pešačku zonu u gradu, a naziv je dobila jer počinje od glavne železničke stanice u Cirihu (stanice Bahnhof) do Burkliplaca na čelu jezera. Ulica od 1200 metara je jedna je najatraktivnijih šoping zona u Evropi. Srednji deo ulice izgrađen je 1867. godine; delovi prema jezeru i stanici izgrađeni su nekoliko godina kasnije. Među zanimljivim zgradama je nekoliko datiranih s početka 20. veka: zgrada Veber (broj 75), obnovljena 1912. i 1928. godine, i kompleks robne kuće Jelmoli na Seidengasse 1, prvobitno projektovan sa kosturom od gvožđa. U podrumu Bahnhofstrasse 31, Uhrenmuseum Beier Zurich prikazuje veliku kolekciju satova, od sunca, ulja i vodenih satova do onih sa drvenim točkovima i Nirnberških klatnih satova.

Limmatquai i Rathaus (Gradska kuća)

Duž Limmatquai-a, popularne ulice za kupovinu na obali reke, nalazi se niz elegantnih starih cehovskih kuća raskošnih enterijera koji odražavaju bogatstvo cehova koji su upravljali gradom do 1789. godine. Mnoge od njih sada imaju restorane, pa možete i boraviti unutar samih zdanja . Ono što ćete lako pronaći jeste Gradska kuća Rathaus. Gradska kuća ima široke lukove i nadvija se iznad reke. Gradska kuća datira iz perioda 1694 - 1698. godine i izgrađena je u kasno renesansnom stilu. Ono što je takođe čini posebnom jeste svečana sala u baroknom stilu, kao i raskošna dekoracija.

Švajcarski nacionalni muzej

Kulturna istorija cele Švajcarske je skrivena u dvorcu čiji izgled dočarava neogotički stil. Prilikom posete muzeju mogu se videti važni kulturni i istorijski eksponati ove zemlje, preko 800 000. Ovi artefakti pokrivaju period od praistorije pa sve do 20. veka.

Pojedine zbirke čiji su artefakti otkriveni na prostoru Švajcarske su iz perioda 100.000. godine pne do oko 800. godine nove ere. Postavke su tematski podeljene u četiri dela: rana migracija i naseljavanje, ekonomski razvoj, politička istorija, intelektualna i religijska istorija. Muzej je poznat i po prostorijama koje predstavljaju nameštaj određenog perioda. Njihov sled prati razvoj životnog prostora i dočarava promenu ukusa i potreba kroz vekove sve do savremenog perioda.

Muzej Rietberg

Eduard von der Hejdt, baron, je posedovao zanimljivu kolekciju umetnina koja je dostupna posetiocima u muzeju unutar zdanja neoklasičnog stila. Ova vila je izgrađena 1857. godine za potrebe nemačkog industrijalca, a prema izgledu vile Albani u Rimu. Ubrzo je ova vila postala mesto okupljanja intelektualaca. Danas je to muzej neevropske umetnosti i u svojim kolekcijama čuva kineske nadgrobne ukrase, indijske slike i skulpture, radove iz tibetanskih hramova izrađenih u bronzi, azijsku keramiku, žad i budističke ploče. Ovo je samo deo kolekcije, u muzeju su izloženi i eksponati koji predstvaljaju umetnost Bliskog Istoka, Pacifika, Afrike i Severne Amerike.

Veoma je teško je izdvojiti najveće atrakcije Ciriha, budući da je ukupno istorijsko i kulturno bogatstvo ovog grada veoma impresivno. Prilikom posete, pored gore izdvojenih lokacija znatiželjnom posetiocu otkriće se i ostale znamenitosti grada. Od Beograda, direktnim letom do Ciriha stižete za manje od dva sata!

A radi lakšeg snalaženja preporučujemo vam da preuzmete Zürich City Guide App koja će vam olakšati boravak u ovom nezaboravnom gradu.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu