Језик:

Region:

19 March 2021 Дестинације

Шта посетити приликом првог путовања у Цирих

Луксузни животни стила на два сата летом из Београда

Цирих је једна од главних европских финансијских и индустријских престоница. Дух либералног размишљања и интелектуалног живота је традиционално негован у Цириху, а такав је одржан и у нашем добу што овај град чини примамљивим за туристе. Са Air Serbia директним летом можете доћи у Цирих за непуна 2 сата.

Предлажемо вам 10 локација у Цириху, које би требало да обиђете ако вам је крајња дестинација Цирих. Сигурни смо да ћете током њиховог обиласка ви сами открити барем још толико занимљивих местa.

Uetliberg

За најбољи поглед на град и језеро препоручујемо место на коме локално становништво најрадије проводи викенде, 871 метра високи Uetliberg. Југозападно од Цириха, Uetliberg је најсевернији врх на гребену Albisa, до којег је лако доћи планинском пругом, возом који током целе године полази од станице Selnau. Широка стаза ноћу је добро осветљена и води до ресторана на врху, застакљеног простора са прелепим погледом на градска светла у подножју.

Током дана поглед са видиковца пружа се преко Алпа, са Шварцвалдом на северу и Santisima на истоку. Одавде лагана шетња до Felsenega траје нешто више од сат времена, где се жичара спушта до Adlisvila.

Стари град

Усред модерног финансијског дела града налази се кварт испуњен историјским шармом, а његове уске улице стрмо се уздижу на источној страни реке. Овај део града пружа увид у различите епохе Цириха. У том делу у улици Spiegelgasse 1 налази се познати Cabareu Voltaire, у ком је 1916. покренут уметнички покрет Dada. Spiegelgasse се простире ка истоку у Neumarkt, где је Hans zum Rech који датира из средњег века и показује како су се декоративни стилови мењали током векова. Његова унутрашњост чува осликане зидове и плафоне из 17. века.

Музеј лепих уметности

Један од најбољих европских уметничких музеја, Kunsthaus, води Друштво уметности у Цириху, а своју историју бележи од друштва уметника основаног 1787. Овај музеј има велике и вредне колекције, као што је збирка Монеових ремек дела. Kunsthaus карактеришу импресионисти, постимпресионисти и модерне школе, почевши од Делакрое, Курбеа и Манеа. Док Сезана и ван Гога представљају слике са краја њихове каријере - ван Гогове слике насликане у последњим данима његовог живота.

Циришко језеро

Циришко језеро (Burkliplac) представља једно од омиљених места посетилаца, али и локалног становништва. Дуж обале налазе се шеталишта и паркови на којима се посетиоци сунчају, трче, праве пикнике или пливају у језеру. Одавде се можете отиснути на крстарење током ког ћете имати прилику да уживате у погледу на Glaruske Алпе и посетите Burkliplac, место где Limat истиче из језера и у чијој близини се налази парк Zurichhorn, изграђен за националну изложбу 1939.

Fraumunster

Често погрешно превођен као Госпина црква, тачнији превод би био Женска црква, опатија основана 853. године за аристократске жене, од стране цара Лудвига а намењена његовој ћерки Хилдегард. Госпина црква је већ атракција сама за себе, али постоји и још један детаљ због којег се истиче као најпознатија у Цириху - у питању је сат који је творевина сликара Марка Шагала који се налази у цркви од 1970. године и чији део чине пет витража.

С лева на десно, живописни прозори показују Илијин успон до неба, сцене Христовог живота у северном пресеку налази се још један импресиван витраж, Небески рај, који је створио Аугусто Ђакомети 1940-их. Сама опатија срушена је 1898. године како би се уступио место Stadthausu, али романски и готички клаустар опстаје, а слике П. Бодмера из 1928. године приказују легенду о оснивању самостана и заштитницима града, Фелика и Регулу.

Lindenhof

Између поменутог Bahnhofštrasea и леве обале Limata, западна половина старог града Цириха стрмо се уздиже до мирног Lindenhofa у сенци дрвећа. Ту су Римљани изградили своје утврђено насеље у четвртом веку за одбрану од миграција са севера. Пет векова касније, унук Карла Великог саградио је овде палату као краљевску резиденцију. Дуго након што су остаци ових грађевина готово нестали, локација је и даље коришћена за важне церемоније. Данас је то парк у сенци дрвећа са клупама, шахистима и туристима који уживају у прелепом погледу на реку и Стари град.

Bahnhofstrasse и Bahnhof

Улица Bahnhofstrasse у Цириху представља главну пешачку зону у граду, а назив је добила јер почиње од главне железничке станице у Цириху (станице Bahnhof) до Burkliplaca на челу језера. Улица од 1200 метара је једна је најатрактивнијих шопинг зона у Европи. Средњи део улице изграђен је 1867. године; делови према језеру и станици изграђени су неколико година касније. Међу занимљивим зградама је неколико датираних с почетка 20. века: зграда Veber (број 75), обновљена 1912. и 1928. године, и комплекс робне куће Jelmoli на Seidengasse 1, првобитно пројектован са костуром од гвожђа. У подруму Bahnhofstrasse 31, Uhrenmuseum Beier Zurich приказује велику колекцију сатова, од сунца, уља и водених сатова до оних са дрвеним точковима и Нирнбершких клатних сатова.

Limmatquai и Rathaus (Градска кућа)

Дуж Limmatquai-a, популарне улице за куповину на обали реке, налази се низ елегантних старих цеховских кућа раскошних ентеријера који одражавају богатство цехова који су управљали градом до 1789. године. Многе од њих сада имају ресторане, па можете и боравити унутар самих здања . Оно што ћете лако пронаћи јесте Градска кућа Rathaus. Градска кућа има широке лукове и надвија се изнад реке. Градска кућа датира из периода 1694 - 1698. године и изграђена је у касно ренесансном стилу. Оно што је такође чини посебном јесте свечана сала у барокном стилу, као и раскошна декорација.

Швајцарски национални музеј

Културна историја целе Швајцарске је скривена у дворцу чији изглед дочарава неоготички стил. Приликом посете музеју могу се видети важни културни и историјски експонати ове земље, преко 800 000. Ови артефакти покривају период од праисторије па све до 20. века.

Поједине збирке чији су артефакти откривени на простору Швајцарске су из периода 100.000. године пне до око 800. године нове ере. Поставке су тематски подељене у четири дела: рана миграција и насељавање, економски развој, политичка историја, интелектуална и религијска историја. Музеј је познат и по просторијама које представљају намештај одређеног периода. Њихов след прати развој животног простора и дочарава промену укуса и потреба кроз векове све до савременог периода.

Музеј Rietberg

Eduard von der Hejdt, барон, је поседовао занимљиву колекцију уметнина која је доступна посетиоцима у музеју унутар здања неокласичног стила. Ова вила је изграђена 1857. године за потребе немачког индустријалца, а према изгледу виле Албани у Риму. Убрзо је ова вила постала место окупљања интелектуалаца. Данас је то музеј неевропске уметности и у својим колекцијама чува кинеске надгробне украсе, индијске слике и скулптуре, радове из тибетанских храмова израђених у бронзи, азијску керамику, жад и будистичке плоче. Ово је само део колекције, у музеју су изложени и експонати који предстваљају уметност Блиског Истока, Пацифика, Африке и Северне Америке.

Веома је тешко је издвојити највеће атракције Цириха, будући да је укупно историјско и културно богатство овог града веома импресивно. Приликом посете, поред горе издвојених локација знатижељном посетиоцу откриће се и остале знаменитости града. Од Београда, директним летом до Цириха стижете за мање од два сата!

А ради лакшег сналажења препоручујемо вам да преузмете Zürich City Guide App која ће вам олакшати боравак у овом незаборавном граду.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу