Jezik:

Region:

19 March 2021 Hot Spot

Šta posetiti u Frankfurtu: vodič za ljubitelje kulture i umetnosti

Ovaj stari carski grad na reci Majni često se svrstava u 10 najboljih gradova za život i poslovanje i predstavlja centar kulturnih dešavanja i turističkih aktivnosti. Njegov ogromni sajamski kompleks Messe Frankfurt domaćin je važnih događaja poput Frankfurtskog sajma knjiga, najvažnijeg svetskog izdavačkog događaja kao i nezaobilaznog Sajma automobila.

Takođe je poznat i po velikom broju muzeja umetnosti, nauke i istorije. Vrhunac obilaska grada je prelazak Majne preko pešačkog mostića Eiserner Steg, sagrađenog 1911. godine, koja povezuje okrug Sachsenhausen sa centrom grada, a u nastavku teksta smo vam izdvojili znamenitosti čiji oblilazak ne bi trebalo propustiti prilikom posete Frankfurtu.

Romerberg: Stari grad u Frankfurtu

Smešten u srcu starog grada Frankfurta (Altstadta), Romerberg je trg nepravilnog oblika sa fontanom pravde (Gerechtigkeitsbrunnen) u središtu, najživopisniji javni trg u Frankfurtu i najprometnija pešačka zona u gradu, dom brojnih turističkih atrakcija i zabavnih aktivnosti, božićnih pijaca i drugih događaja.

Krase ga prodavnice otvorenih vrata, nekada uobičajene u celom starom gradu, i Romer, skup od 11 zgrada koje su zajedno činile Staru gradsku kuću iz srednjevekovnog doba (Altes Rathaus), verno rekonstruisanu 1954. godine, nova gradska kuća (Neues Rathaus) iz 1908, gotička crkva Svetog Leonharda iz 14. veka i crkva Svetog Nikole. Tu se nalaze i Istorijski muzej (Historisches Museum Frankfurt), osnovan 1878. godine i istorijska kuća Vertheim (Haus Vertheim), jedina zgrada koja je preživela vazdušne napade 1944. godine koji su uništili veći deo starog grada.

Muzej Stadel

Stadel je, zahvaljujući svojoj izvrsnom kolekciji slika iz 14. veka, najvažniji među muzejima svetske klase koji čine Frankfurtsku muzejsku četvrt.

Od mnogih kolekcija, najvažnije uključuju dela starih majstora kao što su Rembrandt, Vermer i Goja, kao i iz kasnijih vekova sa Moneom, Degasom, Bekmanom i Pikasom. U savremenija dela spadaju dela Bejkona i Baselika. Kolekcija takođe uključuje grafike od Durera i sezana do Polaka i Ernsta.

Muzejska četvrt: Museumsufer

Frankfurtski muzejski okrug (Museumsufer) na južnoj i severnoj obali reke Majne predstavlja prvoklasnu zbirku oko 16 zasebnih muzeja, od kojih mnogi imaju visoki međunarodni ugled.

Pored centralnog dela Muzeja umetnosti Stadel, jednako se ističe i Muzej svetskih kultura (Museum der Veltkulturen), koji se smatra jednim od najboljih etnoloških muzeja u Evropi. Osnovan 1904. godine, njegove kolekcije uključuju više od 65.000 artefakata iz dalekih krajeva kao što su Azija, Afrika, Severna i Južna Amerika.

Muzej antičkih skulptura (Stadtische Galerie Liebieghau) smešten je u Liebieghausu iz 19. veka, a u njemu se nalazi velika kolekcija azijskih, egipatskih, grčkih i rimskih skulptura, kao i dela iz srednjovekovnog, renesansnog i baroknog perioda.

Tu su još i Nemački muzej arhitekture (Deutsches Architekturmuseum), fokusiran na arhitektonski dizajn sa više od 200.000 planova, crteža i modela; Muzej filma (Deutsches Filminstitut), sa eksponatima koji se odnose na braću Lumijer i istoriju kinematografije, Muzej primenjene umetnosti (Museum Angevandte Kunst) ili skraćeno MAK, sa više od 30 000 predmeta koji predstavljaju evropsku i azijsku dekorativnu umetnost i Frankfurtski arheološki muzej (Archaologisches Museum Frankfurt), smešten u bivšem manastiru.

Prirodnjački muzej Senckenberg

Smešten u Frankfurtskim vrtovima Senckenberg, Prirodnjački muzej Senckenberg (Naturmuseum Senckenberg) jedan je od najmodernijih muzeja prirodne istorije u Evropi i drugi po veličini te vrste u Nemačkoj.

Uz brojne prikaze koji se odnose na biodiverzitet naše planete i evoluciju organizama, u muzeju se nalazi i najveća evropska izložba velikih dinosaurusa. Takođe je dom najveće svetske kolekcije plišanih ptica, zajedno sa opsežnom izložbom koja opisuje razvoj čovečanstva.

Katedrala u Frankfurtu

Rimokatolička katedrala u Frankfurtu (Frankfurter Dom) ili katedrala Svetog Vartolomeja (Dom St. Bartholomaus) – na prvom mestu se ističe svojom divnom bojom.

Izgrađena od crvenog peščara u gotičkom stilu između 13. i 15. veka, sa kulom visokom 95 metara, katedrala i dalje uspeva da se istakne u ovom gradu nebodera. To je jedna od malobrojnih crkava u Nemačkoj koja je proglašena carskom katedralom, a u njoj je od 1562. do 1792. godine u Izbornoj kapeli bilo krunisanje careva. Ispod kule je veličanstveno Raspeće Hansa Bakofena, izvajano 1509. godine, dok se u Marienkapelle-u nalazi oltar Marije-Šlaf iz 1434. godine. Posetioci su u prilici i da vide grobnu ploču kralja Guntera von Švarcburga, koji je umro u Frankfurtu 1349. godine, kao i brojne izrezbarene bočne oltare iz 15. i 16. veka. Najvažnija relikvija katedrale je lubanja sv. Vartolomeja, koja se čuva u kasnoromaničkom Vartolomejevskom horu.

Geteova kuća i muzej

Frankfurt je bio rodno mesto najvećeg nemačkog pisca, Johana Volfganga von Getea.

Njegova porodična kuća, u kojoj je rođen 1749. godine i živeo do 1765. godine - pokazuje kako je živela dobrostojeća porodica u to doba. Možete videti sve od raskošno uređene trpezarije na glavnom spratu do Geteove sobe za pisanje na poslednjem spratu, u kojoj je napisao mnoge svoje rane radove i gde se kao dete igrao sa svojim lutkarskim pozorištem.

Pored se nalazi Geteov muzej, galerija sa 14 soba koja prikazuje umetnička dela iz piščevog vremana, remek-dela kasnog baroka i romantizma.

Trg Hauptwache

Smešten usred grada i jedne od najprometnijih pešačkih zona u Frankfurtu, Hauptvache - doslovno prevedeno kao "Glavna straža" poznat je po mešavini istorijskih zgrada i modernih građevina. Stara Kuća Barokne Straže po kojoj je trg i dobio ime izgrađena je 1730. godine, u njoj se nekada nalazila gradska milicija, zatvor, a kasnije i policijska stanica, dok danas služi kao kafić.

Muzej moderne umetnosti

Frankfurtski muzej moderne umetnosti (MMK Museum fur Moderne Kunst Frankfurt) se smatra jednom od najvažnijih evropskih galerija savremene umetnosti. Otvoren 1991. godine u postmodernoj zgradi u srcu grada, muzej u svojoj ogromnoj kolekciji sadrži oko 5.000 primeraka više od 450 vodećih umetnika, od 1960-ih do danas, među kojima su Endi Vorhol, Roj Liktenstajn i Frensis Bejkon.

Kuća stare opere

Smeštena u srcu Frankfurtskog operskog trga (Opernplatz), Stara opera (Alte Oper) izgrađena je 1880. godine u stilu italijanske visoke renesanse. Uništena tokom Drugog svetskog rata, obnovljena je i ponovo otvorena 1981. godine kao jedno od najvažnijih koncertnih mesta u gradu. Nova gradska opera, Oper Frankfurt, i dramsko pozorište Schauspiel Frankfurt, dele lokaciju poznatu kao Stadtische Buhnen Frankfurt.

Toranj Eschenheim

Kula Eschenheim (Eschenheimer Turm) sagrađena je početkom 1400-ih i predstavlja najbolje očuvan deo starih gradskih zidina Frankfurta. Visoka 47 metara, i dalje impresionira svojim dimenzijama i dominira kvartom Eschenheimer Gate. Danas se u kuli nalazi kafić i sobe za sastanke koje koriste lokalna istorijska društva. Takođe je zanimljiva obližnja berza, sagrađena 1879. godine.

Jevrejski muzej u Frankfurtu

Jevrejski muzej Frankfurt otvoren je 1988. godine na 50. godišnjicu Kristallnachta, ključne tačke progona nemačkih Jevreja 1930-ih, a nalazi se na dve lokacije. Eksponati u glavnoj kolekciji u palati Rothschild fokusiraju se na više od 900 godina istorije jevrejskog života i kulture u Frankfurtu. Uključuju i izložbu koja se odnosi na Anu Frank u Porodičnom centru Frank, kao i najsavremeniju istraživačku biblioteku.

Kako do Frankfurta?

Ukoliko vam se ono što ste pročitali učinilo zanimljivim i razmišljate o tome da posetite ovaj grad, radovaće vas činjenica da se sa beogradskog aerodroma letom Er Srbije do Frankfurta, uz pristupačne cene karata, može stići za samo dva sata.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu