Језик:

Region:

19 March 2021 Hot Spot

Шта посетити у Франкфурту: Водич за љубитеље културе и уметности

Овај стари царски град на реци Мајни често се сврстава у 10 најбољих градова за живот и пословање и представља центар културних дешавања и туристичких активности. Његов огромни сајамски комплекс Messe Frankfurt домаћин је важних догађаја попут Франкфуртског сајма књига, најважнијег светског издавачког догађаја као и незаобилазног Сајма аутомобила.

Такође је познат и по великом броју музеја уметности, науке и историје. Врхунац обиласка града је прелазак Мајне преко пешачког мостића Eiserner Steg, саграђеног 1911. године, која повезује округ Sachsenhausen са центром града, а у наставку текста смо вам издвојили знаменитости чији облилазак не би требало пропустити приликом посете Франкфурту.

Romerberg: Стари град у Франкфурту

Смештен у срцу старог града Франкфурта (Altstadta), Romerberg је трг неправилног облика са фонтаном правде (Gerechtigkeitsbrunnen) у средишту, најживописнији јавни трг у Франкфурту и најпрометнија пешачка зона у граду, дом бројних туристичких атракција и забавних активности, божићних пијаца и других догађаја.

Красе га продавнице отворених врата, некада уобичајене у целом старом граду, и Ромер, скуп од 11 зграда које су заједно чиниле Стару градску кућу из средњевековног доба (Altes Rathaus), верно реконструисану 1954. године, нова градска кућа (Neues Rathaus) из 1908, готичка црква Светог Леонхарда из 14. века и црква Светог Николе. Ту се налазе и Историјски музеј (Historisches Museum Frankfurt), основан 1878. године и историјска кућа Вертхеим (Haus Vertheim), једина зграда која је преживела ваздушне нападе 1944. године који су уништили већи део старог града.

Музеј Stadel

Stadel је, захваљујући својој изврсном колекцији слика из 14. века, најважнији међу музејима светске класе који чине Франкфуртску музејску четврт.

Од многих колекција, најважније укључују дела старих мајстора као што су Рембрандт, Вермер и Гоја, као и из каснијих векова са Монеом, Дегасом, Бекманом и Пикасом. У савременија дела спадају дела Бејкона и Баселика. Колекција такође укључује графике од Дурера и Сезана до Полака и Ернста.

Музејска четврт: Museumsufer

Франкфуртски музејски округ (Museumsufer) на јужној и северној обали реке Мајне представља првокласну збирку око 16 засебних музеја, од којих многи имају високи међународни углед.

Поред централног дела Музеја уметности Стадел, једнако се истиче и Музеј светских култура (Museum der Veltkulturen), који се сматра једним од најбољих етнолошких музеја у Европи. Основан 1904. године, његове колекције укључују више од 65.000 артефаката из далеких крајева као што су Азија, Африка, Северна и Јужна Америка.

Музеј античких скулптура (Stadtische Galerie Liebieghau) смештен је у Лиебиегхаусу из 19. века, а у њему се налази велика колекција азијских, египатских, грчких и римских скулптура, као и дела из средњовековног, ренесансног и барокног периода.

Ту су још и Немачки музеј архитектуре (Deutsches Architekturmuseum), фокусиран на архитектонски дизајн са више од 200.000 планова, цртежа и модела; Музеј филма (Deutsches Filminstitut), са експонатима који се односе на браћу Лумијер и историју кинематографије, Музеј примењене уметности (Museum Angevandte Kunst) или скраћено МАК, са више од 30 000 предмета који представљају европску и азијску декоративну уметност и Франкфуртски археолошки музеј (Archaologisches Museum Frankfurt), смештен у бившем манастиру.

Природњачки музеј Senckenberg

Смештен у Франкфуртским вртовима Senckenberg, Природњачки музеј Senckenberg (Naturmuseum Senckenberg) један је од најмодернијих музеја природне историје у Европи и други по величини те врсте у Немачкој.

Уз бројне приказе који се односе на биодиверзитет наше планете и еволуцију организама, у музеју се налази и највећа европска изложба великих диносауруса. Такође је дом највеће светске колекције плишаних птица, заједно са опсежном изложбом која описује развој човечанства.

Катедрала у Франкфурту

Римокатоличка катедрала у Франкфурту (Frankfurter Dom) или катедрала Светог Вартоломеја (Dom St. Bartholomaus) – на првом месту се истиче својом дивном бојом.

Изграђена од црвеног пешчара у готичком стилу између 13. и 15. века, са кулом високом 95 метара, катедрала и даље успева да се истакне у овом граду небодера. То је једна од малобројних цркава у Немачкој која је проглашена царском катедралом, а у њој jе од 1562. до 1792. године у Изборној капели било крунисање царева. Испод куле је величанствено Распеће Ханса Бакофена, извајано 1509. године, док се у Мариенкапелле-у налази олтар Марије-Шлаф из 1434. године. Посетиоци су у прилици и да виде гробну плочу краља Гунтера вон Шварцбурга, који је умро у Франкфурту 1349. године, као и бројне изрезбарене бочне олтаре из 15. и 16. века. Најважнија реликвија катедрале је лубања св. Вартоломеја, која се чува у каснороманичком Вартоломејевском хору.

Гетеова кућа и музеј

Франкфурт је био родно место највећег немачког писца, Јохана Волфганга вон Гетеа.

Његова породична кућа, у којој је рођен 1749. године и живео до 1765. године - показује како је живела добростојећа породица у то доба. Можете видети све од раскошно уређене трпезарије на главном спрату до Гетеове собе за писање на последњем спрату, у којој је написао многе своје ране радове и где се као дете играо са својим луткарским позориштем.

Поред се налази Гетеов музеј, галерија са 14 соба која приказује уметничка дела из пишчевог времана, ремек-дела касног барока и романтизма.

Трг Hauptwache

Смештен усред града и једне од најпрометнијих пешачких зона у Франкфурту, Hauptwache - дословно преведено као "Главна стража" познат је по мешавини историјских зграда и модерних грађевина. Стара Кућа Барокне Страже по којој је трг и добио име изграђена је 1730. године, у њој се некада налазила градска милиција, затвор, а касније и полицијска станица, док данас служи као кафић.

Музеј модерне уметности

Франкфуртски музеј модерне уметности (MMK Museum fur Moderne Kunst Frankfurt) се сматра једном од најважнијих европских галерија савремене уметности. Отворен 1991. године у постмодерној згради у срцу града, музеј у својој огромној колекцији садржи око 5.000 примерака више од 450 водећих уметника, од 1960-их до данас, међу којима су Енди Ворхол, Рој Ликтенстајн и Френсис Бејкон.

Кућа старе опере

Смештена у срцу Франкфуртског оперског трга (Opernplatz), Стара опера (Alte Oper) изграђена је 1880. године у стилу италијанске високе ренесансе. Уништена током Другог светског рата, обновљена је и поново отворена 1981. године као једно од најважнијих концертних места у граду. Нова градска опера, Опер Франкфурт, и драмско позориште Schauspiel Frankfurt, деле локацију познату као Stadtische Buhnen Frankfurt.

Торањ Есцхенхеим

Кула Есцхенхеим (Eschenheimer Turm) саграђена је почетком 1400-их и представља најбоље очуван део старих градских зидина Франкфурта. Висока 47 метара, и даље импресионира својим димензијама и доминира квартом Eschenheimer Gate. Данас се у кули налази кафић и собе за састанке које користе локална историјска друштва. Такође је занимљива оближња берза, саграђена 1879. године.

Јеврејски музеј у Франкфурту

Јеврејски музеј Франкфурт отворен је 1988. године на 50. годишњицу Kristallnachta, кључне тачке прогона немачких Јевреја 1930-их, а налази се на две локације. Експонати у главној колекцији у палати Rothschild фокусирају се на више од 900 година историје јеврејског живота и културе у Франкфурту. Укључују и изложбу која се односи на Ану Франк у Породичном центру Франк, као и најсавременију истраживачку библиотеку.

Како до Франкфурта?

Уколико вам се оно што сте прочитали учинило занимљивим и размишљате о томе да посетите овај град, радоваће вас чињеница да се са београдског аеродрома летом Ер Србије до Франкфурта, уз приступачне цене карата, може стићи за само два сата.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу