sta posetiti u splitu

Šta posetiti u Splitu: mediteranski grad u srcu Dalmacije

Drugi po veličini grad u Hrvatskoj i jedna od tri najveće luke na Jadranu, Split dominira centrom dalmatinskog primorja.

Drevni duh Splita i tradicionalno negovanje istorijskog nasleđa potpuno ima smisla ukoliko znamo da je ovaj grad bio neprestano naseljen hiljadama godina. Prvi su se na ovom prostoru naselili Rimljani, čija je arhitektura i danas dominantna, a sledili su ih Vizantinci, Mlečani i Austrougari. Kada ovako bogata istorija sretne nepregledne peščane plaže i azurno more, kao rezultat se dobija izuzetno mesto za odmor ljudi koji u svoj dan žele da uključe raznovrsne aktivnosti.

sta posetiti u splitu

Air Serbia se iz godine u godinu trudi da bude ključni partner svojim klijentima u planiranju njihovog odmora iz snova. Zbog toga se sa beogradskog aerodroma do Splita može poleteti tri puta nedeljno, petkom, nedeljom i ponedeljkom, posebnim sezonskim letovima od juna do oktobra. Tako da je Split ujedno i idealna vikend destinacija.

Let traje nešto više od 60 minuta vremena, a već preko Air Serbia sajta se možete informisati o iznajmljivanju automobila nakon sletanja.

Uz to, ukoliko se prijavite na Air Serbia Newsletter, bićete prvi obavešteni o svim popustima i ostalim pogodnostima koje možete dobiti pri kupovini karata za omiljene destinacije. Bez obzira da li imate na raspolaganju samo vikend ili želite da provedete kompletan odmor na ovom magičnom mestu, Split će postati grad u koji ćete se uvek rado vraćati po još jednu dozu hedonizma.

Portal kroz vreme

Kada budete zakoračiili u stari deo Splita, imaćete osećaj da ste ušli u vremeplov i obreli se u periodu hiljadama godina iza nas. Nećete pogrešiti. Najpoznatija turistička atrakcija ovog grada, Dioklecijanova palata, odvešće vas u vreme kada su splitskim ulicama koračali imperatori. Zapravo, Dioklecijanova palata je centar grada, mesto oko koga će se Split razvijati u grad koji danas znamo. Nastala na prelazu između 3. i 4. veka, ova velelepna građevina je odolela zubu vremena, pa svojom lepotom pleni turiste i danas. U ovu palatu se rimski car povukao i boravio do svoje smrti 316. godine. U palatu se ulazi kroz Zlatna vrata, a unutra vas čeka prava mistična atmosfera.

sta posetiti u splitu

Diokleciјanova palata je i dom najstarije katedrale na svetu, katedrale Sv. Duje, koja se nalazi u samom centru palate i izvorno je bila Dioklecijanov mauzolej. U katedralskoj riznici se nalaze neprocenjive relikvije i predmeti izuzetnog istorijskog značaja, a u sklopu nje se nalazi i čuveni zvonik koji dominira panoramom Splita. Na Peristilu, centralnom trgu Dioklecijanove palate naići ćete na pomalo neuobičajen, ali impresivan spomenik. Reč je egipatskoj sfingi, visokoj oko metar i napravljenoj od crnog granita. Sfinga potiče iz Dioklecijanovog vremena, a nasleđe je shvatanja da je Dioklecijan bio svojevrsno živo božanstvo. Ono što splitsku sfingu razlikuje od drugih i čini jedinstvenom jeste posuda za žrtvovanje koja se nalazi između njenih ruku. U kompleksu Dioklecijanove palate nalaze se i Dioklecijanovi Podrumi, najbolje očuvan antički kompleks ovog tipa na svetu. Iako su vremenom zapuštene, sada su očišćene, rekonstrisane i spremne da zadive turiste svojom misterioznošću. Ovi Podrumi ne svedoče o njihovoj nameni u Dioklecijanovo vreme, jer se dokazi o tome nisu sačuvali, ali se koriste kao tlocrt palate koja se nalazi iznad njih, pošto se pretpostavlja da je raspored prostorija bio identičan. Ulica Cardo, koja povezuje južni i severni ulaz u Palatu delimično prolazi kroz ovaj prostor, ali Podrume možete i posebno obići. Danas su mesto gde se često održavaju koncerti, izložbe i sajmovi.

Šetnja kroz Split je odličan način da osetite duh grada

sta posetiti u splitu

Šetnju svakako treba započeti na rivi. Predivno šetalište pored mora, sa načičkanim kafićima i restoranima, okruženo je kultnim istorijskim građevinama. Na ovom potezu se nalaze Franjevački samostan, Prokurativa i zgrada Lučke kapetanije. Najlepši deo dana za šetnju ovom kultnom ulicom je suton, kada možete uživati u šuštanju palmi i talasa, uz zalazak sunca koji oduzima dah.

Riva je i omiljeno mesto za druženje lokalnog stanovništva.

Još jedno mesto koje ne treba propustiti je Narodni trg, odnosno Pjaca. Šarmantan i ušuškan između Kneževog dvora i Gradske većnice, ovaj trg će učini da na trenutak pomislite da ste u Italiji. Ovaj prostor je uvek prepun ljudi, kako lokalaca, tako i turista, i može biti divno mesto za ručak nakon duge šetnje. Ukoliko želite da se ,,pomešate” sa lokalnim stanovništvom i bolje se upoznate sa njihovom kulturom, Tržnica će vam ponuditi pregršt sadržaja. Ovde ćete osetiti mirise svežih morskih plodova, maslinovog ulja i sireva, koje lokalno stanovništvo svakodnevno donosi iz okoline grada. Generalno, odvojite malo vremena da se ,,izgubite” u uskim uličicama koje okružuju Pjacu, kako biste se makar na trenutak osetili pravim Splićanima. Ne zaboravite da vidite i statuu Grgura Ninskog, splitskog biskupa koji je reformisao katoličku veru u ovom gradu, pa se danas smatra narodnim herojem. Autor ovog velelepnog spomenika je čuveni Ivan Meštrović, čija se galerija takođe može videti u ovom gradu. Primetićete da mnogo turista dodiruje palac Grgura Ninskog. Običaj je da se tom prilikom zamisli želja, pa zašto ne biste okušali svoju sreću?

Obilazak splitskih plaža se može pretvoriti u nezaboravnu avanturu

sta posetiti u splitu

Splitske plaže su decenijama jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija hrvatskog primorja. Ovi bajkoviti peskoviti i šljunkoviti predeli mame turiste sa celog Balkana, ali se na njima mogu sresti i neka poznata lica. Među najposećenijima su Bačvice, Firule, Kasjuni, Bene, Kaštelet i Žnjan. Plaža Bačvice je u Splitu najpopularnija, jer je i mesto rođenja igre picigin, koja se nalazi na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine. Ova igra se odvija u plitkoj vodi, a igrači se dobacuju loptom koja ne sme da padne u more. Ukoliko na ovoj plaži vidite ljude koji se ovako zabavljaju, zastanite i posmatrajte, prizor je izuzetno atraktivan, pošto se dobacivanje obavlja uz izvođenje akrobacija u vodi. Plaža Bene je proglašena izuzetnom prirodnom lepotom Marjanske šume. Nalazi se u podnožju Marjana. Žnjan je namenjen porodicama sa decom, prostran je i obiluje mestom za igru i porodično druženje. Ukoliko želite da pratite korake lokalnog stanovništva, posetite plažu Kasjuni. Mnogi turisti je smatraju najlepšom splitskom plažom, a prvi je izbor lokalaca. Do većine plaža se lako dolazi kolima, a one malo manje pristupačne zahtevaju samo par minuta pešačenja. Na njima se nalaze i uvek živi beach barovi u kojima se možete osvežiti po prosečno pristupačnim hrvatskim cenama.

Beg iz grada garantuje prelepu prirodu i nezaboravne panorame

Kao beg od gradske vreve i odmor od šetnje po istorijskim lokalitetima Splita, na samo par minuta od centra grada uzdiže se Marjan. Ovo brdo je u prošlosti bilo poznato kao utočište pustinjaka, a danas je najlepši vidikovac koji Split može da ponudi. Cela ova oblast proglašena je park-šumom pod zaštitom države, a u njoj se nalazi i nekoliko istorijskih znamenitosti. Tu je smeštena Galerija Meštrović, crkva Sv. Benedikta i crkva Sv. Jeronima sa čuvenim ermitražom. Kao mesto za jednodnevni izlet ističe se i poluostrvo Sustipan (Sv. Stjepan), na kome su se u srednjem veku nalazile crkva i Benediktinski samostan. Takođe, na ovom poluostrvu se nalazilo i impresivno groblje, koje su komunisti srušili nakon dolaska na vlast. Od tada, Susepan je pretvoren u veliki park u kome možete provesti divan dan sa porodicom ili u šetnji sa prijateljima.