Језик:

Region:

22 July 2021 Дестинације

Шта посетити у Сплиту

Медитерански град у срцу Далмације

Други по величини град у Хрватској и једна од три највеће луке на Јадрану, Сплит доминира центром далматинског приморја.

Древни дух Сплита и традиционално неговање историјског наслеђа потпуно има смисла уколико знамо да је овај град био непрестано насељен хиљадама година. Први су се на овом простору населили Римљани, чија је архитектура и данас доминантна, а следили су их Византинци, Млечани и Аустроугари. Када овако богата историја сретне непрегледне пешчане плаже и азурно море, као резултат се добија изузетно место за одмор људи који у свој дан желе да укључе разноврсне активности.

Портал кроз време

Када будете закорачиили у стари део Сплита, имаћете осећај да сте ушли у времеплов и обрели се у периоду хиљадама година иза нас. Нећете погрешити. Најпознатија туристичка атракција овог града, Диоклецијанова палата, одвешће вас у време када су сплитским улицама корачали императори. Заправо, Диоклецијанова палата је центар града, место око кога ће се Сплит развијати у град који данас знамо. Настала на прелазу између 3. и 4. века, ова велелепна грађевина је одолела зубу времена, па својом лепотом плени туристе и данас. У ову палату се римски цар повукао и боравио до своје смрти 316. године. У палату се улази кроз Златна врата, а унутра вас чека права мистична атмосфера.

Диоклецијанова палата је и дом најстарије катедрале на свету, катедрале Св. Дује, која се налази у самом центру палате и изворно је била Диоклецијанов маузолеј. У катедралској ризници се налазе непроцењиве реликвије и предмети изузетног историјског значаја, а у склопу ње се налази и чувени звоник који доминира панорамом Сплита. На Перистилу, централном тргу Диоклецијанове палате наићи ћете на помало неуобичајен, али импресиван споменик. Реч је египатској сфинги, високој око метар и направљеној од црног гранита. Сфинга потиче из Диоклецијановог времена, а наслеђе је схватања да је Диоклецијан био својеврсно живо божанство. Оно што сплитску сфингу разликује од других и чини јединственом јесте посуда за жртвовање која се налази између њених руку. У комплексу Диоклецијанове палате налазе се и Диоклецијанови Подруми, најбоље очуван антички комплекс овог типа на свету. Иако су временом запуштене, сада су очишћене, реконстрисане и спремне да задиве туристе својом мистериозношћу. Ови Подруми не сведоче о њиховој намени у Диоклецијаново време, јер се докази о томе нису сачували, али се користе као тлоцрт палате која се налази изнад њих, пошто се претпоставља да је распоред просторија био идентичан. Улица Цардо, која повезује јужни и северни улаз у Палату делимично пролази кроз овај простор, али Подруме можете и посебно обићи. Данас су место где се често одржавају концерти, изложбе и сајмови.

Шетња кроз Сплит је одличан начин да осетите дух града

Шетњу свакако треба започети на риви. Предивно шеталиште поред мора, са начичканим кафићима и ресторанима, окружено је култним историјским грађевинама. На овом потезу се налазе Фрањевачки самостан, Прокуратива и зграда Лучке капетаније. Најлепши део дана за шетњу овом култном улицом је сутон, када можете уживати у шуштању палми и таласа, уз залазак сунца који одузима дах.

Рива је и омиљено место за дружење локалног становништва.

Још једно место које не треба пропустити је Народни трг, односно Пјаца. Шармантан и ушушкан између Кнежевог двора и Градске већнице, овај трг ће учини да на тренутак помислите да сте у Италији. Овај простор је увек препун људи, како локалаца, тако и туриста, и може бити дивно место за ручак након дуге шетње. Уколико желите да се ,,помешате” са локалним становништвом и боље се упознате са њиховом културом, Тржница ће вам понудити прегршт садржаја. Овде ћете осетити мирисе свежих морских плодова, маслиновог уља и сирева, које локално становништво свакодневно доноси из околине града. Генерално, одвојите мало времена да се ,,изгубите” у уским уличицама које окружују Пјацу, како бисте се макар на тренутак осетили правим Сплићанима. Не заборавите да видите и статуу Гргура Нинског, сплитског бискупа који је реформисао католичку веру у овом граду, па се данас сматра народним херојем. Аутор овог велелепног споменика је чувени Иван Мештровић, чија се галерија такође може видети у овом граду. Приметићете да много туриста додирује палац Гргура Нинског. Обичај је да се том приликом замисли жеља, па зашто не бисте окушали своју срећу?

Обилазак сплитских плажа се може претворити у незаборавну авантуру

Сплитске плаже су деценијама једна од најпознатијих туристичких атракција хрватског приморја. Ови бајковити песковити и шљунковити предели маме туристе са целог Балкана, али се на њима могу срести и нека позната лица. Међу најпосећенијима су Бачвице, Фируле, Касјуни, Бене, Каштелет и Жњан. Плажа Бачвице је у Сплиту најпопуларнија, јер је и место рођења игре пицигин, која се налази на UNESCO листи нематеријалне културне баштине. Ова игра се одвија у плиткој води, а играчи се добацују лоптом која не сме да падне у море. Уколико на овој плажи видите људе који се овако забављају, застаните и посматрајте, призор је изузетно атрактиван, пошто се добацивање обавља уз извођење акробација у води. Плажа Бене је проглашена изузетном природном лепотом Марјанске шуме. Налази се у подножју Марјана. Жњан је намењен породицама са децом, простран је и обилује местом за игру и породично дружење. Уколико желите да пратите кораке локалног становништва, посетите плажу Касјуни. Многи туристи је сматрају најлепшом сплитском плажом, а први је избор локалаца. До већине плажа се лако долази колима, а оне мало мање приступачне захтевају само пар минута пешачења. На њима се налазе и увек живи beach барови у којима се можете освежити по просечно приступачним хрватским ценама.

Бег из града гарантује прелепу природу и незаборавне панораме

Као бег од градске вреве и одмор од шетње по историјским локалитетима Сплита, на само пар минута од центра града уздиже се Марјан. Ово брдо је у прошлости било познато као уточиште пустињака, а данас је најлепши видиковац који Сплит може да понуди. Цела ова област проглашена је парк-шумом под заштитом државе, а у њој се налази и неколико историјских знаменитости. Ту је смештена Галерија Мештровић, црква Св. Бенедикта и црква Св. Јеронима са чувеним ермитражом. Као место за једнодневни излет истиче се и полуострво Сустипан (Св. Стјепан), на коме су се у средњем веку налазиле црква и Бенедиктински самостан. Такође, на овом полуострву се налазило и импресивно гробље, које су комунисти срушили након доласка на власт. Од тада, Сусепан је претворен у велики парк у коме можете провести диван дан са породицом или у шетњи са пријатељима.

 

Уживајте у истраживању околних градова

Крените на путовање кроз историју. културу и природне лепоте које одузмају дах. Смештен у самом срцу Далмације, Сплит је идеална полазна тачка за откривање тог дела Хрватске.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу