Jezik:

Region:

11 April 2022 Destinacije

Šta posetiti u Valensiji

Saznajte zašto su svi oduševljeni ovim gradom

Ako volite more i lepo vreme, provod i ukusnu hranu, Valensija je idealna za vas i sigurni smo da ćete se sa putovanja vratiti oduševljeni, kao i gotovo svi turisti koji su posetili ovaj grad.

Ako volite more i lepo vreme, provod i ukusnu hranu, Valensija je idealna za vas i sigurni smo da ćete se sa putovanja vratiti oduševljeni, kao i gotovo svi turisti koji su posetili ovaj grad.

Valensija - grad sa preko 300 sunčanih dana

Valensija se nalazi na istočnoj obali Pirinejskog poluostrva, treći je po veličini grad u Španiji posle Madrida i Barselone, sa nešto manje od milion stanovnika. Naziv Valensija potiče od latinskog izraza “valentia” što znači snaga i hrabrost.

Za ovaj grad su se vekovima borili mnogi zbog svoje odlične pozicije na moru i velike morske luke. Danas položaj grada daje na značaju i u turizmu, jer se nalazi u neposrednoj blizini Madrida i Barselone, a blizu su i ostrva Majorka i Ibica.

Valensija je dobro povezana gradskim prevozom, pored autobuskih i tramvajskih linija poseduje i metro, tako da je kretanje po gradu jednostavno i lako. Ako ste sportski tip, savetujemo da iznajmite bicikl, a veliki broj biciklističkih staza će vam olakšati vožnju. U gradu se smenjuju uske starogradske uličice i veliki moderni bulevari, veći deo Valensije je pod zelenilom, a često ćete naići na ukrasne pomorandže i palme koje odaju poseban utisak.

Prednost Valensije je i u tome što poseduje aerodrom koji je udaljen od grada svega desetak kilometara, a više informacija o direktnom letu iz Beograda i avio kartama do Valensije pogledajte na airserbia.com.

Dobro je da znate da Španci vole popodne da odmaraju, tokom takozvane sijeste, pa sve radnje imaju dvokratno radno vreme, osim šoping centara koji rade tokom čitavog dana. Zvanični kurs u Španiji je evro.

Valencia tourist card

Kao i svaki veći evropski grad i Valensija nudi turističku karticu koja vam omogućava razne povoljnosti i organizovane obilaske znamenitosti sa vodičem. U ponudi je veliki broj izleta, pa ukoliko želite da saznate više informacija o nekom određenom delu grada potražite turu koja je po vašem ukusu.

 

Uz određene vrste kartica dobijate i besplatno korišćenje gradskog prevoza što će vam sigurno biti od koristi.

Letovanje u Valensiji - najbolje plaže

Zbog povoljne mediteranske klime koja ovom gradu omogućava preko 300 sunčanih dana i u proseku samo 20 kišnih dana godišnje, letnja sezona traje čitavih osam meseci od aprila do novembra.

U najhladnijem mesecu januaru, obično se temperatura kreće od 10 do 20°C u toku dana i od 2 do 12°C tokom noći. U najtoplijem mesecu avgustu, obično se temperatura kreće od 27 do 34°C u toku dana i oko 22°C noću. Zbog blagih temperatura tokom zime, najveći deo vegetacije ostaje zelen tokom cele godine. Idealno mesto za život svakoga ko voli leto, zar ne?

U Valensiji se nalaze tri plaže koje imaju plavu zastavicu - što znači da su među najlepšim na svetu, a to su: MalvarosaLas Arenas i El Cabanel. Za Malvarosa plažu mnogi kažu da je jedna od najlepših plaža u čitavoj Španiji. Malo dalje, oko 10 km južno, nalaze se i plaže sakrivene u stenama, okružene netaknutom prirodom. Jedna od njih jeste El Salar, koja je i ujedno deo zaštićenog parka Albufera.

Pored samog uživanja na plaži, tu su razne atrakcije i sadržaji za one koji vole aktivniji odmor. Imate mogućnost da iznajmite speedminton, kajak, kajt, a na plaži se nalaze i tereni za odbojku.

Restorani i noćni život u Valensiji

U Valensiji se nalazi preko 2.000 restorana, kafića i barova, tako da na vašem putovanju sigurno nećete ostati gladni, a ni žedni.

Iako mnogi mešaju špansku kuhinju sa kuhinjama drugih zemalja u kojima se govori španski jezik, naročito meksičkom, Španija nije poznata po tortiljama i naćosu, već po veoma začinjenoj hrani.

Najpoznatije tradicionalno jelo je “paelja” (šp. La Paella) koja se pravi od pirinča, povrća i mesa. U zavisnosti od regije glavni sastojak može biti piletina, riba, morski plodovi, itd. Jedan od sastojaka koji ovom jelu daje žutu boju je šafran. Dodaje se i umak alioli, sličan našem majonezu, koji Valensijanci obožavaju. Drugi proizvod po čijem uzgoju su poznati jesu pomorandže. Patka sa narandžinim sokom (šp. Pato a la naranja) još jedno je tradicionalno jelo Valensije.

Da ne zaboravimo i pršutu (Jamón Iberíco) koja se u ovom kraju sprema od posebnih vrsta mangulica, a uz pršutu i šunku nezaobilazni su punomasni sirevi. Španija je zemlja sa najviše vinograda na svetu, pa nemojte propustiti da probate neka od njihovih vina, pogotovo sangriju.

Sangrija je slatko vino u kombinaciji sa voćem, a postoji bela i crvena. U crvenu sangriju se stavlja voće kao što su jagode, trešnje, crvena jabuka, dok u belu, pored belog grožđa, kajsija, dinje, često se dodaje i cimet ili karanfilić, što čini ovo piće ukusnim poput deserta.

Bitno je da znate da se doručak služi od 8 do 11 časova, ručak od 13 do 16 časova, a večera od 20 do 23 časa. Između 12 i 14 časova Valensijanci uglavnom idu na piće i tapase.

Nakon celodnevnog uživanja na plaži lokalci se obično okupljaju oko 22 časa u nekom od barova i tada počinje zagrevanje. Tek oko 1 sat nakon ponoći kreću ka gradu i posećuju neki od noćnih klubova. Žurke traju do ranih jutarnjih sati, a tek nakon 6 časova ide se grupno na doručak.

Valensija - grad festivala

Stanovnici Valensije vole zabavu, naročito tokom letnjeg perioda, ali i zbog velikog broja turista organizuju se brojni festivali i događaji.

Prvi veći događaj organizuje se 15. marta pod nazivom Las Faljas (šp. Las Fallas), jedan od najoriginalnijih festivala u Španiji. Tema ovog festivala je kreiranje lutaka u vidu velikih statua koje se prave od kartona i drveta, a postavljaju se na jednom mestu. Na tom mestu ostaju do 19. marta kada se gase ulična svetla, a pale statue.

Kada je sezona kupanja već u toku, tokom juna organizuju se različiti festivali koji se nižu jedan za drugim. Tokom trajanja ovih festivala organizuju se dnevne i noćne žurke, muzika je na svakom koraku. Festivali su posvećeni modi, gastronomiji, kinematografiji, kulturi, itd.

Verovatno najpoznatiji festival u Valensiji je Tomatina de Bunjol (šp. Tomatina de Buñol). Svake poslednje srede u avgustu okuplja se veliki broj ljudi na ulicama kada u vazduh poleti preko 100 tona paradajza. Nakon ovog “rata” paradajzom gužva se čisti i tada nastupa čišćenje grada i za svega dva sata grad bude potpuno čist kao da se ništa nije dogodilo.

Znamenitosti u Valensiji - preporuke za izlete

Najveća atrakcija Valensije je grad nauke i umetnosti (šp. Ciutat de les Arts i les Ciències) koji se nalazi u starom koritu reke Turije, koja je izmeštena zbog čestih poplava. Predstavlja ogroman kompleks u kome se nalaze kulturni i zabavni objekti:

  • Palata umetnosti “Kraljica Sofija” koja je najviša zgrada opere na svetu sa 17 spratova,
  • Hemisferik unikatna bioskopska sala u obliku oka koja je najveća filmska sala u Španiji,
  • Muzej nauke “Princ Filip” gde možete uživati u razgledanju eksponata,
  • Okeanografski muzej u kom možete videti preko 450.000 morskih životinja i predstave sa delfinima,
  • Umbrakle vrt sa najpoznatijim biljkama tog područja,
  • Agora mesto gde se održavaju razni događaji.

Još jedno lepo i zanimljivo mesto u okviru starog korita reke Turije je i Biopark, zoološki vrt u kome ćete se osećati kao da ste u divljini Afrike. Ovde možete naići na pustinje, ekvatorijalne šume ili na stenovite vidikovce.

Newsletter

Prijavite se i ne propustite naše posebne ponude.

Registracija

Povoljnije do rezervacije uz online profil! Registruj se i ostvari popust u iznosu od 10% na cenu karte, bez aerodromskih taksi.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Registracija

Još nekoliko informacija potrebnih za kreiranje profila

Lični podaci

Titula

Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje
Polje je obavezno za popunjavanje

Pol

Polje je obavezno za popunjavanje

form.recaptcha.message

Hvala na registraciji!

Proveri mejl jer ti uskoro stiže promo-kod sa popustom za tvoje naredno putovanje!

Zaboravljena lozinka

Bez brige. Samo nam pošalji svoj imejl i poslaćemo ti link za kreiranje nove lozinke.

Mandatory field

Lozinka je ažurirana

Poslali smo link za resetovanje lozinke na Vašu mejl adresu