Језик:

Region:

11 April 2022 Дестинације

Шта посетити у Валенсији

Сазнајте зашто су сви одушевљени овим градом

Ако волите море и лепо време, провод и укусну храну, Валенсија је идеална за вас и сигурни смо да ћете се са путовања вратити одушевљени, као и готово сви туристи који су посетили овај град.

Сваки туриста ће у Валенсији пронаћи део града у ком се најбоље осећа. Откривамо вам најбоље стране овог туристичког драгуља у Шпанији и разлоге зашто већина туриста из Србије пожели да у овом граду настави живот.

Валенсија - град са преко 300 сунчаних дана

Валенсија се налази на источној обали Пиринејског полуострва, трећи је по величини град у Шпанији после Мадрида и Барселоне, са нешто мање од милион становника. Назив Валенсија потиче од латинског израза “valentia” што значи снага и храброст.

За овај град су се вековима борили многи због своје одличне позиције на мору и велике морске луке. Данас положај града даје на значају и у туризму, јер се налази у непосредној близини Мадрида и Барселоне, а близу су и острва Мајорка и Ибица.

Валенсија је добро повезана градским превозом, поред аутобуских и трамвајских линија поседује и метро, тако да је кретање по граду једноставно и лако. Ако сте спортски тип, саветујемо да изнајмите бицикл, а велики број бициклистичких стаза ће вам олакшати вожњу. У граду се смењују уске староградске уличице и велики модерни булевари, већи део Валенсије је под зеленилом, а често ћете наићи на украсне поморанџе и палме које одају посебан утисак.

Предност Валенсије је и у томе што поседује аеродром који је удаљен од града свега десетак километара, а више информација о директном лету из Београда и авио картама до Валенсије погледајте на airserbia.com.

Добро је да знате да Шпанци воле поподне да одмарају, током такозване сијесте, па све радње имају двократно радно време, осим шопинг центара који раде током читавог дана. Званични курс у Шпанији је евро.

Valencia tourist card

Као и сваки већи европски град и Валенсија нуди туристичку картицу која вам омогућава разне повољности и организоване обиласке знаменитости са водичем. У понуди је велики број излета, па уколико желите да сазнате више информација о неком одређеном делу града потражите туру која је по вашем укусу.

 

Уз одређене врсте картица добијате и бесплатно коришћење градског превоза што ће вам сигурно бити од користи.

Летовање у Валенсији - најбоље плаже

Због повољне медитеранске климе која овом граду омогућава преко 300 сунчаних дана и у просеку само 20 кишних дана годишње, летња сезона траје читавих осам месеци од априла до новембра.

У најхладнијем месецу јануару, обично се температура креће од 10 до 20°C у току дана и од 2 до 12°C током ноћи. У најтоплијем месецу августу, обично се температура креће од 27 до 34°C у току дана и око 22°C ноћу. Због благих температура током зиме, највећи део вегетације остаје зелен током целе године. Идеално место за живот свакога ко воли лето, зар не?

У Валенсији се налазе три плаже које имају плаву заставицу - што значи да су међу најлепшим на свету, а то су: MalvarosaLas Arenas и El Cabanel. За Малвароса плажу многи кажу да је једна од најлепших плажа у читавој Шпанији. Мало даље, око 10 км јужно, налазе се и плаже сакривене у стенама, окружене нетакнутом природом. Једна од њих јесте El Salar, која је и уједно део заштићеног парка Албуфера.

Поред самог уживања на плажи, ту су разне атракције и садржаји за оне који воле активнији одмор. Имате могућност да изнајмите спидминтон, кајак, кајт, а на плажи се налазе и терени за одбојку.

Ресторани и ноћни живот у Валенсији

У Валенсији се налази преко 2.000 ресторана, кафића и барова, тако да на вашем путовању сигурно нећете остати гладни, а ни жедни.

Иако многи мешају шпанску кухињу са кухињама других земаља у којима се говори шпански језик, нарочито мексичком, Шпанија није позната по тортиљама и наћосу, већ по веома зачињеној храни.

Најпознатије традиционално јело је “паеља” (шп. La Paella) која се прави од пиринча, поврћа и меса. У зависности од регије главни састојак може бити пилетина, риба, морски плодови, итд. Један од састојака који овом јелу даје жуту боју је шафран. Додаје се и умак алиоли, сличан нашем мајонезу, који Валенсијанци обожавају. Други производ по чијем узгоју су познати јесу поморанџе. Патка са наранџиним соком (шп. Pato a La naranja) још једно је традиционално јело Валенсије.

Да не заборавимо и пршуту (Jamón Iberíco) која се у овом крају спрема од посебних врста мангулица, а уз пршуту и шунку незаобилазни су пуномасни сиреви. Шпанија је земља са највише винограда на свету, па немојте пропустити да пробате нека од њихових вина, поготово сангрију.

Сангрија је слатко вино у комбинацији са воћем, а постоји бела и црвена. У црвену сангрију се ставља воће као што су јагоде, трешње, црвена јабука, док у белу, поред белог грожђа, кајсија, диње, често се додаје и цимет или каранфилић, што чини ово пиће укусним попут десерта.

Битно је да знате да се доручак служи од 8 до 11 часова, ручак од 13 до 16 часова, а вечера од 20 до 23 часа. Између 12 и 14 часова Валенсијанци углавном иду на пиће и тапасе.

Након целодневног уживања на плажи локалци се обично окупљају око 22 часа у неком од барова и тада почиње загревање. Тек око 1 сат након поноћи крећу ка граду и посећују неки од ноћних клубова. Журке трају до раних јутарњих сати, а тек након 6 часова иде се групно на доручак.

Валенсија - град фестивала

Становници Валенсије воле забаву, нарочито током летњег периода, али и због великог броја туриста организују се бројни фестивали и догађаји.

Први већи догађај организује се 15. марта под називом Лас Фаљас (шп. Las Fallas), један од најоригиналнијих фестивала у Шпанији. Тема овог фестивала је креирање лутака у виду великих статуа које се праве од картона и дрвета, а постављају се на једном месту. На том месту остају до 19. марта када се гасе улична светла, а пале статуе.

Када је сезона купања већ у току, током јуна организују се различити фестивали који се нижу један за другим. Током трајања ових фестивала организују се дневне и ноћне журке, музика је на сваком кораку. Фестивали су посвећени моди, гастрономији, кинематографији, култури, итд.

Вероватно најпознатији фестивал у Валенсији је Томатина де Буњол (шп. Tomatina de Buñol). Сваке последње среде у августу окупља се велики број људи на улицама када у ваздух полети преко 100 тона парадајза. Након овог “рата” парадајзом гужва се чисти и тада наступа чишћење града и за свега два сата град буде потпуно чист као да се ништа није догодило.

Знаменитости у Валенсији - препоруке за излете

Највећа атракција Валенсије је град науке и уметности (шп. Ciutat de les Arts i les Ciències) који се налази у старом кориту реке Турије, која је измештена због честих поплава. Представља огроман комплекс у коме се налазе културни и забавни објекти:

  • Палата уметности “Краљица Софија” која је највиша зграда опере на свету са 17 спратова,
  • Хемисферик уникатна биоскопска сала у облику ока која је највећа филмска сала у Шпанији,
  • Музеј науке “Принц Филип” где можете уживати у разгледању експоната,
  • Океанографски музеј у ком можете видети преко 450.000 морских животиња и представе са делфинима,
  • Умбракле врт са најпознатијим биљкама тог подручја,
  • Агора место где се одржавају разни догађаји.

Још једно лепо и занимљиво место у оквиру старог корита реке Турије је и Биопарк, зоолошки врт у коме ћете се осећати као да сте у дивљини Африке. Овде можете наићи на пустиње, екваторијалне шуме или на стеновите видиковце.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу