Језик:

Region:

04 November 2021 Дестинације

Путовање у Лондон - које атракције видети при првој посети овом граду?

Лондон је престоница Велике Британије и највећи град на острву. Прави је космополитски град чији становници говоре преко 300 језика. Био је и остао један од градова које Европљани из свих држава најрадије бирају за живот. Лондон је један од највећих светских финансијских и политичких центара, као и престоница моде, културе и уметности. Због тога се милиони туриста сваке године одлучи да баш у овом граду проведе одмор.

Лет од Београда до Лондона траје око 3 сата. Путници могу своју карту купити брзо и лако преко сајта Ер Србије, а пријавом на Newsletter добијају прилику да буду информисани о попустима на цене карата и новим поласцима до дестинација које их интересују.

Лондон - град краљица и принчева

Лондон је један од најстаријих градова Европе. Кроз његову историју дугу преко 2000 година мењао је свој изглед, развијао се, горео и градио поново из темеља. Данас је фасцинантна престоница која одузима дах свакоме ко у њу закорачи. Због тога му се људи који га једном посете увек враћају, како би завирили у неку улицу коју су пропустили или упознали још једно лице града. Осим што је престоница Уједињеног Краљевства, Лондон је центар регије Велики Лондон, по којој и носи назив. За време Римљана се звао Лондонијум, а споменици из овог времена се и даље могу видети на његовим улицама и у музејима. Наравно, не може се заборавити чињеница да је Лондон дом најмоћније краљевске породице на свету, која је предмет обожавања становника Енглеске, али и непресушни извор инспирације за многе филмове и серије које су се њима бавиле претходних деценија. Присуство краљевске династије се у овом граду може видети на сваком кораку, а њихове резиденције се налазе на листи атракција које сваки туриста треба да види.

Најбољи период за путовање у Лондон не постоји, јер овај град одузима дах у сваком годишњем добу. Искусни туристи већ знају, а посетиоци који у њега долазе први пут морају бити припремљени за непредвидиву климу која влада на острву. Тако су за шетњу градом неопходни кишобран и наочаре за сунце, како честа смена сунца и облака не би била изненађење.

Знаменитости Лондона - архитектура и историја које освајају на први поглед

Лондон је познат по архитектури која одише софистицираношћу и гламуром. Утицај краљевске породице је јако дубок, па овај град сведочи о снази и богатству са традицијом дугом вековима. Обилазак лондонских знаменитости треба почети Бакингемском палатом. Тренутно дом краљице Елизабете II, овај велелепни комплекс се налази у центру општине Вестминстер, која има статус града. Палата је саграђена 1703. године и у њу се прва уселила краљица Викторија. Сама зграда има 775 соба и у оквиру ње се налази највећа приватна башта у Лондону. Један део палате је отворен за посетиоце, па туристи могу ходати краљевским стопама. Велику атракцију представља смена страже, традиција стара преко 300 година, а туристима се саветује да обрате пажњу на положај британске заставе на палати. Она саопштава да ли је краљица у згради или не.

Још једна знаменитост је Лондон тауер, средњовековна тврђава на обали Темзе. У овој тврђави се чувају краљичина круна и накит. Друга најбитнија грађевина Велике Британије је Вестминстерска палата, дом Парламента. Састоји се од Горњег и Доњег дома, а у холу који је отворен за посетиоце туристи се могу упознати са богатом политичком историјом земље.

Традиционално срце Лондона је трг Трафалгар, назван по бици у којој су Британци победили Наполеона. На њему се налазе споменици војсковођама који су у учествовали у борбама и фонтане подигнуте у њихову част. Незаобилазна атракција престонице је Тауер Бриџ, најпознатији мост у Енглеској. Са овог покретног моста се пружа прелеп поглед на град.

Још једна грађевина која се налази на већини фотографија Лондона је Биг Бен, звоник у оквиру куле са сатом на крају Вестминстерске палате. Најзад, када се уморе од шетње градом, туристи радо одмарају у Хајд парку, краљевском парку са преко 4000 стабала, или уживају у панорами града са Миленијумског точка - највећег панорамског точка на свету, које је добило назив Лондонско око и које је почело са радом 1999. године.

Музеји Лондона - спој традиције и модерних уметничких праваца

Лондон је град бројних музеја са дугом традицијом. Британски музеј прати развој цивилизације на свим континентима, док се у Националној галерији налазе поставке најзначајнијих дела ренесансе, импресионизма и постимпресионизма. Овде посетиоци могу видети изложбе радова Леонарда Да Винчија, Ван Гога, Тицијана и Јан ван Ајка. Музеј града Лондона, са невероватних шест милиона предмета, приказује комплетну историју града, од праисторије и првих насеобина до модерних дана. Неизоставна је посета Шекспировом Глоуб театру, који представља повезане целине историје самог театра, култних Шекспирових дела и њихових тумачења. За посетиоце са специфичним интересовањима, Природњачки музеј у Лондону биће права посластица. Познат је по својој колекцији скелета диносауруса и по центру Чарлса Дарвина. Лондонски акваријум Sea Life пружа својим посетиоцима искуство шетње међу становницима морских дубина, који пливају око стакленог тунела који повезује две секције акваријума. У Акваријуму туристи могу видети зоне посвећене ражама, ајкулама, обалском и дубинском морском животу, али завирити и у екосистем Темзе.

Дух Лондона - провод који се не заборавља

Лондон је урбани град који живи преко целог дана и целе ноћи. Туристи и локални становници радо бирају Сохо и Вест Енд као места за излазак. Ковент гарден је још једно место пуно барова, ресторана и клубова који гарантују садржај за свачији укус. У Лондону су људи непосредни и весели, па се туристи са пута врло често враћају са сјајним успоменама из ноћног живота. Незаобилазно пиће је пиво, а након неколико кригли се често наручују грицкалице као што су вафли, багели или помфрит. Наравно, заштитни знак британске кухиње су риба и помфрит. Риба може бити похована, пржена или печена, а ово традиционално јело је најбоље пробати у локалним ресторанима Fish Bone, Laughing Halibut и North Sea Fish Restaurant.

Лондон је фасцинантан град који туристима при свакој посети открива нове занимљивости о себи. На пример, вожња чувеним црвеним аутобусом увек може бити интересантно искуство. Иако сада већ култни, ови аутобуси су некада били у различитим бојама, а црвена је постала обавезна тек 1907. године. Туристи који се одлуче да обиђу град на овај начин, од туристичког водича ће вероватно чути податак да је Карл Маркс свој Манифест написао баш у Лондону, изнад бара који и даље постоји, или да је у Бакингемској палати законом забрањено умирање.

Једна од тајни Лондона су и 20 подземних речица које теку испод Темзе, као и напуштене станице лондонског метроа, које често служе као сетови за филмове и простори за приватне журке. Због тога једна посета Лондону није довољна, већ му се његови верни обожаватељи често враћају, како би их поново фасцинирао својом свестраношћу.

Хари Потер авантура у Лондону

Туристи који су у потрази за садржајем који ће их склонити са градских улица, на само 30 километара северозападно од града могу закорачити у потпуно другачију димензију. Љубитељи култног дела модерне енглеске књижевности и најпознатијег чаробњака на свету, Харија Потера, могу посетити светски познату туру по магичном универзуму чаробних штапића и митских бића. The Making Of Harry Potter тура је званична тура Warner Bros студија, а своје посетиоце води по сетовима на којима су снимани филмови из франшизе о Харију Потеру. До ње се из Лондона може доћи аутобусом или возом, а у зависности од избора превоза, путовање траје између 20 минута и сат времена. Тура обухвата посету легендарним сетовима, прилику да се виде оригинални костими и реквизити са снимања и доживљај специјалних ефеката који су коришћени у филмовима.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу