Језик:

Region:

27 June 2022 Дестинације

Водич кроз Ријеку - упознајте највећу луку Хрватске

На аутомобилима у Ријеци често ћете видети стикер са слоганом Волим град који тече. Заиста, са својим отвореним и живахним духом, Ријека је град који ћете лако и брзо заволети.

Ријека је одличан избор за активни одмор јер није класично летовалиште – купање и уживање у мору можете употпунити разгледањем града и бројних знаменитости у околини.

Ријека - највећа лука Хрватске

Град се налази на западу Хрватске, на северу Ријечког залива који припада већем Кварнерском заливу Јадранског мора. Трећи по величини град у Хрватској, Ријека представља административно средиште Приморско-горанске жупаније. Од престонице Загреба удаљена је око 185 км.

Током историје Ријека је важила за велики центар индустрије и бродоградње и једну од највећих морских лука у Европи. И стварно, било да прилазите Ријеци са копна или са мора, прво што ћете уочити су дизалице као препознатљив симбол града. Временом, међутим, како је промет у луци слабио, а град се све више окретао туризму, дизалице су остале као сведоци некадашње живости индустрије, а понека је и данас у употреби.

У Ријеци ћете видети све – остатке из Римског доба, средњовековну архитектуру, велелепне палате из доба аустроугарске владавине, пијацу у стилу сецесије, тргове сличних онима у Италији, социјалистичку новоградњу и напуштене фабрике које чезну да се пробуде из сна. Само током 20. века, Ријека је била град у чак шест различитих држава.

Ријека има прегршт културно-историјских знаменитости, а 2020. године је проглашена и европском престоницом културе. Ријечани су надалеко познати као одлични домаћини који својом гостољубивошћу чине да се увек осећате добродошло. Ријека је и град студената и позната је по свом младалачком духу, толеранцији и отворености.

Одлична локација и добра повезаност са осталим градовима

Због своје идеалне позиције Ријека је добро повезана са другим градовима Хрватске, али и суседним земљама. До Ријеке можете доћи воденим, копненим и ваздушним путем. Свакако најудобнији начин да стигнете до града који тече је авионом. Лет од Београда до Ријеке траје око 90 минута, а авио-карте до Ријеке можете резервисати онлајн.

Знаменитости у Ријеци - шта посетити?

Почетна тачка обиласка града је Корзо, најпространија шетачка зона до које воде готово сви путеви у Ријеци. Налази се близу мора, а ту се пешке могу обићи све важније знаменитости града и осетити његов ведар дух. Док се шетате Корзом, не пропустите да посетите:

  • Градски торањ који је најпрепознатљивији симбол Ријеке,
  • цркву Госпе Лурдске,
  • Гувернерову палату (поморски и историјски музеј хрватског приморја),
  • Трг Ријечке револуције,
  • Коблеров трг,
  • Стари град (Стара градска врата, катедрала св. Вида, црква Узнесења Блажене Девице Марије, Коси торањ, Ријечки тунел, итд),
  • Градску тржницу,
  • Народно казалиште Иван Зајц.

Као предах од разгледања предлажемо да попијете кафу у неком од бројних кафића у центру града. Ријечани обожавају да испијају кафе, али не као Италијани у стилу кратког петоминутног задржавања у кафићу на еспресу. Ритуал испијања кафе овде подразумева дуге разговоре са пријатељима, без журбе и опуштено.

Никако не пропустите Трсат који се налази на брегу надомак града, савршено место за шетњу, уживање и разгледање занимљивих историјских и културних објеката. До Трсата можете доћи аутобусом, а они са добром кондицијом могу и пешке да се попну степеницама Петра Кружича. Чак 561 степеник води вас до циља, али уложени напор ће бити вредан труда јер се са врха пружа један од најлепших погледа на Кварнерски залив. Поред уживања у погледу, обиђите и:

  • Трсатски каштел,
  • светиште Госпе Трсатске,
  • Трсатски парк,
  • универзитетски кампус.

Атракција за љубитеље старих рачунара

PEEK&POKE музеј представља импресивну колекцију ретро компјутера, конзола за играње видео игрица, геџета и другог рачунарског хардвера која сведочи колико је технологија напредовала последњих 50 година. Ако посећујете овај јединствени музеј породично, провод је загарантован за све узрасте, јер можете играти старе игрице и певати караоке.

Плаже које не треба пропустити

Ако се задесите у овом приморском граду лети, право освежење од градске вреве можете пронаћи на оближњим плажама. Све плаже су смештене на истоку или западу због самог положаја града. Нису превише удаљене од градског језгра, а до свих плажа иду градски аутобуси.

Због медитеранске климе сезона купања у Ријеци траје дуго - почиње почетком пролећа и завршава се тек у касну јесен. Море је веома чисто, а то доказују и плаве заставице које имају плаже Плоче и Костањ. Неке од најпознатијих плажа у Ријеци су: Грчево, Саблићево, Бивио, Игралиште, Плоче, Прелук, Костањ, Главаново, итд.

Ријека, као база за излете

Ријека се налази на савршеном месту – на коју год страну да наставите своје путовање, нећете погрешити, јер су надомак овог приморског града безбројне могућности како да проведете остатак одмора.

Гледајући ка западу, у непосредној близини налази се Опатијска ривијера или, једноставније, Опатија, омиљено летовалиште како туриста, тако и локалаца. Плаже у Опатији које би требало обићи су: Томашевац, плажа Света Клара (Мали рај), Roya, Лидо, Мирамар, Липовица.

Уколико имате слободног времена, даље ка западу можете наставити до драгуља хрватског приморја - Пуле, Ровиња и Пореча.

Са источне стране можете посетити типичне приморске градиће попут Бакра, Бакарца, Краљевице, као и ривијере Цриквеница и Нови Винодолски. У близини је и острво Крк.

Од Ријеке за мање од два сата стижете до Загреба, а Италија и Словенија удаљене су на свега сат времена вожње.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу