Језик:

Region:

06 October 2021 Дестинације

Водич кроз Праг - незаобилазне туристичке атракције Златног града

Престоница Чешке је један од центара историје Источне Европе. Преплављен је турстима у свако доба године и спада у оне туристичке дестинације у које је лако заљубити се већ на први поглед. Како би та љубав трајала, Праг својим посетиоцима постепено открива слојеве који га чине културном, уметничком, историјском и урбаном престоницом. Овај јединствени град се простире на обалама једне од највећих река у Европи, дом је најстаријег замка на свету и у самом свом срцу чува импозантне паркове и воћњаке. Уз то, Праг је место на коме туристи могу уживати у аутентичној домаћој кухињи и укусима правог чешког пива.

Лет од Београда до Прага траје само сат и 40 минута. Поласци су могући два пута недељно, из Београда и осталих градова. Путници до својих карата могу доћи лако и брзо на сајту Ер Србије, а пријава на Newsletter им омогућава да међу првима буду информисани о увођењу нових полазака и повољнијим ценама карата.

Праг - бајковити град на обалама Влтаве

Прашка архитектура је прва ствар која очара посетиоце који закораче у чешку престоницу. Овај невелики град има само милион становника, али је својеврстан музеј на отвореном. Због тога је стари центар града под заштитом Унеска, као место од великог историјског и културног значаја. Проглашавање центра Прага спомеником културе је резултирало тиме да је у овом делу града потпуно онемогућен приступ аутомобилима који немају електрични погон, како би се заштитиле фасаде грађевина.

Обилазак Прага требало би започети управо из његовог центра, шетњом по Карловом мосту. Овај мост се налази на месту Јудитиног моста, који је страдао у поплави 1342. године. Карлов мост је изграђен 1402. године и све до средине 19. века био је једини мост који спаја две обале Прага. Карактеристичан је по кулама и статуама које се на њему налазе, а од којих је најпознатија она која представља Св. Јована Непомука. Предвечерје је најбоље време за шетњу овим мостом, који је и место окупљања великог броја уличних уметника и продаваца сувенира.

Следећа незаобилазна атракција су Храдчани, комплекс који окружује Прашки дворац. Сам дворац потиче из 9. века, и претпоставља се да је највећи и најстарији дрвени дворац на свету. У њему се данас налази званична резиденција председника Чешке републике, док је део дворца отворен за туристе. На тргу испред дворца туристи могу присуствовати смени страже која се дешава на сваких сат времена и која је прилично атрактивна. У овом комплексу налази се и Катедрала Св. Вита, саграђена у готском стилу карактеристичном за архитектуру Прага. Унутрашњост катедрале одузима дах, а њене две куле доминирају панорамом Прага.

Још један комплекс који се не сме пропустити је Вишехрад, место са кога је, по легенди, Праг почео да се развија у град какав је данас. Комлекс је изузетно простран, па је за његов обилазак потребан готово цео дан, а у њему се налазе црква Св. Петра и Павла и гробље почасних грађана Прага, на коме су сахрањени Сметана и Дворжак.

Престоница Чешке као музеј на отвореном

Шетња центром Прага подсећа на посету једном великом музеју под отвореним небом. За почетак, у близини Прашког дворца налази се Златна улица, названа по томе што су у њој током 16. века биле смештене куће златара.

Легенда каже да су у овој улици за време владавине цара Рудолфа II становали и алхемичари који су покушавали да гвожђе претворе у злато. Данас је то уличица пуна кућица шарених фасада, од којих је велика већина претворена у мале отворене музеје, у којима се налазе предмети из домаћинства и златарских радионица 16. века. Кућа која носи број 22 је нарочито занимљива, јер је у њој живео сам Јозеф Кафка у периоду од 1916. до краја 1917. године.

На Староградском тргу се налази чувени Астрономски сат, чије одбројавање не треба пропустити. Наиме, сваког пуног сата се прозори на сату отварају и у њима се појављују фигуре Исуса и 12 апостола. Поред њих, на сату се могу уочити астрономски знаци за сунце, месец и остале планете, као и симболи хороскопских знакова. У непосредној близини Астрономског сата налази се Храм Девице Марије Тинске у којима туристи могу видети најстарије оргуље у Прагу, које датирају са краја 17. века, и два торња која носе називе Адам и Ева.

Културни и пословни центар Прага налази се непосредно изнад старог града и зове се Венцеславов трг, по принцу Венцлаву I, чија се импозантна статуа налази у самом центру булевара. Булевар се завршава испред Народног музеја, са поставкама које обухватају државну круну и владарске ознаке, дела чешких сликара и историјске предмете из 9. века. Међу музеје које у Прагу не треба пропустити спадају и Кафкин музеј и јеврејски кварт Јозефов, са најстаријом активном синагогом у Европи и јеврејским гробљем.

Гастрономија Прага - откривање традиционалних укуса на нови начин

Праг је незаобилазна дестинација светских хедониста на путу кроз Европу и прва станица уживаоца чешког националног пића - пива. Искусни туристи који посећују овај град, за упознавање са традиционалном чешком кухињом бирају неке од безброј пивница. У њима се могу пробати гулаш, традиционално куване коленице, кнедле по којима је чешка кухиња нарочито позната или изврнути сендвич. Поред куваних јела у ресторанима и пивницама, занимљив укус шетњи градским улицама могу дати клобаси, зачињене кобасице које се у облику хот дога продају на штандовима који се могу наћи на готово сваком кораку. Од слаткиша су најпопуларнији трделник, слатки корнет који се може јести празан или напуњен сладоледом, кремом или џемом, и традиционална медовник торта, као пратилац поподневне кафе у старом центру града. Поред богате кухиње, Праг је познат као место на коме се може попити најквалитетније пиво на свету. Осим популарних пива као што су Пилснер Уркел, Крушовице и Старопрамен, готово свака пивница у понуди има своје домаће пиво, које долази са занимљивим комбинацијама укуса. Чеси су страствене пивопије, па није необично видети групе младих људи како шетају улицом и пију своје омиљено пиво. Ноћни живот града почиње већ у поподневним часовима и у самом центру је нарочито богат. Ипак, због забране буке после 22 сата, сви ноћни клубови и барови се налазе у подрумским просторијама. Већина их је задржала оригинални ентеријер, па се често могу видети комбинације камених зидова и старог дрвета, које ноћним изласцима у овом граду дају мало алтернативног духа.

Праг у својим ћошковима крије и пар занимљивих тривија

За туристе који желе да посете мало другачије знаменитости, шетња прашким улицама може бити прави мали лов на благо. Једно од таквих блага је Ленонов зид, настао 80-их година прошлог века, када је велики обожавалац Џона Ленона на њему насликао мурал посвећен овом музичару. Од тада до данас, зид је постао симбол љубави, слободе и отпора репресивном политичком режиму, у складу са каријером ове музичке иконе. Мало лутања по споредним улицама старог центра туристе може одвести до Кафкине главе. Ова необична инсталација се налази испред једног хотела и „ради“ до радих вечерњих сати. Архитектонско чудо које је постало једно од најфотографисанијих зграда у Прагу је „зграда која плеше“. Налази се на обали Влтаве, њена изградња је завршена 1996. године и и даље представља предмет жучне дебате међу локалним становништвом.

Праг је дом необичних и симпатичних споменика и скултпура. Неке од њих су човек са кишобраном који виси изнад шеталишта, бебе које се пењу уз Жижков телевизијски торањ, са кога се може посматрати панорама града, и чувене две скулптуре испред Кафкиног музеја, а које на врло необичан начин исписују неке од најпознатијих чешких стихова по силуети ове државе.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу