Језик:

Region:

17 August 2020 Путописи

Мадрид - 24 сата у шпанској престоници

Извор: ELEVATE, Air Serbia Inflight magazine

Имала сам срећу да у Мадриду проведем четири године радећи у седишту Института Сервантес и кад год ми се укаже прилика волим да побегнем у тај град и изгубим се у његовим улицама, макар то било и на један дан.

Када је реч о храни, звучаће као фраза, али Мадрид заиста има безброј најразличитијих места на којима можете да пробате све и свашта. Једно од мојих омиљених места свакако је La Ardosaгде обавезно треба пробати артичоке уколико им је сезона, а тешко је наћи и бољу тортиљу са кромпирима од њихове. У истом том крају налази се и Navaja са одличном фузијом различитих стилова и гастрономија, а за сваку препоруку је и креативна понуда тортиља које спрема BicoКако сам ја вегетеријанка, посебно су ми драга места као што су Vega или Rayén Vegano, која нуде оригиналне и веома укусне комбинације. Наравно, увек је препоручљиво резервисати место јер се у Мадриду добра храна врло брзо прочује, па су гужве неизбежне.

За испијање кафе током дана одличан избор могу да буду Cafelito или Plántate у крају Lavapiés. Оба места су мала, али шармантна и осим кафе нуде веома укусне домаће колаче. Ако пак неко више воли да испија чај, пријатно место Tekoe нуди шаролик избор, а налази се у још пријатнијој четврти Bario de las letras.

Чаша доброг пива увек је пожељна, а мени највише прија да је испијам у некој од бројних башти којих мадридски кафићи имају напретек. Нећете погрешити ако одаберете било коју башту на Plaza del Dos de mayoа моја препорука биле би дивна башта коју има San IdelfonsoОдушевљавају ме и баште на Plaza de las Comendadoras. Иако се налазите у центру Мадрида, осећај је као да сте измештени у неки мирнији амбијент, у неко слатко, мало шпанско село.

Лагано летње предвечерје идеално је да га проведете у шетњи кроз парк Madrid Río или да уграбите залазак сунца уживајући у погледу на Мадрид са једног од брда која чине парк Parque del Cerro del Tío PíoА када падне вече, уколико говорите шпански језик, Microteatro por dinero има више него оригиналну позоришну понуду. Ту се изводе кратка дела, у трајању од десет до петнаест минута, а играју се пред вама, у просторијама које немају више од десетак квадрата!

Ако сте већ у Мадриду, немојте да пропустите прилику да истражите културну понуду јер мадридска уметничка сцена важи за једну од бољих у Европи! Кад год ми се пружи прилика, обавезно посећујем разне изложбе које организује Музеј Тисен-Борнемиса. Међутим, и кварт као што је Lavapiés препун је места која свакодневно буде бројна занимљива дешавања, неретко врло алтернативна. Swinton & Grant је једно од оних која ме увек изнова изненади!

Уколико имате среће да се у шпанској престоници пробудите у недељу, онда нека то буде што раније и нека се на вашем плану за тај дан обавезно нађе Ел Растро, надалеко чувени бувљак, који у Мадриду има посебан статус. Наравно, ако се уморите од разгледања и обилажења стотина тезги, увек препоручујем да се освежите пивом! La PalomaLos Caracoles или пак Mercado de San Fernando – са било којим од ових места нема грешке!

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу