Језик:

Region:

13 October 2020 Путописи

Њујорк у доба короне

Ауторка текста: Данијела Миловановић, Air SERBIA Ecommerce and Digital Marketing

Ако сте се икада питали због чега је Њујорк један од најпосећенијих градова света, као и због чега је толико филмова снимљено баш у овом граду, знајте да разлог за то није његова импозантна архитектура или чињеница да је пословни центар највеће светске силе. Праве разлоге схватићете тек када га доживите, јер они остану непознаница само онима који су превише лењи да би га упознали крстарећи његовим улицама на својим ђоновима.

Пандемија је обележила 2020.годину и учинила наше животе потпуно другачијим. На удару су се нашле наше навике, наши планови и пре свега наше здравље. Али, ништа не може да заустави нашу жељу да живимо и наше снове, а један од снова многих људи је да посете Њујорк. Управо је то један од ретких градова који су током актуелне кризе остали отворени за српске туристе и верујте, доступнији је него икада.

На чувени аеродром JFK стижете директним летом Air Serbia у поподневним часовима по локалном времену, а смањен број летова учинио је да на пасошкој контроли не чекате дуже од десетак минута, што је у редовним околностима заиста немогућа мисија. Слична ситуација је и на линијама њујоршког метроа у коме нећете затећи уобичајене гужве. Нагли пад броја туриста и пословних активности условио је да је велики број хотела у Њујорку затворен, али значајан број још увек ради, нудећи своје услуге по далеко нижим ценама од уобичајених за ово доба године. Наравно, боравак у њима прилагођен је актуелној ситуацији, а превенција је нешто о чему се јако води рачуна у свим објектима. Због тога, заборавите на уобичајени хотелски доручак или свакодневна сређивања соба, препустите се оним стварима због којих сте дошли.

Кажу да је Њујорк једнако леп у свако доба године, али касно пролеће и рана јесен у овом граду имају неку посебну чар. Климатски услови су тада идеални за боравак напољу и дуге шетње које ће ваш обилазак учинити бескрајно занимљивим. Живот овог великог града чине наравно и дешавања у његовим бројним "спољним" квартовима, које свакако вреди видети, али центар свега је острво Менхетн које се налази између река Хадсон и Ист. То је најмања и најгушће насељена област, са највећим бројем туристичких атракција, културних и угоститељских садржаја, као и друштвених дешавања.

Овај град има толико различитих садржаја, да су вам потребне недеље како бисте све обишли. Због тога је најбоље да свој обилазак испланирате у складу са вашим интересовањима, као и бројем дана које ћете провести у њему. Не треба да пропустите шетњу чувеним Централ парком, најзеленијим и најлепшим делом Менхетна. Оно што такође треба да знате јесте да су Њујорчани изузетно везани за своје реке дуж којих постоје бројна шеталишта, ресторани и кафићи, паркови, спортски и други садржаји. Бројни докови дуж обале крију многе тајне и фантастична места за фотографисање, а на крајњем шпицу острва налази се прелепи Батери парк одакле можете отићи на популарно крстарење поред чувеног Кипа слободе и острва Елис. Не треба пропустити ни незаборавну шетњу преко моста Бруклин до четврти Дамбо која је једна од најпопуларнијих локација ван Менхетна.

Посебна прича је предивни Брајант парк, вероватно најшармантнији парк у Њујорку, који се налази поред чувене Њујоршке јавне библиотеке (New York Public Library). Уколико барем на кратко желите да се осетите као Њујорчанин, купите своју јутарњу кафу на једном од киоска и фантастично пециво у оближњој пекари Ole&Steen, и заузмите један од столова у овој јединственој градској оази.

Ако сте љубитељи импозантне њујоршке архитектуре, оличене у надалеко чувеним небодерима и бројним светлећим рекламама које су један од заштитних знакова Њујорка, прошетајте се чувеним авенијама Мидтауна у коме се налазе Рокфелер центар и Емпајер Стејт Билдинг, са којих се пружа нестваран поглед, као и надалеко чувеним Бродвејом и Тајмс сквером. На крајњем југу налази се јединствена и заиста импресивна Финансијска четврт у којој се налазе седишта многих компанија, Светски трговински центар и чувени Вол стрит.

Не пропустите да обиђете два заиста импресивна њујоршка музеја који крију невероватне експонате од непроцењиве вредности за човечанство, Музеј савремене уметности (MoMA) и Природњачки музеј (American Museum of Natural History). Уколико немате времена, ето још једног разлога да се вратите у овај град.

За оне који желе да упознају Менхетн из мало другачијег, не потпуно туристичког угла, да се упознају са начином живота Њујорчана, модним и културним трендовима, уличном и клупском музиком, ноћним проводом, прави избор је шетња квартовима као што су Челси, Гринвич вилиџ, Сохо или Трибека. Препознаћете бројна места на којима су снимане популарне серије, налетећете на фантастичне примере уличне уметности и бутике са оригиналним примерцима њујоршких модних креатора. Мноштво младих људи зачас ће напунити бројне симпатичне локале из којих се шире мириси најразличитијих светских кухиња и звукови чувене њујоршке музичке сцене. Налажење места за вечеру без претходне резервације овде је озбиљан подухват, али не одустајте, вредно је сваког труда.

И не заборавите, Њујорк је увек Њујорк, чак и у доба Короне.

Резервишите ваше карте путем www.airserbia.com и започните вашу Њујорк авантуру!

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу