Језик:

Region:

15 December 2021 Hot Spot

Седам музеја које би требало посетити у Њујорку

Њујорк је највећи музејски центар света. Посета неком од бројних музеја је устаљени викенд ритуал његових становника, а атрактивне поставке и изложбе највећих уметника привлаче туристе са свих страна света. Музејска сцена овог града обухвата историју цивилизације, један од најбогатијих природњачких музеја на свету, античку културу, савремену уметност и авангарду. Укратко, за свакога по нешто.

Већина музеја који се не смеју пропустити смештени су на Музејској миљи, мада и скретање са ове руте може донети јако пријатна изненађења. Како је обилазак свих музеја приликом једне посете Њујорку немогућ, ових седам представљају окосницу културне сцене ове метрополе и добру полазну тачку у упознавању са модерном музејском престоницом света.

MoMA PS1 - провокативне поставке и авангардни приступ уметности

Један од најпопуларнијих музеја у Њујорку смештен је на Лонг Ајленду, надомак Квинса. Основан је 1971. године као непрофитни уметнички центар и од тада окупља најбоље алтернативне уметнике из целог света. Уз то, неретко се у њему могу видети дела неафирмисаних уметника који се баве друштвеним или политичким активизмом. MoMA PS1 представља прави храм концептуалне уметности, а уз то организује перформансе, музичке догађаје и архитектонске изложбе. Наиме, овај јединствени музеј активно ради целе године, а изложбе и перформанси нису ограничени само на здање у коме се налази. Често се догађаји под покровитељством MoMA PS1 музеја одржавају у непосредној околини или чак на улицама Њујорка. Тако посетиоци заједно са уметницима крећу у авантуру кроз град који никада не спава.

Музеј модерне уметности - најутицајнији музеј модерне уметности на свету

Музеј модерне уметности је у тесној сарадњи са MoMA PS1 музејом и заједно чине два најпосећенија музеја савремене уметности на свету. Налази се на Менхетну, а његове поставке обухватају дела најутицајнијих уметника из области архитектуре, дизајна, сликарства, графике, фотографије, вајарства, филма, а последњих година и ствараоце који као медијум користе електронске медије. Отворен је 1929. године, изложбом дела Сезана, Ван Гога и Гогена, као тадашњих савремених уметника. Сваке године овај музеј посети преко милион посетилаца, што га чини најутицајнијим музејом савремене уметности на свету. Међу 350.000 експоната налазе се, осим уметничких дела, књиге, монографије и документи који чувају историју уметности од заборава, у њиховом изворном облику.

Нови музеј - контроверзне поставке и турбулентна историја

Нови Музеј у Њујорку представља место на коме излажу искључиво савременици и уметници који још увек стварају. Настао је као концепт у коме један музеј не мора да има своје стално место да би привукао посетиоце. Нажалост, овакав приступ је Новом музеју донео тежак почетак, стално мењање локација и умало банкрот. Међутим, последњих година постао је култно место за љубитеље модерне и авангардне уметности, а пажњу музејске публике привлачи контроверзним изложбама, међу којима је најпосећенија била „Лоше сликарство“ 1978. године. Овај музеј је постао јединствен по начину излагања дела, од којих је најиновативнији тзв. серија потписаних прозора, односно дела уметника изложена на прозорима зграде у којој се музеј у том тренутку налазио. 2003. године Нови музеј добија свој трајни дом у згради иновативног изгледа која се налази у Бовери улици. Љубитељима музеја који желе да се упознају са савременим уметничким тенденцијама или доживе класична дела кроз нове медије, Нови музеј представљаће право откровење.

Музеј уметности Метрополитен - уметнички гигант и чувар културе цивилизације

Метрополитен је највећи музеј у Сједињеним Америчким Државама. Статистика говори да сви музеји Њујорка заједно имају мање посетилаца него што кроз Метрополитен прошета за годину дана. Овај податак не чуди, с обзиром на то да се ради о култној установи која поседује више од 17 милиона експоната. Туристи који посећују овај музеј то чине неколико пута, јер га је немогуће обићи одједном. У музеју уметности Метрополитен налазе се најзначајнија дела сликарства, вајарства и примењене уметности из целог света, а најпосећеније су изложбе европских, америчких и медитеранских уметника. У сталној поставци налазе се и истакнута дела исламске, византијске, античке и азијске уметности, па је шетња овим музејом прави излет кроз сваки кутак света и историју културе од првих цивилизација до данас. Овако богата поставка је заслужна за то да Метрополитен већ деценијама буде трећи најпосећенији музеј на свету. Осим сталне поставке, Музеј уметности Метрополитен својим посетиоцима приређује праве уметничке посластице у периодима празника, па је период дочека Нове године најчешће резервисан за изложбе намењене породицама или елегантне балске свечаности.

Национални музеј америчких Индијанаца - прилика да се посетиоци упознају са историјом Новог континента

Национални музеј америчких Индијанаца налази се на доњем Менхетну, у згради бивше њујоршке царине. Грађевина је фасцинантна сама по себи, са екстеријером украшеним рељефима, дрвеним скулптурама и импозантним стубовима, док ентеријером доминирају мермер и мурали. Туристима који желе да се упознају са богатом америчком историјом и традицијом Индијанаца овај јединствени музеј треба да буде полазна тачка на Музејској миљи. Национални музеј америчких Индијанаца поседује преко 800.000 артефаката, међу којима су предмети који припадају индијанским племенима Средње и Латинске Америке, Аљаске и Канаде. Поставка музеја укључује уметничка дела, традиционалну ношњу, оруђа и оружја, музичке инструменте и обредне реликвије. Нарочито су занимљиве сталне поставке у којима посетиоци могу видети личне предмете чувених индијанских поглавица Бика који седи и Џеронима, међу којима је и неколико скалпова поражених непријатеља. У Националном музеју америчких Индијанаца се налази и највећа колекција живописних перика које су носили најистакнутији чланови племена. У овој згради се одржавају традиционални концерти индијанске музике, догађаји посвећени животу и традицији Индијанаца, а у склопу музеја налази се ресторан где посетиоци могу пробати специјалитете индијанске кухиње и карактеристична пића.

Природњачки музеј- забава за целу породицу

Природњачки музеј у Њујорку је највећи те врсте на свету, а често и најпосећенији. Налази се у парку Теодора Рузвелта, преко пута Централног парка, па га туристи могу посетити док се упознају са природним лепотама Њујорка. Музеј је заправо комплекс од 28 зграда у коме се налази чак 48 сталних поставки које прате еволуцију биљног и животињског света на земљи. Осим што је туристичка атракција и омиљени музеј америчких породица, Природњачки музеј је и највећи светски истраживачки центар који запошљава научнике из целог света. Најпопуларније поставке јесу оне које приказују костуре диносауруса и рептила који су настањивали планету пре више милиона година. Уз то, сваке године Природњачки музеј организује месец Дарвина, када посетиоци могу видети интерактивну изложбу људске еволуције.

Купер Хјувит музеј дизајна Смитсонијан - драгуљ примењене уметности

Овај музеј се налази се на Менхетну, на краку Музејске миље која се протеже Апер Ист Сајдом. Својом поставком прати више од 240 година дизајна и примењене уметности из целог света. Смештен је у вили класичног георгијског стила који обележава америчку архитектуру. Изложбе којима се посетиоци најрадије враћају су оне које представљају дела архитектуре, дизајна екстеријера, скулптуре, уметничку декорацију, посуђе, костиме, намештај и уметничка дела од дрвета и метала. Уз то, у музеју дизајна и примењене уметности Смитсонијан могу се видети оригинални радови на папиру познатог америчког уметника Фредрика Едвина Чурча, столица на којој је седео Абрахам Линколн и аутомобил којим су се возили чланови бенда Битлс. Купер Хјувит музеј привлачи посетиоце и импресивном колекцијом накита, као и тематским изложбама које се фокусирају на одређене сегменте примењене уметности и дизајна са свих континената.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу