Језик:

Region:

04 August 2021 Дестинације

Шта посетити у Бриселу и зашто је он идеалан град за путовање

Својом богатом културом, историјом и различитим језицима градови старог континента су одувек привлачили туристе из целог света. Из Србије је путовање до европских престоница кратко, повољно и доступно свима.

Брисел је један од најчешће посећених градова Европе јер сваком туристи пружа занимљив садржај. Из Србије се директним летом стиже за нешто више од 2 сата због чега се бира и за дужу, али и краћу посету.

Брисел – главни град државе са бурном историјом

Брисел је градско подручје које садржи 19 општина и постоји више од 1.000 година. Главни је град Белгије, а она је смештена између Холандије, Немачке, Луксембурга и Француске.

Током своје историје била је део Франачке државе, Немачке, део Аустрије, али и део Холандије. Споменици, историјски записи, стилови на фасадама…сви сведоче о утицају различитих култура и формирају јединствен стил карактеристичан за Белгију.

На читавом подручју се говори француски, немачки и холандски језик, али туристи неће имати проблема у споразумевању јер се користи и енглески у свакодневној конверзацији.

Данас је Брисел и незванични, главни град ЕУ, а садржи и неколико важних седишта везаних за ову институцију: Европску комисију и Савет ЕУ.

Званична валута је евро, а цене се не разликују много од цена у Београду. Смештај се може пронаћи у луксузним хотелима, али и постоје и повољније опције за оне којима је битно да путовање не кошта превише.

Белгија и Брисел су идеални за туристичку посету јер имају умерену климу па су атрактивни током сва четири годишња доба.

Шта посетити у Бриселу?

Пре одласка на пут добро је проучити информације о самом граду и донети одлуку о томе шта би требало посетити. За обилазак богате туристичке понуде, уз шопинг, ноћни живот и одмарање требало би испланирати дужи одмор. Из тог разлога се туристи радо враћају у Брисел, јер сваки пут откривају нове ствари и једнако уживају у лепотама града.

Главни градски трг - Grand Place

Препорука је да се обилажење града започне на прелепом главном тргу, који је познат по томе што је сваке друге године прекривен тепихом цвећа. Обавезно треба посетити и Градску кућу која својим муралима, осликаним зидовима и таваницама верно и занимљиво приказује историју Брисела.

Посета није комплетна без обиласка чувене фонтане са бронзаном статуом дечака Manneken Pis. Иако је чудно да оваква статуа буде симбол града, постоји прича да је он спасао град од детонације бомбе тако што је уринирао на запаљен фитиљ. Да ли је реч само о легенди или не, нико са сигурношћу не зна.

Замкови и паркови

Брисел има неколико познатих замкова који су историјски вредни, али и пружају прелеп поглед на не тако давну историју једне земље. Прошетајте простором попут принчева и принцеза и посетитие замкове VevesAttreAnnevoie. Нема тог посетиоца који није уживао у оваквом обиласку.

Музеји и галерије

Град има око 90 музеја, а међу њима постоје и: Музеј чоколаде, Музеј музичких инструмената, Музеј стрипа, али и Музеј града Брисела, Музеј модерне архитектуре…

Поставке остављају без даха и држе пажњу посетилаца од почетка до краја. У музеју чоколаде се, на пример, може научити колико је зрно какаа било вредно, али и како се прави најбоља Белгијска чоколада.

Краљевска галерија Сент Хуберта је рај за туристе. Опет, то није класична галерија већ огроман простор са продавницама које осликавају живот Брисела. Чувена Белгијска чоколада је нешто чији се укус памти, али туристима се допада и најфинија чипка, хеклани предмети, шешири, књиге…

Из Брисела се туристи враћају препуни утисака, али и сувенира и антиквитета који остају лепа успомена и подсетник да се поново врате.

Вреди посетити и…

Атомијум је чудна грађевина која је увећана реплика атома гвожђа изграђена 1958. Свака купола има посебну изложбу, па је и унутрашњост јако занимљива.

Обилазак није потпун ако се не проба чувено белгијско пиво, али и прошета улицама и ужива у погледу на посебне зграде које се само овде могу видети. Нема облакодера и високих грађевина, све су у живописним бојама и једнаке висине, а улице су уређене, па се лепо преплиће нова и стара архитектура.

Ноћни живот Брисела ће се највише осетити ако се посете неки од ноћних клубова, а прилика за шопинг је највише у улици Reu Neuve, у шопинг центрима, али и авенијама и мањим улицама које се гранају са главног трга.

Не треба отићи и кући без неког од чувених стрипова или књига, а Nine City има све што љубитељи желе.

Храна коју морате пробати су оригинални белгијски вафли, белгијске кобасице, крокети, - то су само нека од јела која имају једноставне састојке, али добром комбинацијом зачина и сосева се ствара јединствен укус који се само овде може искусити.

Још је много места попут опере, кафића, биоскопа, позоришта, па је зато потребно пуно времена да би се све посетило.

Посебна атракција – једнодневни излети у Бриселу

  1. Излет до градова Гент и Бриж - Ово је тура за заљубљенике у дворце грофова Фландрије, места са средњовековном архитектуром у којој као да је време стало. Посета је испуњена шетњом кроз ова два града, али и вожњом бродом кроз уске канале. Довољно је понети удобне ципеле и добро расположење, а прелепа природа ће се побринути за фантастичне успомене.
  2. Целодневни излет у вртове Кокенхоф и село Зансе Шанс - и ово су нека од занимљивих места у близини Брисела која имају прелепу природу и занимљиву културу. Туристи се могу посетити село ветрењача, учествовати у неколико радионица, јести најбољи сир и учити о врстама цвећа које вртови садрже.
  3. Излет на поља Фландрије - ова тура је идеална за заљубљенике у историјске чињенице. Дан је испуњен посетама местима која су обележена биткама, музејима, али и највећем гробљу Комонвелта на свету.

Зашто је лет до Брисела најбољи избор?

Брисел је удаљен 1.700 км од Београда. Да би се та раздаљина прешла аутомобилом потребно је дугих 17 часова вожње без заустављања. То је напорно и дуго путовање и губи се 2 дана у путу.

Насупрот томе, лет авионом из Београда до Брисела траје 2 сата и 20 минутаудобан је, брз и ценовно доступан многима. Авио карта Београд-Брисел се лако проналази јер су поласци чести, а за директан лет повратна карта кошта мало више од 20.000 дин.

На овај начин путовање до Брисела се може испланирати у последњи час, приступити неком од излета или отићи у сопственој организацији.

Путовањима се откривају нови предели, уче нови језици и упознаје другачија култура. Брисел је један од градова који је довољно близу ако се путује авионом, интересантан је за све узрасте и топло дочека све који му долазе у посету.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу