Језик:

Region:

28 December 2021 Дестинације

Шта посетити у Загребу - Адвент, знаменитости, ресторани и музеји

Последња измена текста: 13. новембар 2023.

Уколико планирате путовање у Загреб, једнодневни излет или продужени викенд, саставили смо опширан водич кроз Загреб, како бисте на једном месту нашли све потребне информације.

Уз Ер Србију стигните до Загреба летом који траје око сат и 10 минута. Куповину авио карата Београд - Загреб можете брзо и поуздано обавити на сајту компаније, а уколико се пријавите на Newsletter добијаћете обавештења о попустима на цене карата, као и информације о новим поласцима.

Јавни превоз и такси

Као и у другим великим градовима, тако и у Загребу постоји добро организован јавни превоз који углавном чине трамваји и аутобуси. Постоји укупно преко 160 дневних и 8 ноћних линија.

Карте можете купити на више локација у граду или код возача у самом возилу. Такође, на располагању су вам и такси услуге.

Делови града које морате обићи у Загребу

Најпопуларније локације за туристе су: Горњи град, Максимир, Зелена (Ленузијева) поткова, Трг Републике Хрватске, Трг Бана Јелачића, парк природе Медведница, улице попут Илице и Ткалчићеве.

За многе туристе најлепша, а уједно и најстарија градска четврт је Горњи град. До овог дела Загреба можете доћи пешака, али свакако најпопуларнији вид транспорта до горе је успињачом, чија вожња траје око 6 минута. У Горњем граду налазе са знаменитости са дугом и бурном историјом, набројимо само неке: Црква Светог Марка, Црква Свете Катарине, Црква Ћирила и Метода, Градска скупштина, Бански двори, Каменита врата, Лотршчак кула са које се пружа најлепши видиковац, итд.

Остале државне и јавне грађевине налазе се на Тргу Републике Хрватске, као што су Хрватско народно казалиште, Свеучилиште (универзитет) у Загребу, Музеј Мимара, Музеј Уметности, и још много других.

Полазно место готово свих туриста и локација за коју се сматра као строги центар Загреба је Трг Бана Јелачића. Ово је место свакодневне шетње туриста али и самих мештана Загреба, стециште разних манифестација, а ту се налази и позната фонтана Мандушевац.

Две најпознатије улице у Загребу су Илица и Ткалчићева. Илица је једна од најдужих улица, протеже се од Трга Бана Јелачића па све до Врапча у западном делу града. У њој се налази велики број продавница реномираних брендова, кафићи и ресторани. У близини Илице налази се и Ткалчићева улица, која се од Трга Бана Јелачића протеже према северу града. Ово је једна од најпосећенијих улица за коју кажу да има душу.

Зелени Загреб

Док смо још у центру града, споменимо и Зелену (Ленуцијеву) поткову. Да ли сте знали да је Загреб прекривен скоро 70 одсто зеленилом и да је један од градова са највише паркова? У једном делу Загреба налази се чак осам паркова - тргова: Зрински трг, Штросмајеров трг, Трг Краља Томислава, Трг Анте Старчевића, Ботанички врт, Марулићев трг, Мажуранићев трг и Трг Маршала Тита.

За љубитеље боравка у природи незаобилазан је Максимир. Ово је највећи парк и спортско-рекреативни центар, а налази се свега 10 минута вожње од центра града. Највећи део ове локације чини парк, уз зоолошки врт, фудбалски стадион клуба “Динамо” и 5 језера.

Северно од Загреба протеже се планина Медведница чији је највиши врх Сљеме. На овој планини постоји парк природе и ски центар са жичарама где се одржавају светска првенства у скијању за жене. Када време дозвољава, велики број туристичких водича и агенција организује излете на Медвендицу.

Поред бројних паркова, у Загребу се налази и више језера.

Језеро Јарун налази се у југо-западном делу града. Око језера се протеже асфалтни пут дужине 6km, а туристи и мештани га посећују углавном ради рекреације (купање, трчање, веслање, вожња бицикала и ролера, итд).

Језеро Бундек налази се у Новом Загребу, протеже се између мостова Слобода и Младост на реци Сави. Представља једно од најпопуларнијих места током врелих летњих дана. Постоји још неколико језера у близини: језеро Онтарио, језеро Ракитје, 5 језера на Максимиру (Прво, Друго, Треће, Четврто и Пето језеро), итд.

Музеји у Загребу

Загреб је познат по великом броју музеја, како оних класичних тако и алтернативних који нуде несвакидашње изложбе.

Споменимо само Археолошки музеј, Музеј савремене уметности (познат по LED екрану који је дугачак 90m) или музеј Мимару (збирку уметнина колекционара Анте Топића Мимаре). Туристима је занимљив и Градски музеј, Модерна галерија и Етнографски музеј.

Загреб је познат и по Музеју прекинутих веза – изложби предмета који подсећају на бившу везу, а које донирају људи након растанка са вољеном особом. Приликом посете Загребу немојте пропустити Музеј мамурлука, Музеј илузија или Музеј чоколаде.

Посетиоци могу заронити у историју у Хрватском повијесном музеју, који детаљно приказује причу нације од праисторијских времена до данас. Посебно је значајна његова обимна колекција средњовековног оклопа и оружја, која пружа увид у бурну прошлост региона.

Прави и искрени љубитељи уметности не би смели пропустити Галерију Кловићеви двори, смештену у Горњем граду. Ова галерија је често домаћин великих изложби како хрватске, тако и међународне уметности, постављених у прелепом окружењу старог језуитског самостана. Њен програм варира од ренесансне до модерне уметности, са посебним фокусом на промоцију локалних уметника и њиховог доприноса глобалној уметничкој сцени.

Приликом планирања обиласка музеја у Загребу, вреди проверити и календар привремених изложби и догађаја, јер је град познат по свом динамичном културном распореду који често садржи тематске изложбе, интерактивне инсталације и разноврсне образовне програме.

Ноћни клубови и ресторани у Загребу

Током шетње и обиласка свих знаменитости и лепота Загреба, потребно је направити паузу за ручак. Као и сваки већи град на Балкану, тако је и Загреб познат по одличној понуди хране и пића.

Загребачки специјалитети представљају мешавину укуса и кухиња из околних регија. Из Загорја стижу штрукле (врста пите) и ћуретина с млинцима, бечки одрезак (шницла) пуњен сиром и шунком постао је загребачки, а из мађарске кухиње преузета су варива, гулаши и јела на кашику. Такође, све више је интернационалних ресторана, те ће гастрономска понуда задовољити свачији укус.

Загреб пружа и најбољи ноћни провод у Хрватској, а у понуди су клубови и барови који пуштају најразличитије врсте музике, укратко за сваког по нешто. Ноћни живот престонице је неретко главни разлог посете нарочито млађе популације.

Адвент 2023 у Загребу

Адвент у Загребу је већ три године најбољи празнични фестивал ове врсте у Европи. Од свог првог одржавања до данас, посетио га је велики број туриста из целог света. Најпопуларнија је дестинација љубитеља ове врсте фестивала из Србије, првенствено због тога што је удаљен само сат времена лета од Београда.

Овогодишњи Адвент ће се одржати од 2.12.2023. до 7.1.2024. године. Улице и градски тргови, као и шеталишта, пролази и паркови ће свим посетиоцима пружити уточиште, где ће се дружити  са својим најближима, угрејати руке и уживати у шољи куваног вина или топле чоколаде. Посетиоци ће моћи да уживају у неодољивим мирисима и укусима цимета и каранфилића, као и локалних посластица.

Горњи град ће овом приликом бити изложба иновативне и креативне новогодишње декорације, а шетња овим делом Загреба ће туристима пружити прилику да се упознају са историјом града на другачији начин.

За празничну еуфорију побринуће се музички састави, који ће одржати преко 100 концерата на различитим локацијама, свирајући познате празничне мелодије, класичне композиције, музику из филмова и обраде песама познатих рок и поп бендова. За децу је Адвент у Загребу организовао позоришне представе, занимљива такмичења, вашаре и дружења са омиљеним јунацима из цртаних филмова, док ће њихови одрасли пратиоци уживати у јединственим изложбама које ће се одржавати у градским музејима. Међу њима свакако највећу пажњу привлаче изложба чоколаде, посета највећем божићном селу у Хрватској и изложба традиционалних играчака.

Ниједан Адвент није могуће замислити без укусних залогаја, па се на улицама Загреба у време празника могу пробати домаћи колачи, слане грицкалице и кувано вино.

Културна понуда

Загреб ће ове године понудити и богат културни програм који ће представити прави доживљај овог доба године, и то у оквиру музеја и историјских здања. Љубитељи музике ће моћи да уживају у класичним концертима, традиционалним музичким вечерима, али и у flash mob концепту, где ће у кратком извођењу и без најаве, али на велико изненађење случајних пролазника, вокални уметници наступати на фреквентним пролазима у центру града и публици тако представити најлепше фестивалске мелодије. 

Посетиоци фестивала ће моћи да уживају и у звуцима класичне мелодије у извођењу загребачког камерног оркестра, мајстора клавира, али и загребачких солиста. Идеја организатора је да се божићна мелодија чује како из концертних дворана, катедрала и музеја, тако и из паркова, тргова и са градских балкона.

Гастро Адвентура

Загребачки Адвент је такође познат по својој гастрономској понуди. Овогодишња гастро Адвентура ће свим посетиоцима пружити могућност да уживају у богатом избору интернационалних и локалних посластица. Препознатљиви мириси и укуси, попут куваних штрукли, сарме и печеног одојка испуниће ваздух, док ће бити откривени и нови трендови у припреми празничне хране.

Јуниор Адвент

А ко више ужива у божићним и новогодишњим чаролијама од деце? За најмлађе посетиоце Адвент у Загребу је организовао позоришне представе, занимљива такмичења, вашаре и дружења са омиљеним јунацима из цртаних филмова, али и јединствене изложбе чоколаде и сада већ традиционалну изложбу играчака.

Вау Мијау Адвент

Ове године ће власници кућних љубимаца и њихови чупави мезимци, али и сви они који воле животиње заједно моћи да уживају у божићној чаролији.

Осим шетње градским улицама, организатори су одлучили да омогуће посете pet friendly музејима, као и дружења у неком од локалних кафића.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу