Језик:

Region:

14 December 2021 Дестинације

Викенд у Бањалуци - дах Оријента, културе и историје

Други по величини град у Босни и Херцеговини налази се на западу земље, на обали живописне реке и представља прави драгуљ викенд туризма. На мање од сат времена од Београда налази се један од најживописнијих градова Балкана који своје посетиоце осваја архитектуром, историјом и гурманском кухињом. Бањалука је дом ћевапа, поприште приче о Ромеу у Јулији на балкански начин и место где се преплићу културе истока и запада. Овај град постаје све популарнија дестинација туриста који желе да за неколико дана виде разноврсне садржаје и проведу квалитетно време у граду који је истовремено и урбан и нуди бег у једну од најлепших зелених оаза у овом делу Европе.

Ер Србија својим путницима пружа могућност да до Бањалуке стигну летом који траје око 50 минута. Куповина карата за лет Београд - Бањалука, као и све неопходне информације за безбедно и пријатно путовање могу се добити на сајту компаније. Пријавом на Newsletter путници добијају прилику да међу првима буду обавештени о новим поласцима ка омиљеним дестинацијама и попустима на цене карата.

Бањалука - град на брзом Врбасу

Западни центар Босне и Херцеговине на јединствени начин спаја запад и исток, чувајући споменике који сведоче о његовој богатој прошлости. Лежи на реци Врбас, коју свесрдно укључује у своју туристичку понуду. Бањалука се последњих деценија развија убрзано и постаје прави модерни град, али се ипак туристи могу прошетати древним комплексима и уживати у погледу на култне зграде које плене складном архитектуром. Уз то, ово је град доброг дружења, лудог ноћног провода и богате фестивалске понуде.

Бањалука је град младих и младалачког духа и честа дестинација студената са целог Балкана. Своју нежну и романтичну страну Бањалука негује кроз изворне песме које говоре о великим љубавима, а које се и даље радо певају по кафанама.

Са друге стране, историја града пуна је легенди о јунаштву и храбрости њених познатих становника, па се може рећи да је посета Бањалуци путовање у шармантну мистерију која ће туристе провести древним улицама, љупким сокацима који одишу историјом и позитивним духом.

Активни одмор на Врбасу

Врбас је река која је јако присутна у туристичкој понуди Бањалуке, колико због своје лепоте, толико и због чисте воде. Посетиоци могу истражити ову реку на једном од симбола града - дајак чамцу. Овај чамац је некада служио као једини начин да се пређе са једне на другу страну реке, а данас је туристичка атракција за целу породицу. Дајак је дугачак седам метара, подсећа на кајак, а њиме се не управља веслом, већ мотком за одгуривање. Овакво управљање чамцима на Врбасу је једино могуће, с обзиром да се ради о брзој, али плиткој реци, на којој весла не могу бити корисна. Још једна необична чињеница у вези са дајацима јесте да се њима плови узводно, што захтева велико умеће управљања и савладавања реке. Врбас је и домаћин Европског и Светског купа у рафтингу, као једна од најбољих европских река за овакву авантуру. Посетиоци Бањалуке који уживају у адреналину могу се упустити у спуст Врбасом и његовим брзацима који се простиру дужином од 15 километара.

 

Једно од омиљених места Бањалучана и туриста који желе да направе паузу од градске вреве јесте Бањ брдо, које се налази готово у самом центру града. Ова зелена оаза испресецана је стазама за планинарење, а са врха се пружа поглед на незаборавну панораму града.

Архитектура стара вековима спремно чека нове посетиоце

Шетњу Бањалуком треба започети у тврђави Кастел, древном здању које је уједно и симбол града. Њени бедеми доминирају обалом реке Врбас, а саграђена је ради одбране од аустријских напада на град. Површина тврђаве износи 48.000 метара, а у комплексу туристи могу видети две капије са кулама, девет бастиона, централни логор и арсенале. У тврђави Кастел се лети одржавају бројни фестивали, концерти, уметничке колоније и позоришне представе на отвореном. Од тврђаве ће посетиоце Бањалуке пут одвести до џамије Ферхадије, највеће и најлепше џамије у граду, саграђене у 16. веку, када је представљала средишњи део града. На путу до џамије пажљиви посматрачи приметиће мермерну спомен плочу која је симбол трагичне љубави двоје Бањалучана достојне Шекспирових драма. Спомен плоча посвећена је Сафикади, лепој Бањалучанки, унуки Ферхат-паше, која је трагично окончала свој живот након што је до ње дошла вест о погибији њеног драгог на једном од европских бојишта у 16. веку.

На тргу српских владара налази се највећа православна црква у Бањалуци, Храм Христа Спаситеља, импозантна грађевина која нарочито оставља без даха ноћу, када се њена фасада осветљава топлим светлима. Налази се на некадашњем месту Храма Свете Тројице, који је у прошлом веку измештен на другу локацију. На овом тргу налазе се и најважније институције Бањалуке, попут Палате банске управе и Банског двора, у коме се одржавају најважнији културни догађаји, концерти и уметничке изложбе.

Љубитељи музеја шетњу Бањалуком могу испунити правим посластицама

Музејска сцена Бањалуке је разноврсна, па сваки посетилац може пронаћи нешто што ће га одушевити. Музеј Републике Српске има дугу традицију, променио је неколико имена, а у својој поставци има преко 30.000 експоната и 14.000 књига. Неретко баш у овом музеју гостују водећи европски историчари и уметници.

Музеј савремене умјетности налази се у железничкој станици из аустроугарског периода, која је адаптирана да посетиоцима музеја представи естетику прошлог времена. У овако рустичном амбијенту до изражаја долазе сталне и гостујуће поставке најбољих европских уметника и њихових колега са целог Балкана.

Један од све популарнијих музеја последњих година је и Музеј позоришних лутака. Занимљиво је прошетати поред Народног позоришта и Царске куће, у којој се данас налази архив Републике Српске, с обзиром на то да ове зграде плене занимљивим екстеријером и живим бојама. Познаваоци архитектуре ће нарочито бити заинтригирани катедралом Св. Бонавентуре, католичком црквом прилично необичне спољашњости.

Бањалука је синоним за гурманлук

Прва асоцијација на овај град свакако јесу ћевапи. На питање где су најбољи, одговор је једноставан - у најближој кафани. Бањалучки ћевапи се служе са лепињом, кајмаком, луком и љутом паприком, а на сто долазе у плочицама од по четири. Овакав начин сервирања традиција је коју бањалучке ћевабџије брижљиво негују преко 100 година. Осим у ћевабџиницама, овај специјалитет се може пробати на улици или у било ком ресторану. Осим по ћевапима, Бањалука је позната по буреку, који се традиционално служи са јогуртом, павлаком или киселим млеком.

Када су у питању слаткиши, на сваком кораку може се приметити утицај дуге турске власти на овим просторима. Оријентални слаткиши су ароматични, а домаћи производи ове врсте се могу пробати на готово сваком кораку. Тако се посетиоци након шетње градом могу окрепити баклавама, тулумбама или урмашицама, уз незаобилазну домаћу лимунаду од целог лимуна.

Ноћни живот Бањалуке је богат и нуди понешто за свачији укус. Ипак, већина туриста радо бира да вече проведе у некој од кафана, како би осетили чувено гостопримство, позитивну енергију и љубав према музици којом се Бањалучани поносе.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу