Језик:

Region:

02 September 2021 Дестинације

Водич кроз Берлин - доживите овај европски град свим чулима

Берлин је немачка престоница која се поносно простире обалама река Хафел и Шпреји. Овај град на североистоку Немачке сваке године привуче преко 18 милиона туриста из целог света, захваљујући својој госторпимљивости, богатој историји и импресивној култури. Берлин је, уз то, и једна од европских престоница алтернативне и поп-арт културе, па су његове улице праве галерије на отвореном. Осим што је главни град, Берлин је једна од 16 немачких покрајина, дом најпознатијег европског филмског фестивала и град у коме живи преко 180 националности.

Заљубљеници у ову метрополу често наглашавају да је право време за посету Берлину јесен - температуре су пријатне за дневне обиласке и ноћне изласке, град врви од људи и одржава се много занимљивих уличних фестивала.

Ер Србија омогућава удобно и брзо путовање до Берлина, са чак 5 полазака недељно. Лет од Београда до немачке престонице траје 1 сат и 50 минута, а карте се могу једноставно купити преко сајта Ер Србије. Уз то, пријавом на Newsletter добијате прилику да међу првима будете обавештени о новим поласцима ка жељеним дестинацијама и попустима на цене карата за одређене поласке.

Берлин - једна од највећих музејских престоница Европе

Берлин је практично музеј на отвореном. Његови становници негују културу одласка у музеје и галерије и јако цене историјско наслеђе свог града. Музејско острво је место на коме можете обићи неколико важних институција. Острво се налази у самом центру града, на реци Шпреји и на њему су смештени Стари и Нови музеј, Стара национална галерија, инспирисана архитектуром Акропоља, музеј Боде и најпопуларнији музеј у Берлину, Пергамонски музеј, назван по реплици Пергамонског олтара. У њему ћете моћи да видите и импозантну капију богиње Иштар, као и капију тржнице од Милета.

Берлин поклања доста пажње својој турбулентној историји. Често се у градским културним круговима наглашава да је неоходно историју истицати, како се никада не би поновила. Тако туристи који посете овај град могу видети остатке Берлинског зида и његов најдужи непрекинути део - Источну галерију. На 1.3 километара посетиоци могу видети мурале и уметничка дела која осликавају период одмах након пада Зида. На месту некадашњег седишта СС-а се данас налази музеј назван Топографија терора, у коме се налазе поставке које сведоче о историјату нацистичког режима. Најзад, пут кроз историју Берлина не може бити комплетан без посете Холокауст меморијалу, контроверзном споменику јеврејским жртвама Трећег рајха. Овај споменик се простире на 200.000 квадратних метара и дели уметничку јавност Европе на присталице његове естетике и критичаре његовог необичног изгледа. Док шетате историјским делом Берлина, немојте пропустити да се сликате испред Контролне тачке Чарли, најпознатијег граничног прелаза између Западног и Источног Берлина. Ово место је послужило и као сцена познатих холивудских филмова, па свакодневно врви од туриста.

Архитектура Берлина - спој традиције и модерних тенденција

Да бисте доживели јединствену архитектуру Берлина, свој обилазак започните са Александровог трга. Са овог чворишта и жиле куцавице града можете прошетати до већине туристичких атракција. На Александровом тргу налази се Светски сат, који показује тачно време у готово 150 градова света. Симбол ове европске престонице је Бранденбуршка капија. Саграђена је у 18. веку, на месту некадашње градске капије и на свом врху има импозантну композицију са четири коња, који симболизују тријумф и слободу. Следећа станица на обиласку једнинствене архитектуре Берлина треба бити Рајхстаг, центар политичке моћи Немачке. Ова палата је изграђена као дом прве скупштине немачког царства, док се данас у њему одржавају седнице Бундестага, немачког парламента. Ова зграда јесте прва у низу која туристима приближава специфични спој традиционалног стила и модерних кретања немачке архитектуре.

Следе две импресивне катедрале - Берлинска катедрала и Спомен црква цара Вилхема. Берлинска катедрала је вероватно најлепша грађевина овог типа у Немачкој. Више пута је рушена и уништавана у пожарима, да би потом била реконструисана и данас пленила својом китњастом лепотом. Јединственом је чини купола до које се можете попети и уживати у јединственој панорами града. У овој катедрали налази се и крипта са посмртним остацима чланова династије Хоенцолерн. Спомен црква цара Вилхема је нарочито специфичан споменик, јер је данашња грађевина подигнута око оригиналне цркве, саграђене у 19. веку. Након њеног страдања у бомбардовању током Другог светског рата, становници Западног Берлина нису дозволили да се њени остаци уклоне. Тако данашња, реконструисана црква чува остатке своје претходнице као меморијал. Због свог необичног изгледа, ова црква носи назив Окрњени зуб.

Најзад, панорамом Берлина доминира чувени ТВ торањ, задужбина комунистичке моћи. Ова грађевина се види из свих тачака града, а на њу се можете попети, како бисте Берлин доживели са преко 200 метара висине. На врху ТВ торња се налази и ресторан у коме можете пробати немачке специјалитете. Ресторан се окреће око осовине торња, па ће оброк у њему бити нарочити доживљај.

Кухиња Берлина доноси нове укусе и лепоту запада

Берлинске улице су место где се могу појести изузетно квалитетни залогаји. Култура тзв. street fooda, односно уличне хране, у овом граду траје деценијама и спаја традиционалне укусе са модерним концептима. Тако се поподневна шетња градом може претворити у дегустацију најбољих специјалитета берлинских улица. Prenzlauer Berg, алтернативни кварт у коме се сваке недеље одржава бувљак, јесте дом сјајних кобасица, пива, специјалитета од киселог купуса и грицкалица од кукуруза. У овом кварту можете пробати и оригиналне Currywurst кобасице, заштитини знак ове немачке покрајине.

Месо у комбинацији са сочним грилованим поврћем је основа немачке кухиње, па јела базирана на овим састојцима можете пробати у ресторанима попут Hallman & Klee, Southern Vittles или Silo Coffee, ресторану који је први избор становника Берлина када траже место за бранч.

Када су у питању делови града у којима се налазе најпосећенији ресторани, то ће зависити од неколико фактора. Наиме, млади људи на бранч често одлазе у Simon Dach Strasse, урбани део града са концептуалним ресторанима. Улица у којој се налазе мало ексклузивнији ресторани је Gendarmenmarkt, док је најпознатији ресторан који туристима радо пружа аутентично искуство Alt Berliner Biersalon, познат по својој богатој понуди домаћих немачких пива.

Како се забавити у Берлину?

Да бисте осетили прави ритам овог фасцинантног града, неопходно је да се изгубите његовим улицама. Берлин је европска престоница алтернативне културе, па се на само корак од центра града могу пронаћи праве поп-арт оазе. За почетак, приметићете много мурала по фасадама зграда на главним градским улицама. Ова улична уметност је цењена у Берлину и негује се фестивалима који се одржавају сваке године. Још једна културна атракција коју не смете пропустити јесте Monsterkabinett, јединствена изложба коју одржавају Dead Chickens, група познатих аутора који представљају лидере берлинске сцене уличне уметности. Ова изложба се одвија сваког петка и суботе после 17 сати, када уметници своје радове представљају јавности. Уметничка дела су снажно инспирисана научном фантастиком, па се спремите да видите праву плејаду бића из маште и видео игрица.

За посетиоце Берлина жељне ноћних излазака, право место јесте четврт Mitte. Док је преко дана ова област пуна пословних људи који раде у некој од канцеларија и агенција које се налазе у пословним зградама, ноћу постаје место окупљања младих становника Берлина и туриста, који уживају у пиву и коктелима у двориштима која су одвојена од пословног дела зграда. Ови простори се са заласком сунца претварају у бајковите барове на отвореном у којима се може чути квалитетан џез, модерни рок, али и бендови који представљају звезде берлинске музичке сцене. Уколико вас брину цене хране и пића, можете се опустити и потпуно уживати у проводу, с обзиором на то да Берлин спада међу најјефтиније европске престонице.

Newsletter

Пријавите се и не пропустите наше посебне понуде.

Регистрација

Повољније до резервације уз онлајн профил! Региструј се и оствари попуст у износу од 10% на цену карте, без аеродромских такси.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Регистрација

Још неколико информација потребних за креирање профила

Лични подаци

Титула

Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање
Поље је обавезно за попуњавање

Пол

Поље је обавезно за попуњавање

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хвала на регистрацији!

Провери мејл јер ти ускоро стиже промо-код са попустом за твоје наредно путовање!

Заборављена лозинка

Без бриге. Само нам пошаљи свој имејл и послаћемо ти линк за креирање нове лозинке.

Mandatory field

Лозинка је ажурирана

Послали смо линк за ресетовање лозинке на Вашу мејл адресу